Ca orice premiu prestigios și  Nobelul pentru literatură din acest an a împărțit taberele,  a stârnit simpatii și antipatii și s-a dovedit și un  prilej pentru unii dintre observatorii autohtoni sa-și aminteasca despre caracterul puțin internaționalizat și al culturii și scriitorilor români. La Librăria Șt.O.Iosif Brașov am căutat să reabilităm o formă de optimism, să ne amintim de vizibilitatea scriitorilor plecați din țara noastră, de farmecul și poveștile lor,  de puterea unificatoare și universală a literaturii.

LUNI, 20.10.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am primit vizita lui CĂTĂLIN DORIAN FLORESCU, un scriitor de origine  română stabilit în Elveția, autorul mai multor romane  cu o construcție narativă ramificată și surprinzătoare, romane care ating teme precum: exilul, prietenia, căutarea identității.

11122

Am deschis evenimentul amintind că invitatul nostru este unul dintre acei scriitori care, chiar dacă ocolesc exercițiile literare codificate postmoderniste, mizează pe puterea poveștilor, pe empatia și imaginația cititorilor, pe capacitatea narațiunilor de a ne face să depășim granițe naționale și culturale, până ajungem să rezonăm cu umanitatea universală a protagoniștilor săi. Cătălin Dorian Florescu este un autor care s-a dedicat oamenilor, fie că a făcut asta prin activitatea de psihoterapeut sau prin cea de scriitor. A semnat povestiri ce au fost incluse în diverse antologii dar și romane care au fost bine primite de critică și de public. La Editura Polirom, au fost traduse în limba română: Vremea minunilor, Drumul scurt spre casă, Zaira, Jacob se hotărăște să iubească.

ADRIAN LESENCIUC, președintele USR Filiala Brașov a sugerat că există mai multe lucrări fabuloase semnate de scriitori originari din România, precum Herta Muller sau Domnica Rădulescu, lucrări care reușesc să ne reprezinte bine dar și să aducă în atenție canonul literaturii universale. În această direcție se înscrie și Cătălin Dorian Florescu, un autor cu mare potențial creator și cu o capacitatea admirabilă de a creiona și a valorifica fondul particular al spațiilor multiculturale.

O prezență cuceritoare, din primul moment în care a pășit în Salonul Șt.O.Iosif, împărțind ciocolată cititorilor, anticipând prin răsfățul papilelor gustative și un răsfăț al imaginației, Cătălin Dorian Florescu a vorbit cu căldură despre Brașov, despre fundația din Zurich implicată în ajutorarea copiilor cu dificultăți de aici, despre identitatea sa mixtă și dezvoltarea personalității sale creatoare.

Cătălin Dorian Florescu a depănat secvențe din copilăria timișoreană și și-a amintit că înainte de a fi scriitor a fost un cititor asiduu (un cititor care a părăsit însă România întovărășit de doar o singură carte – Cișmigiu et comp a lui Grigore Băjenariu). Prezența tonică și plină de vitalitate ca aceea a invitatului nostru  ne-a dezvăluit o poveste frumoasă despre felul în care autorul s-a apucat de scris și s-a perfecționat în timp: departe de o motivație a exilatului trăind în tensiune, Cătălin Dorian Florescu s-a aplecat asupra artei literelor, ascultându-și chemarea pe care a simțit-o încă de la 18 ani. A fost nevoie de mai bine de un deceniu, până să publice însă primul volum, timp în care n-a încetat să scrie și să creadă că are ceva de transmis.

Invitatul nostru ne-a reliefat istoria developării romanelor sale, îmbinând deopotrivă poveștile de culise, intențiile de autor și lectura publică într-un mix care a vrăjit pur și simplu audiența. De la Vremea minunilor, romanul unei familii care caută o viață demnă, un roman ce valorifică experiențe biografice ale autorului, la Maseurul orb, un basm pentru adulți despre un om care refuză pieirea, printr-o apropiere inedită de cărți și până la Zaira, o narațiune construită complet dintr-o perspectivă feminină și la Jacob se hotărăște să iubească , cel mai amplu comentariu despre condiția umană încercat de Cătălin Dorian Florescu – creațiile scriitorului stabilit în Elveția transmit ceva despre sensul căutării frumosului, a unui limbaj empatic, puternic, poetic care să depășească cenușiul consumist.

Întâlnirea s-a întins pe mai bine de două ore iar Cătălin Dorian Florescu ar mai fi putut să ne citească și să ne povestească  până târziu în noapte despre cărțile sale, despre mitologia bănățeană, despre avantajele și dezavantajele vieții de scriitor în Elveția, despre noul său roman pe care îl scrie într-o mănăstire din țara cantoanelor. Fără să simțim cum a trecut timpul, ne-am luat la revedere  cu nostalgie de la invitatul nostru, după o lungă ședință de autografe,

33

Mulțumim lui Cătălin Dorian Florescu pentru această întâlnire memorabilă și mulțumim lui Adrian Lesenciuc pentru sprijinul acordat.

Până la o viitoare întâlnire cu scriitorul elvețian de origine română, ne rămân…. atât de multe cărți și amintiri frumoase.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *