În apropierea finalului de săptămână friguros de la Brașov, am pregătit brașovenilor prilejul pentru o ședere cât mai lungă și mai primitoare, în saloanele Librăriei Șt.O.Iosif, unde nu doar căldura cărților și a atmosferei i-a îmbiat pe vizitatori să poposească mai îndelung lângă rafturi, ci și evenimentele pe care le-am organizat.

VINERI, 24.10.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit lansarea romanului DOROTHEA ȘI DEMONUL (Editura Pastel, 2014),  semnat de Monica Ana Ștefănescu.

82

Evenimentul a fost deschis de Ana Oniță care a urat bun venit celor prezenți și i-a introdus pe invitați.

DORU MUNTEANU și-a exprimat bucuria de a fi alături de autoare la această lansare, o mărturie de altfel a încrederii în scrisul și misiunea Monicăi Anei Ștefănescu pe care o cunoaște de peste 50 de ani. Cartea adusă astăzi în atenția publicului confirmă talentul de romancier adevărat al invitatei, capacitatea ei de a se reinventa permanent, fără să rămână tributară unui singur areal tematic. Este vorba de o poveste compusă din fotografii, sentimente și întâmplări din viață pusă în pagină într-o scriitură ce amestecă tradiția modernă cu cea clasică. Doru Munteanu a recomandat tuturor spre lectură acest volum antrenant

36

ION POPESCU TOPOLOG a  a sugerat  că orice creație artistică reprezintă de fapt o lume nou creată iar romanul Monicăi Ana Ștefănescu nu face excepție în acest sens. Romanul lansat astăzi este travesat și de personaje masculine iar apariția demonului Will se justifică în contextul apariției mai multor personaje din lumea teatrului. De fapt, povestea prezentată astăzi publicului este un portret omagiu adus unei mari actrițe.

Pentru VIRGIL BORCAN, Dorothea și demonul a reprezentat o experiență cu accente proustiene, o carte ce poate fi ca un indrumar dupa o viata plina traita in demnitate.

IOAN POPA a recomandat publicului să nu încerce să realizeze corespondențe între personajele romanului și personalități din viața reală. Vorbitorul a apreciat faptul că autoarea în ciuda faptului că semnează un roman, își dovedește și calitățile de poetă, fapt ilustrat în pasajele pe care Ioan Popa le-a citit celor prezenți.

71

VOICU BUGARIU a pornit de la premisa că un roman mare este acela care face referire la condiția umană iar Monica Ana Ștefănescu reușește în cea mai nouă opera a sa să îndeplinească fără îndoială această condiție. Deși în carte își fac loc și dragostea, pasiunea pentru teatru, politica și intriga polițistă, romanul lansat astăzi este important, atâta timp cât integrează un ingredient esențial, anume arta de a trăi.

GABRIELA DARABAN, Directoare Editurii Pastel a vorbit despre coperta cărții, aproape predestinată pentru această poveste. Personajele din Dorothea și demonul sunt foarte puternice iar protagonista, la venerabila vârstă de 100 de ani are o conștiință a valorii de sine, rămânând capabilă însă și de autoironie.

MONICA ANA ȘTEFĂNESCU a mulțumit publicului și invitaților și a vorbit despre dificultățile întâmpinate până la publicarea acestei cărți. De asemenea autoarea a atins și problematica motivației autentice a scriitorului – nu căutarea faimei sau a câștigurilor financiare, cât mai degrabă dorința de a seduce oamenii prin cuvinte. După 20 de ani trăiți în teatrul brașovean, Monica Ana Ștefănescu s-a simțit legată iremediabil de această lume, tocmai de aceea și romanul adus astăzi în atenția publicului invită cititorii în universul scenic.

Mulțumim MONICĂI ANA ȘTEFĂNESCU pentru că a ales să-și lanseze romanul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim vorbitorilor și mulțumim publicului că a găsit răgazul să descopere și să celebreze încă un talent brașovean.

A doua zi,  tot în Salonul Șt.O.Iosif am predat ștafeta unei alte generații de scriitori brașoveni, mai precis unui tânăr debutant promițător care a adus în atenția publicului volumul de versuri intitulat sugestiv ZALE (Editura Pastel, 2014). Iar dacă o vorbă veche spune că cine se scoală de dimineață departe ajunge, noi am adaptat acest fragment de înțelepciune populară: SÂMBĂTĂ, 25.10.2014, cine s-a sculat de dimineață a ajuns printre poeți, la întâlnirea cu scriitorul ADRIAN GĂINARU.

22adrian

Am deschis evenimentul amintind că autorul este un absolvent al Școlii de Litere brașovene, al masterului de scriere creatoare coordonat de regreatul profesor Alexandru Mușina, așadar un discipol care, prin apartenența la această tradiție academică inaugurată la Brașov, are deja premisele unui viitor strălucit în lumea scrisului.

GABRIELA DARABAN, Directoarea Editurii Pastel s-a oprit la interpretarea titlului care, în ciuda trimiterii aparente către ideea de lanț, de prizonierat, de bătălie, își dezvăluie însă semnificațiile mai profunde și mai optimiste după lectura câtorva poezii. Citind câteva dintre creațiile prezente în volum, Gabriela Daraban a sugerat că zalele ar putea trimite la cuvinte, așadar la instrumente care nu te țin în lanț, ci te poartă mai departe în lume, spre căutarea frumuseții vieții. Versificația poeziilor este una modernă, lectura curge fluid iar autorul îl invită pe cititor la un exercițiu co-creator, prin lipsa semnelor de punctuație și prin construcțiile ingenioase. Gabriela Daraban a vorbit și despre coperta cărții care e o fotografie compusă din elemente care au drept referință imagini din carte.

ADRIAN GĂINARU a mulțumit editoarei pentru înțelegere și pentru sprijinul oferit, apoi a oferit o lectură publică, într-o manieră neconvențională: unde s-a deschis cartea, de acolo a recitat.

Autorul a vorbit și despre decizia sa originară de a se dedica artei literelor, legată de o chemare și o încredere în propriul talent (a ales facultatea de litere și pentru că a simțit că are lucruri de împărțit cu textul și cu stilul în general). Evoluția sa a fost vegheată de profesorul Alexandru Mușina iar debutul său din această zi este rezultatul unor eforturi susținute. Adrian Găinaru a citit și postfața cărții sale, semnate de lect univ dr Virgil Borcan cel care aprecia că zalele din titlu fac referire la o legătură între lumi și între regnuri iar poezia construită de autor este una cu substanță lirică, una a cuvântului pregătit minuțios.

Finalul lansării s-a consumat între versuri și autografe.

Mulțumim lui ADRIAN GĂINARU că a ales să își lanseze acest volum de debut la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru prezența matinală, sperăm că am reușit să oferim câteva mostre lirice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *