Sunt autori pentru care orice volum publicat este o strategie de promovare, sunt autori care publică pentru a-și susține notorietatea sau pentru a-și hrăni egoul. Mai sunt autori care nu scriu pentru a obține gloria literară, câștiguri materiale ci pur și simplu pentru a-și regăsi sinele și pentru a se comunica celorlalți. Am primit vizita unui asemenea autor în această după amiază, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.
MARȚI, 28.10.2014, în Salonul Șt.O.Iosif am lansat volumul RONDELUL LUCRURILOR (Editura Pastel, 2014), semnat de profesoara Florina Mamina, o cunoscută si îndrăgita profesoara de limba română din Brașov.
Evenimentul a fost deschis de AUGUSTA CIOLAN care a exprimat bucuria gazdelor de a fi alături de autoare la o nouă lansare de carte, mai ales că Florina Mamina și-a lansat și celelalte volume tot la Librăria Șt.O.Iosif Brașov
SILVIA ANDREI a felicitat-o pe autoare pentru un nou succes, mărturisind că s-a reîntâlnit cu personajul Mara, alter-rgoul scriitoarei și personajul recurent în mai multe scrieri ale acesteia. Un loc deosebit în cadrul acestui volum îl ocupă pivnița și obiectele regăsite acolo, repere prin care trecutul prinde viață, prin care se evocă locuri ce devin mitice, păstrând o mare încărcătură afectivă. Întâmplările cuprinse în carte sunt și vesele și triste, poartă întotdeauna sensibilitatea autoarei care, prin amintiri, învinge universala trecere ireversibilă a timpului.
Profesorul ION POPESCU TOPOLOG a remarcat funcția obiectelor care apar în roman, în contra direcției tendințelor contemporane actuale: în vreme ce realitatea prezentă este dominată de o goană după posesia lucrurilor, în romanul Florinei Mamina lucrurile devin un simbol al căutării, un pretext pentru reconstituirea unei vieți trecute. Coborârea în subsol din romanul al cărui titlu amintește de celebra poezie a lui Macedonski devine așadar o coborâre în trecut, într-o construcție al cărui lirism organic narativ a fost sesizat și de celebra Ileana Vulpescu.
GABRIELA DARABAN, Directoare Editurii Pastel a împărtășit câteva dintre peripețiile care au precedat lansarea cărții și a subliniat reușita Florinei Mamina de a evoca aspecte melancolice și triste ale vieții într-o manieră glumeață, făcând haz de necaz.
MONICA ANA ȘTEFĂNESCU și-a amintit de prima întâlnire cu autoarea, o persoană calmă și caldă. De asemenea vorbitoarea a sugerat că, departe de a fi o trăsătură negativă, excesul de lirism din lucrările Florinei Mamina reprezintă mai degrabă ceva impresionant.
LUCIA STĂNESCU a identificat complexitatea personajului Mara din romanul lansat astăzi, un roman în care obiectele sunt încărcate de emoții și amintiri, un roman despre o călătorie în timp animată de curiozitatea și interesul pentru tot ce e omenesc.
FLORINA MAMINA și-a circumscris crezul artistic ideii conform căreia arta se definește prin bucuria comunicării, comunicarea unui scriitor care nu rămâne indiferent la lucrurile din jurul său. Pentru autoare, bucuria cea mai mare e legată de regăsirea cititorilor în lucrările aduse în atenție. Titlul volumului lansat astăzi reprezintă un omagiu adus poetului Alexandru Macedonski, ale cărui versuri sunt reluate pe parcursul cărții sau folosite drept motto. Saltul pe firul amintirilor, prin intermediul obiectelor nu este o strategie de construcție lipsită de tâlc, atâta timp cât așa cum a sugerat Florina Mamina, oricine se hotărăște să își pună ordine în lucruri se hotărăște de fapt să își pună ordine în viață. Cel de-al 17-lea volum al autoarei include și fotografii personale care traduc complementar, alături de text, poveștile trecutului. La final, autoarea a oferit și o lectură publică.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Mulțumim FLORINEI MAMINA că a ales să-și prezinte publicului cel mai recent volum la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților pentru cuvintele frumoase, mulțumim celor prezenți care, cu siguranță se vor reîntâlni cu profesoara brașoveană, cât de curând.