La Librăria Șt.O.Iosif Brașov ne-am obișnuit să  găzduim evenimente care deschid apetitul pentru lectură, însă astăzi am reușit să îmbogățim atmosfera complementar, pregătind o lansare de carte care a interesat mintea, spiritul dar și… papilele gustative, o lansare de carte care ne-a lăsat, vasăzică, gura apă.

JOI, 30.10.2014, în Salonul Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul PLĂCINTE ȘI PLĂCINȚELE (Editura Bizantină, 2014), semnat de  GAROAFA COMAN, o autoare populară care a semnat deja volumele bine primite: Mâncăruri și dulciuri de post (un adevărat bestseller, încă de la prima ediție, din 1994), respectiv Mâncăruri  de sărbători – 12 meniuri pentru 12 sărbători religioase, cărți care poartă marca autenticului și adaugă  dimensiuni spirituale culinarului, prin aceea că nu invită doar la desfătări gustative ci și la redescoperirea comuniunii familiale.

2014-10-30 18.11.07

Am avut onoare să deschid evenimentul, amintind longevitatea preocupărilor românești față de plăcinte: din epoca fanariotă, trecând prin scrierile lui Creangă sau Alecsandri, devenind chiar și obiect de mită funcționărească (pentru niște corupți mai de bun simț sau mai pofticioși) în evocările lui Negruzzi, ajungând chiar în epoca noastră până în parlamentul european, din Dobrogea și până în Maramureș, istoria și tradițiile locale confirmă faptul că suntem un neam iubitor de plăcinte. Volumul Garoafei Coman privește plăcintele ca pe niște mesageri convingători ai afecțiunii și generozității. Ele pot fi socotite mici capricii prin care redescoperim nostalgia copilăriei, variante sățioase și delicioase pentru impresionat musafirii și rudele, mijloace accesibile pentru a oferi surprize plăcute familiei dar și prilejuri pentru exersarea imaginației gastronomice.

Rețetele sunt împărțite în funcție de anotimpurile în care găsim ingredientele necesare și ne poartă de la familiarele dobrogene și plăcinte cu brânză sau mere dar ne conduc și spre zone experimentale inedite ale plăcintelor cu cremă de griș, plăcintelor cu frunze de sfeclă sau cu praz și soia. Cartea beneficiază de o prezentare grafică de excepție, o ediție cartonată numai bună de lăsat moștenire, menita să reziste asaltului din bucătărie și cuprinde peste 50 de rețete de plăcinte și foi de plăcinte, imagini autentice din bucătăria autoarei dovedindu-se o călăuză blândă și prietenoasă pentru orice neinițiat (până și titlul care include cuvântul plăcințele e menit să domolească anxietățile gospodinelor temătoare de vase lipicioase și aluat ars).

GAROAFA COMAN ne-a amintit cu modestie, că fiecare carte pe care a scos-o are o poveste în spate, o poveste în care se împletesc dragostea pentru familie și tradiție, recunoștința și profesionalismul. Declarându-se o iubitoare de plăcinte, Garoafa Coman a decis, apelând doar la simțul experienței și la înțelepciunea practică să aștearnă pe hârtie rețetele exersate sau moștenite, ajungând în cele din urmă să își pună la lucru imaginația, să se joace cu ingredientele, descoperind potențialul combinatoric aproape inepuizabil în ceea ce privește plăcintele.

Deși fetele tinere par adesea speriate și stresate în bucătărie, când vine vorba de foi din aluat, așa cum a sugerat invitata noastră exercițiul și accesibilitatea ingredientelor ne pot ajuta sa devenim iscusiti . În fond, plăcintele reprezintă una dintre cele mai concrete expresii ale dragostei materne, ceva ce face  ca orice efort culinar să-și merite cu prisosință toată energia investită.

Volumul cuprinde atât rețete de plăcinte cât și rețete pentru foi de plăcinte de dificultăți diferite (astfel încât, neinițiații să poată învăța să stăpânească reperele generale ale pregătirii aluatului de casă). Tocmai pentru că există o prejudecată legată de caracterul laborios și dificil al aceste întreprinderi bucătărești, cartea Garoafei Coman vine să neutralizeze aceste temeri, lansând provocări accesibile și pline de imaginație oricărui gurmand.

Garoafa Coman ne-a prezentat, la finalul lansării preparatele pe care le-a adus pentru a convinge gustativ audiența de deliciile anunțate între pagini: plăcintă cu griș, plăcintă cu ton, plăcintă cu brânză -toate i-au îmbiat pe cei prezenți să descopere minunățiile aromate și să dea personal o șansă pregătirii unor asemenea preparate.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe dar și o sesiune de degustări. Mulțumim publicului pentru participare, mulțumim doamnei Garoafa Coman pentru o nouă inițiere în tainele unei bucătării aparte: o bucătărie care nu doar răsfață limba, o bucătărie care ne apropie unii de ceilalți, ne întoarce la tradiție, la ritualul împărtășirii și al generozității.

Volumul PLĂCINTE ȘI PLĂCINȚELE (Editura Bizantină, 2014) este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *