La Librăria St.O.Iosif, în ultimii ani am avut parte de evenimente variate dedicate promovării cărților: de la lansări cu vorbitori de toate rangurile, la întâlniri cu cititorii, de la lansări care au inclus exerciții de meditație sau degustări de bucate, momente scenografice sau acompaniament instrumental. Cu toate că am exersat formate atât de variate, nu am epuizat potențialul premierlor – în dupa amiaza zilei de vineri am trăit o dublă premieră: o lansare dialogală pornind de la volumul unui scriitor pe care l-am primit pentru prima oară în Salonul Șt.O.Iosif.

VINERI, 7.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit discuția dintre ADRIAN LĂCĂTUȘ și MARIUS CHIVU, prilejuită de apariția volumului SFÎRȘIT DE SEZON (Editura Polirom, 2014), semnat chiar de Marius Chivu, cunoscut cronicar literar, traducător, publicist, unul dintre cei mai proeminenți și activi critici din generația tânără, redactor-editor la revista Dilema Veche, editorialist la Revista Elle,  coordonator de volume colective.

a

Am deschis evenimentul amintind reușita lui Marius Chivu de a face performanță deopotrivă în spațiul criticii literare și în spațiul scriitorilor de ficțiune, invitându-i pe cititori să descopere narațiunile cu un cadru variat, familiar, recognoscibil, cu o construcție aparte, centrate în jurul unui nucleu tematic comun: 11 povestiri despre singurătate, boală și moarte.

Conf univ dr ADRIAN LĂCĂTUȘ a sugerat că această lansare dialogală a fost plănuită cu mult timp înainte, pe vremea când regretatul profesor Andrei Bodiu era încă în viață. Vorbitorul a remarcat experiența plăcută pe care a avut-o când a constatat că, după 10 ani în care Marius Chivu, un autentic iubitor al literaturii, a scris atât de bine despre operele altor autori, acesta a reușit să ofere aceeași calitate scriitoricească semnând creații originale – o performanță care vine de la un fin cunoscător al prozei, un om care trăiește și gândește în literatură de mult timp. Adrian Lăcătuș a vorbit și despre antologia realizată de Marius Chivu, BEST OF 2000 (Editura Polirom, 2014), o lucrare de pionierat în ceea ce privește proza postdouămiistă, o lucrare care ne ajută, prin selecția operată de autor, să înțelegem portretul lumii contemporane prin cuvintele celor mai sensibili receptori ai ei.

SFÎRȘIT DE SEZON este un volum care chiar dacă nu caută să documenteze teme de interes public și social,  care cuprinde proze ce par să pornească de la un sâmbure autobigorafic, proze care reușesc să redea convingător atmosfera și dimensiunea transformată a spațiilor contemporane. Astfel, prima întrebare pe care Adrian Lăcătuș a adresat-o autorului s-a referit tocmai la raportarea lui Marius Chivu la diversitatea socială și umană care se regăsește în aceste creații.

MARIUS CHIVU s-a declarat un fan al prozei scurte. După ce a descoperit și a citit antologiile  nord americane de profil s-a gândit să deruleze un proiect similar pentru România, iar volumul BEST OF 2000 s-ar putea să fie chiar cartea care încheie cariera sa de critic literar, urmând ca Marius Chivu să se dedice de acum creațiilor originale. Invitatul ne-a povestit despre cum s-a apucat să scrie proză scurtă, despre cum critica literară s-a dovedit o călătorie inițiatică în tainele scrisului de ficțiune. Proza scurtă, în opinia lui Marius Chivu, prezintă o serie de avantaje care sunt valorificate și în volumul lansat în Salonul Șt.O.Iosif: varietatea cadrelor din povestirile invitatului nostru se explică, atâta timp cât Marius Chivu este un cunoscător deopotrivă al lumii rurale și urbane și operează cu ușurință în ambele universuri iar genul literar oferă suficientă libertate creatoare.

Așa cum a observat și ADRIAN LĂCĂTUȘ, prozele care au ca fundal mediul rural nu au o miză recuperatorie sau documentară, fapt confirmat și de Marius Chivu care a subliniat, la rândul său, faptul că povestirile sale urmăresc relațiile dintre oameni, antrenând un mijloc de expunere puțin exploatat de autorii români: dialogul (lecția folosirii dialogului a venit tot pe filiera prozatorilor americani dar și pe cea a cinematografiei românești contemporane).

Decanul Facultății de Litere a căutat apoi să înțeleagă modalitatea în care se obține acest efect al refacerii naturaleței și autenticității vieții în proza scurtă a lui Marius Chivu și eventualele obstacole care se pot interpune în crearea acestei relații de corespondență între ficțiune și viață. Invitatul nostru a sugerat că apelul la dialog și construcția precisă a identității personajelor, apelul la localizarea și ancorarea prozelor între reperele familiare ale lumii contemporane sunt elemente utile în a atinge miza scriitoricească de a arăta și nu doar a spune.

Discuția a continuat spre explorarea strategiilor generale ale prozei scurte – așa cum a sugerat Adrian Lăcătuș și narațiunile lui Marius Chivu rețin un caracter realist dar vorbesc și despre un dincoace, respectiv un dincolo mai puțin vizibile, fapt care se explică, în opinia lui Marius Chivu, tocmai pentru că povestirile decupează fragmente dintr-o serie de biografii în care se oglindesc elemente care nu apar explicit în text. De asemenea, creațiile din SFÂRȘIT DE SEZON par să transmită o poetică a ambiguității: ele sunt dense în cotidian, dar sunt deopotrivă încărcate cu sensibilitate și profunzime.

Lansarea dialogală a atins și teme precum: rolul culturii populare în proză (așa cum ne-a sugerat Marius Chivu aceasta este importantă în ficțiunea care vrea să construiască o identitate credibilă personajelor, mai ales că  și în viața reală cultura populară funcționează ca un liant, ca un medium prin ale cărui referințe ne construim afinitățile, antipatiile și chiar ne configurăm sentimentul de apartenență), dificultatea de a găsi un titlu povestirilor, activitatea de scriitor, planurile de viitor ale invitatului nostru dar și reușita unor proiecte trecute (așa cum a fost volumul colectiv Cartea cu bunici, care a dat tonul unui trend editorial).

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim lui ADRIAN LĂCĂTUȘ că ne-a susținut în promovarea unui nou format de eveniment dedicat cărților, mulțumim lui MARIUS CHIVU că a ales să-și lanseze volumul de povestiri la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru prezență. Volumul de povestiri SFÎRȘIT DE SEZON (Editura Polirom,2014) e disponibil și pe www.libris.ro.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *