cinemaRevoluțiile culturale sunt ceva normal. Ele sunt necesare pentru ca arta să progreseze. În cinematografia europeană cea mai importantă revoluție a venit în 1960 (prin Godard și Antonioni). Americanii fiind mai tradiționaliști au amânat această schimbare inevitabilă până în 1969 când „Easy Rider” , a lui Dennis Hopper, a schimbat regulile jocului. Însă odată cu diminuarea impactului studiourilor europene și polarizarea producției cinematografice mondiale în spațiul american, marii inovatori ai anilor ’70 (Scorsese, Coppola, Spielberg, Altman, Allen, Malick etc) au devenit ei înșiși tradiționaliști ai propriei rebeliuni, așa că o nouă „revoluție” a fost cerută. Astfel a apărut generația anilor ’90, așa zisa generație MTV (pentru că majoritatea regizorilor proveneau din industria videoclipurilor muzicale unde trebuie să spui o poveste în 3-4 minute cât durează piesa), generație ce avea ca deviză: „în practică înveți mult mai multe decât pe băncile școlii”. Cu cadre scurte, povesti încâlcite, tăieturi la fiecare secundă, regizorii americani ai anilor ’90 au fascinat auditoriu secolului vitezei, oamenii ce nu mai au răbdare să urmărească o poveste cu tot cu substrat. Vârful de lance al acestei generații îl reprezintă Quentin Tarantino, Richard Linklater și David Fincher. Pe cel din urmă și al său excelent thriller polițist „Se7en” am ales să-l prezentam în luna noiembrie la cinemateca Șt. O. Iosif.

Într-un oraș nenumit în care plouă în continuu doi detectivi , unul la început de carieră proaspăt mutat în oraș și altul grizonat aflat la ultimul său caz, colaborează pentru a prinde un criminal în serie. Până aici nimic spectaculos; clasica poveste a polițiștilor aparținând unor generații diferite care-și pun deoparte orgoliile și neînțelegerile pentru a servi un scop mai înalt. Și totuși „Se7en” este poate cel mai proaspăt film polițist al cinemaului american. Cum? Prin micile schimbări pe care le aduce genului , suficiente de mari însă pentru a schimba complet povestea. Victimele criminalului sunt niște oameni fără de care societatea ar putea trăi chiar mai bine: un avocat corupt, o prostituată, un violator de copii etc. Fiecare din victime este asociată cu unul din cele șapte păcate capitale prezente în Biblie și revizitate de Dante Alighieri în celebra sa carte „Infernul”. Acest lucru atrage simpatia unora din cei ce îl vânează; cei ce pun legea morală mai presus de legea penală. Cât despre identitatea criminalului aceasta rămâne necunoscută numai în prima parte a filmului pentru ca mai apoi acesta să fie cât se poate de prezent. Acest lucru spulberă construcția clasică a filmelor polițiste (în special cele în genul scrierilor Agathei Christie) în care identitatea criminalului este dezvăluită abia la final și niciodată nu este persoana pe care publicul o suspectează. „Se7en” a pregătit însă publicului o surpriză mult mai mare și mai neașteptată de atât; atât de mare și neașteptată încât până și ploaia , omniprezenta pe tot parcursul filmului, se va opri. Răsturnarea de situație pe care „Se7en” o oferă spectatorilor este demnă de genul filmului dramatic dar este , în același timp, tipică pentru anii ’90 când cineaștii simțeau nevoia să păcălească publicul propunându-i niște teme de gândire inedite. Primul film (și cel mai cunoscut în acest sens) care a făcut acest lucru a fost „The Crying Game” , în 1992, însă acela era un film dramatic. „Se7en” împrumută aceste tehnici și le infuzează genului polițist construind un thriller remarcabil care continuă să-și uluiască publicul și acum după aproape 20 de ani. Un alt personaj important al filmului este orașul nenumit – un oraș de dimensiuni kafkiene care exercită o presiune sufocantă asupra detectivilor Sommerset (Morgan Freeman) și Mills (Brad Pitt) dar mai ales asupra soția celui din urmă , Tracy (Gwyneth Paltrow), care ulterior va juca un rol important în poveste. Într-un fel atmosfera filmului oferă o altă motivație a atrocităților comise, pericolul dezumanizării prin urbanizarea excesivă fiind unul iminent și în zilele noastre.

„Se7en” îl are la cârmă pe David Fincher, care avea să devină unul din cei mai respectați regizori contemporani și în ciuda acuzelor ce i se aduc recent , cum că ar fi devenit un regizor comercial, filmul rămâne o piatră de hotar în istoria cinematografiei iar niciun cinefil nu-și poate permite să nu-l vadă măcar o dată.

Vă așteptăm așadar vineri , 14 noiembrie 2014, la ora 20:00 la librăria Șt. O. Iosif pentru proiecția acestui film excepțional. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *