Am deschi evenimentele literare ale săptămânii, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov cu un moment dedicat poeziei – un moment oportun de popas in frumos,  în perioada destul de tulbure și de întunecată de conflictele și tensiunile politice ale campaniilor electorale.

MIERCURI, 12.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul CÂNTARE ȘI TĂCERE (Editura Eurocarpatica, 2014) semnat de scriitorul IONEL SIMOTA, o personalitate pe care am întâlnit-o cu plăcere atât în salonul librăriei noastre, cât și pe scena fEstivalului de cArte și Muzică.

1333

Am deschis evenimentul amintind că invitatul nostru, jurist de profesie,  are peste 13 volume de versuri la activ, coordonează cencalul literar Buna Vestire din Miercurea Ciuc, un oraș în care polițiștii nu sunt străini de poezie (la eveniment a participat și de acum cunoscutul reprezentant al Poliției Harghita care semnează comunicate de presă în versuri). După ce în ultimii doi ani a lansat volumele TĂCEREA ÎNGERILOR și OPERE COMPLETE, Ionel Simota a adus în fața publicului un nou volum de o muzicalitate aparte, dens în imagini poetice de mare rafinament.

Scriitorul DORU MUNTEANU, cel care l-a însoțit pe autor la multe evenimente, l-a apreciat pe Ionel Simota drept o voce poetică unică și incofundabilă, un artist care a fost premiat și de Uniunea Scriitorilor Filiala Brașov și a fost nominalizat și în cadrul unei competiții jurizată de Academia Română. Volumul lansat astăzi este o mărturie a reinventării auctoriale, iar titlul este definitoriu pentru opera lui Ionel Simota: numitorul comun, locul geometric al creației sale e reprezentat de cântări și tăceri, în această expresie coagulându-se simțirle și trăirile metamorfozei proprii. Cele două coordonate care dau forță volumului sunt: cântarea pământului și tăcerea îngerilor iar temele abordate de Ionel Simota sunt: familia, timpul, iubirea, patria, istoria, cuvântul, anotimpurile etc. Ionel Simota este un scriitor care excelează în versul clasic dar care se înscrie din punct de vedere prozodic la granița dintre tradițional și modern.

ADRIAN LESENCIUC, președintele USR Filiala Brașov a oferit o perspectivă originală și interesantă asupra creației lui Ionel Simota, asociind-o cu ideea de artă naivă – e vorba de o artă naivă care nu trebuie înțeleasă în cheie peiorativă, ca o dovada de amatorism, cât mai degrabă ca o expresie a profunzimii, a receptorului cu simțuri rafinate care redă lumea cititorilor, o expresie liberă  și sensibilă care stă mărturie pentru un exercițiu de purificare. Ionel Simota propune așadar o situare  într-un alt cadru, o situare cu ochi iluminați de reverie, o situare prin care poetul se ascunde în cuvânt pentru a putea să se asculte, o situare care propune o întoarcere la ingenuitatea copilăriei și, indirect, a istoriei.

IONEL SIMOTA a remarcat faptul că acest volum lansat în după amiaza zilei de joi la Librăria Șt.O.Iosif Brașov s-a născut din dorința de a împleti două cărți, de a cupla poezia dedicată pământului și țării cu poezia socială, de dragoste. Creația care deschide volumul are în spate de fapt un roman pe care autorul a dorit să îl scrie, dar pe care l-a abandonat și l-a transformat într-o joacă lirică, l-a cufundat în poezie.

Discursurile apreciative ale vorbitorilor au fost completate de discursuri poetico-muzicale, în fond cel mai convingător promoter al unui volum de poezii rămâne chiar poezia. CAMELIA PARASCHIV KATAI, actriță la Teatrul din Sfântu Gheorghe, alături de ANDREEA SUCIU, interpretă de folk au oferit un fragment scenografic, în care versurile lui Ionel Simota, muzica și acordurile de chitară s-au împletit armonios.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim invitaților și publicului pentru prezență, mulțumim lui Ionel Simota că a ales să-și lanseze volumul CÂNTARE ȘI TĂCERE (Editura Eurocarpatica, 2014) la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *