Ultimul eveniment al acestei săptămâni, lovită de gravitatea disputelor electorale și aniversărilor cu ton sobru (15 noiembrie la Brașov e o dată cu greutate…), a compensat potențiala exasperare  a brașovenilor, propunând niște perfuzii metaforice de echilibrare, perfuzii literare cu caracter comic, aduse prin contribuția Editurii Herg Benet.

1osic2carti

SÂMBĂTĂ, 15.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o dublă lansare de carte: cea a volumului CUM A ARS-O ANGHELESCU O LUNĂ CA SCRIITOR DE SUCCES, semnat de Cristina Nemerovschi, respectiv cea a romanului ZILELE AMANȚILOR, semnat de Corina Ozon.

Am deschis evenimentul amintind câteva repere din biografia invitatelor: Cristina Nemerovschi este deja o scriitoare consacrată din noul val promovat de Editura Herg Benet care ne-a adus în atenție, de data aceasta, un roman de factură satirică, despre caznele publicării, despre obsesie celebrității și despre ispita mesianică a scriitorilor de a salva literatura. Corina Ozon este o jurnalistă și un om de PR cu experiență care propune un roman de debut ce s-a dovedit deja cât se poate de popular (primul tiraj s-a epuizat în prima lună) despre un trio amoros contemporan ușor recognoscibil (soțul pofiticios, nevasta pisăloagă, amanta dornică de afirmare), o carte plină de umor și sinceritate care amuză și ne face mai suportabile slăbiciunile și încâlcitele probleme de cuplu care ne sunt familiare tuturor.

555444

ALEX VOICESCU a sugerat că cele două volume prezentate astăzi la Brașov sunt diferite de ceea ce a promovat Editura Herg Benet până acum (literatură cu ton mai extrem și mai direct). Ambele romane sunt scrise într-o cheie ironică: Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes mizează pe o ironie de tip pamflet, Zilele amanților păstrează un ton mai puțin acid, dar la fel de convingător. Cele două cărți stârnesc amuzament dar includ și un subtext mai serios al explorării relațiilor de cuplu (Zilele amanților), respectiv relațiile din lumea literară și psihologia scriitorului (Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes).

Jurnalistul CĂTĂLIN BĂDULESCU, coleg cu Corina Ozon la Antena 1, în anii 90, alături de care a realizat reportaje sociale a caracterizat-o pe autoarea romanului Zilele amanților drept o personalitate experimentată în a surprinde radiografia clipei. Cartea de debut a Corinei Ozon, în ciuda limbajului  poate fi citită piramidal, pe mai multe niveluri: atât la un nivel terapeutic, facil, dar și la un nivel mai profund.

PETRONELA ROTAR, jurnalista și scriitoarea care a lansat recent volumul ALIVE a vorbit de ambele cărți lansate. ZILELE AMANȚILOR este rezultatul unui proiect pe care Corina Ozon l-a început dintr-o joacă, în mediul virtual și pe care Petronela Rotar l-a susținut să se transforme într-o carte. Este vorba de un roman care își amuză teribil cititorii, dar care vorbește în fapt despre complexitatea relațiilor amoroase de astăzi, într-un context în care ispitele și posibilitatea de a cunoaște persoane noi sunt omniprezente, într-un context în care desfășurăm eforturi mari în a potrivi sexualitatea ușoară și emancipată cu nevoia de a fi iubit și de a avea relații stabile. Dincolo de comicul de situație și de personaj, romanul Corine Ozon evocă alienarea și singurătatea protagoniștilor.

CUM A ARS-O ANGHELESCU O LUNĂ CA SCRIITOR DE SUCCES este, în opinia Petronelei Rotar, o carte care răcorește în care un fost corporatist anglofob decide să dea lovitura și să publice o capodoperă, salvând literatura de la disoluție. Eforturile sale în acest sens sunt folosite ca pretext pentru satirizarea moravurilor din lumea editorială, a mecanismelor de promovare, a încrengăturii de relații și atitudini controversate care modelează și domină universul creatorilor ieșiți la lumină.

CRISTINA NEMEROVSCHI și-a justificat alegerea de a aborda alt registru și cadru narativ față de precedentele romane: experiența și interacțiunile cu scriitorii, cu tot felul de situații mai mult sau mai puțin absurde și enervante din lumea editorială, pe care autoarea le-a privit cu amuzament sau detașare au convins-o că are de a face cu o posibilă sursă de inspirație literară. Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes vorbește despre realitățile pitorești ale lumii literare, realități ce pot genera un interes și pentru publicul larg, atâta timp cât cititorii pot decanta ușor tipologii caracteriale ce populează lumea culturală în general. Căutând să-și ridiculizeze protagonistul, Cristina Nemerovschi a scos în evidență și opusul caricaturii: portretul scriitorului autentic. Ecoul romanului a fost amuzant și neașteptat atâta timp cât identitatea fictivă, virutală a lui Anghelescu de pe facebook a fost întâmpinată cu mesaje de prietenie și chiar cu solicitări de sfaturi din partea altor scriitori.

CORINA OZON a mărturisit că se simte legată de Brașov: pe de o parte datorită documentarului realizat aici despre revolta muncitorilor de pe 15 noiembrie, și pe de altă parte, prin prietenia cu Petronela Rotar, cea care a încurajat-o să scrie și care i-a apreciat finalul neașteptat al romanului Zilele Amanților, o carte  a cărei apariție este cu atât mai oportună cu cât românii au cam uitat să râdă.

La final, cele două autoare au oferit o lectură publică din romanele lor.

Citește Cristina Nemerovschi:

Citește Corina Ozon:

Mulțumim Editurii Herg Benet pentru că a ales Librăria Șt.O.Iosif pentru a lansa aceste volume la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și publicului pentru prezență… sperăm că ați avut parte de zâmbete și de un aperitiv comic promițător pentru lecturile celor două romane.

Volumele CUM A ARS-O ANGHELESCU O LUNĂ CA SCRIITOR DE SUCCES de Cristina Nemerovschi, respectiv ZILELE AMANȚILOR de Corina Ozon sunt disponibile și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *