La Librăria Șt O Iosif Brașov ne face plăcere să ne reîntâlnim cu invitați distinși și familiari deopotrivă, mai ales când aceștia au o activitate creatoare prolifică și aduc în atenția publicului lucrări centrate pe recuperări cu miză națională, pe restituiri ale unor destine remarcabile din istoria autohtonă.

LUNI, 24.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif am lansat volumul SINGURĂTATEA LUI VLAD ȚEPEȘ (Editura Suflet Transilvan, 2014), semnat de Ileana Toma, în compania unor personalități brașovene prestigioase.

Am deschis evenimentul amintind că romanul Ilenei Toma este binevenit spre a întâmpina două mitologii paralele care circulă în jurul lui Vlad Țepeș – cea a justițiarului absolut și cea a vampirului însetat de sânge, ambele capabile să genereze efecte cathartice (atunci când românii exasperați îl invocă pe Țepeș, pe linie eminesciană) fie efecte economice (atunci când turiștii vin în căutarea Contelui Dracula, chiar aici în împrejurimile Brașovului). Romanul scriitoarei cu afinități în domeniul științelor exacte vine să dezvăluie într-o manieră atractivă și documentată figura domnitorului valah în contextul epocii sale, separând temeinic mitul de realitate.

ab

Preotul COSTIN BUTNAR a vorbit despre editura pe care o conduce și care a publicat și celelalte volume semnate de Ileana Toma (Ultimul Constantin respectiv Marea fugă), volume pentru care autoarea a fost distinsă cu Ordinul Maria Brâncoveanu acordat de Patriarhia Română. Singurătatea lui Vlad Țepeș este o carte care propune o alternativă onestă și atractivă, atât pentru publicul român cât și pentru cel străin (cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională) la  reprezentarea unui domnitor important din istoria României, un domnitor căruia i se restituie și un chip cu reliefuri umane pe coperta romanului, căutând să înlocuiască nemiloasa și exagerata imortalizare din portretul universal cunoscut, realizat însă la comandă în vremuri în care puterile străine căutau demonizarea lui Vlad Țepeș.

VIRGIL BORCAN a apreciat că ar fi dificil să vorbim de un mit al lui Dracula țesut în jurul lui Vlad Țepeș, atâta timp cât această etichetă vampirică e perfect explicabilă istoric, prin eforturile popoarelor germanice de a arunca o lumină nefastă, prin broșurile tipărite curând după invenția tiparului asupra domnitorului român. Romanul Ilenei Toma nu este un roman de capă și spadă, nu e nici roman istoric în sens sadovenian și nici istorie romanțată, este o lucrare care se susține autonom prin personajul ei – un personaj de esență tragică (nu își poate da măsura valorii pentru că alte forțe superioare îl împiedică să o facă), un personaj exponențial sintetizând în fond năzuințele eterne ale poporului român. În opinia lui Virgil Borcan, prin această lucrare Ileana Toma a demonstrat că nu are doar calități de mărturisitor ci și de romancier autentic.

Preotul și istoricul VASILE OLTEAN a amintit de relațiile bune dintre Vlad Țepeș și sașii din zona Țării Bârsei și a deplâns faptul că străinii sosesc în România pentru a căuta mai degrabă Țara lui Dracula. Evocând câteva dintre întâlnirile anecdotice pe care le-a avut cu turiștii la Prima Școală Românească, preotul Vasile Oltean a sugerat că romanul Ilenei Toma contribuie la o reparație imagologică necesară ce ține până la urmă de responsabilitatea românilor în primul rând, pentru a oferi măcar o altfel de perspectivă, mai documentată și mai întemeiată celor vrăjiți de mitologiile de brand. În ciuda reputației promovate în media, Vlad Țepeș așa cum se dezvăluie și în cartea Ilenei Toma a fost o personalitate nobilă și sensibilă, a fost un om care a iubit și a trăit singurătatea, dincolo de spiritul just pe care l-a urmărit.

ILEANA TOMA a dorit să mulțumească celor care au ajutat-o să scrie acest roman – scriitoarea a făcut referire inclusiv la directoarea liceului care a ajutat-o să se înscrie la facultate în vremuri de prigoană politică dar și propriului ei părinte care a îndemnat-o să scrie dar care a reușit să o convingă să nu dea admitere la Facultatea de Litere într-0 perioadă în care absolvenții acestei instituții erau obligați să facă o mulțime de compromisuri profesionale și morale. În vremurile în care psihologia urâtului și visele urâte sunt omniprezente și dominante în creații de tot soiul, Ileana Toma a căutat să ofere un roman luminos, închinat unei figuri care ar fi trebuit să intre pe poarta principală a istoriei.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Inregistrarea intregului eveniment e disponibila aici:

Mulțumim ILENEI TOMA și invitaților distinși pentru că au ales Librăria Șt.O.Iosif pentru lansarea acestui volum (SINGURĂTATEA LUI VLAD ȚEPEȘ) disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *