Marius Chivu: „Oamenii care citesc devin, in timp, chiar mai frumosi. E ceva in ochii lor care-i face sa arate mai bine pe strada.”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. In luna decembrie  din 2014, scriitorul care isi dezvaluie relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… MARIUS CHIVU!

LIBRIS.RO: Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine?

MARIUS CHIVU: Mi-am construit singur biblioteca, adică eu i-am făcut designul, iar un tîmplar a venit la mine acasă, mi-a ansamblat-o şi a prins-o de perete (vezi foto). Nu e mare, conţine aproximativ 3.500 de volume. Ar fi fost mai mare, dar cărţile trebuie să circule, să fie citite, nu să stea pe rafturi, cred asta cu tărie, şi atunci multe din cărţile mele se duc pe la prieteni, fie sub formă de împrumut, fie cadou. Cînd se strîng foarte multe (pentru că am norocul să primesc de la edituri cam toate noutăţile), donez bibliotecilor de la ţară. Anul acesta am donat cîteva sute de cărţi Centrului pentru Politici Europene care le-au distribuit bibliotecilor din Republica Moldova.

foto Ioana Bu00EErdu1

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă?

MARIUS CHIVU: Nu sînt bibliofil, am puţine cărţi rare în bibliotecă şi doar una la care ţin cu adevărat: ediţia princeps, din 1924, Remember de Mateiu Caragiale, o ediţie extrem de elegantă şi de frumoasă, cumpărată chiar vara aceasta dintr-un anticariat din Cîmpulung-Muscel cu 2,5 lei.

LIBRIS.RO: Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult?

MARIUS CHIVU: Am mai multe cărţi semnate de cîţiva autori nord-americani care sînt idolii mei absoluţi: John Cheever, John Updike, Philip Roth (de la care am mai multe cărţi cu dedicaţie, inclusiv un DVD cu documentar despre el), Michael Chabon, Richard Ford, Raymond Federman, Lydia Davis … La aceste cărţi ţin cel mai mult, pentru că nu ştiu dacă şi alţi cititori din România se pot lăuda cu aşa ceva.

Dintre autorii români, am aproape toate cărţile lui Mircea Cărtărescu şi Radu Cosaşu cu dedicaţie, aceştia fiind printre scriitorii români pe care-i admir cel mai mult. Dintre cei care nu mai sînt, mă bucur să am volume cu dedicaţii de la Mircea Horia Simionescu, Gheorghe Crăciun sau Alex. Leo Şerban.

O altă carte foarte dragă este romanul britanicului Paul Bailey, Băiatul prinţului, pe care l-am tradus recent pentru Editura Polirom, şi care roman îmi este dedicat. De Paul Bailey mă leagă o prietenie veche de 12 ani, iar pentru acest roman cu personaje româneşti şi ale căror întîmplări au loc la Bucureşti, Corcova şi Eforie, l-am ajutat cu documentarea.

foto Ioana Bu00EErdu3

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii?

MARIUS CHIVU: Deşi sînt disciplinat atunci cînd citesc (în sensul că citesc în reprize mari), nu citesc chiar în fiecare zi. Dar cînd nu citesc cărţi, citesc articole, eseuri etc. Uneori pot trece mai multe zile la rînd fără să citesc măcar o pagină dintr-o carte – pentru că am nevoie şi de pauze în care ce am citit să apuce să se decanteze sau să mă eliberez de impresia unei lecturi intense. Alteori pot citi şi cîte 10 ore pe zi, aşa cum se întîmplă în vacanţe, în weekenduri, în zile ploioase. Oricum, fac cronică literară de 14 ani de zile timp în care am recenzat cel puţin cîte o carte pe săptămînă, în afară de cele citite pe lîngă, pentru propria plăcere, pentru documentare etc. Faceţi voi calculele :).

LIBRIS.RO: Ce vă place să citiţi?

MARIUS CHIVU: Îmi place să citesc mai mult proză decît poezie, iar genul meu favorit este proza scurtă. Rafturi întregi în biblioteca mea sînt pline cu volume de povestiri, dintre care cele mai multe sînt în limba engleză, cărţi care n-au fost şi probabil nu vor fi niciodată traduse la noi, pentru că proza scurtă este în continuare un gen subapreciat. Dar, ce să fac, mie îmi plac povestirile, şi să le citesc, şi să le scriu.

LIBRIS.RO: Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

MARIUS CHIVU: În perioada următoare mi-am propus să citesc volumele de povestiri pe care le-am cumpărat în ultimele săptămîni şi din care deocamdată n-am avut timp să citesc decît pe sărite: England de Graham Swift, My Father`s Tears de John Updike (ultima lui carte), Binocular Vision de Edith Pearlman, A Good Man is Hard to Find de Flannery O`Connor, Birds of America de Lorrie Moore, plus noul număr din Granta Magazine, cea mai bună revistă de proză scurtă din lume, număr abia apărut, intitulat America Wild, şi a cărui copertă seamănă, în mod întîmplător şi fericit, foarte mult cu coperta volumului meu de povestiri, Sfîrşit de sezon.

Sfirsit de sezon spread cover

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

MARIUS CHIVU: Cîteva banalităţi: cititul te ajută să te exprimi mai bine, îţi îmbunătăţeşte nu doar vocabularul şi imaginaţia (citind mult visezi mai frumos şi mai complex – faptul e dovedit ştiinţific), dar îţi dezvoltă şi inteligenţa emoţională. În fine, cititul te ajută să te înţelegi mai bine pe tine, şi să-i înţelegi şi pe oamenii din jur, te ajută să pricepi mai mult din viaţă, cu toate contradicţiile ei. În plus, nu e nevoie să călătoreşti, poţi citi cărţi pentru a descoperi lumea şi oamenii care trăiesc în cele mai îndepărtate locuri şi culturi. Iar eu cred că oamenii care citesc devin, în timp, chiar mai frumoşi. E ceva în ochii lor care-i face să arate mai bine pe stradă 🙂

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

MARIUS CHIVU: Pe Mircea Cărtărescu îl văd foarte clar, ceilalţi îmi apar cam bluraţi.

LIBRIS.RO: Ce autori români aveți în bibliotecă? Ce autori români vă place să citiți?

MARIUS CHIVU: Pe cîţiva i-am menţionat deja în răspunsurile de mai sus. Dintre cei vechi, îmi plac, în mod special, Holban şi Blecher, dar şi Sadoveanu; cînd eram mic am citit mult Eliade, nu şi acum. Dintre contemporani, am o mare slăbiciune pentru Livius Ciocîrlie, iar Răzvan Petrescu, Dora Pavel, Cristian Teodorescu şi Florin Iaru sînt printre maeştrii de la care am învăţat multe. Pe colegii mei de generaţie pe care îmi place să-i citesc îi găsiţi selectaţi în antologia Best of. Proza scurtă a anilot 2000, apărută anul trecut la Polirom – sînt în număr de 23. Din fericire, mai sînt şi alţii. N-am zis nimic de poeţi…

foto Ioana Bu00EErdu22

 LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă citească?

MARIUS CHIVU: Sper ca tot ce-am spus pînă acum să-i convingă că sînt un scriitor de încredere 🙂

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

MARIUS CHIVU: Aş dansa.

Interviu realizat de Loredana Tudor pentru www.libris.ro. Fotografii de Ioana Bîrdu

Urmăriţi aici [https://www.youtube.com/channel/UCmLQLCvKgxlKemrdznFKbZQ] canalul YouTube al cărţii.
Urmăriţi aici [https://www.facebook.com/pages/Marius-Chivu/901279129884113] pagina de Facebook a cărţii.

2 Responses

  1. Nu stiu cine sau daca cineva va citi gindurile mele de aici… Sint de acord cu ceea ce spune Marius despre povesti.Ele au o bucurie pe care ti-o daruiesc rapid si adinc,te incarca pentru timp si eu cred ca noi toti avem nevoie de asta.Dintotdeauna am iubit povestile.Sa intindem fiecare o mina,dind mai departe si fiecare mai departe o carte cu povesti.Sa incepem (continuam) cu cartea lui ,sa fim si noi un pic romani,in fiecare zi si azi,1Decmbrie,mai ales!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *