Ultimul weekend al lunii noiembrie, prins la hotarul dintre toamnă și iarnă, când orașul este acoperit de un strat de chiciură, căpătând un aspect glacial, mortificat, am găsit o dispoziție propice, nostalgică pentru a explora trecutul și visurile boeme între pagini.

VINERI, 28.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CLUBULUI DE LECTURĂ la care am discutat despre romanul ÎN CAFENEAUA TINEREȚII PIERDUTE (Editura Art) semnat de câștigătorului Premiului Nobel în 2014, Patrick Modiano.

Incafeneauatineretiipierdute3-pic

Am deschis evenimentul amintind că romanul lui Modiano este o poveste despre căutarea identității dar și o narațiune cu premise tragice: călătoria protagonistei Louki de a căuta acea stare de grație, neapăsată de statornicie, rutină și griji este un ideal mult prea greu de atins de un muritor, deși reține un farmec aparte. Această călătorie reprezintă însă și un pretext pentru recuperarea unei dimensiuni pierdute a Parisului, o dimensiune asamblată de spiritele boeme din așa zisa zonă neutră a orașului, o zonă în care creativitatea și atmosfera boemă erau dominante și se ridicau deasupra presiunilor și rigorilor sociale și politice.

Virgil Borcan a amintit fatpul că Patrick Modiano, un scriitor girat și protejat de figuri intelectuale proemninete precum cea a lui Raymond Quenau este un autor care a muncit mult și a urcat în ierarhia notorietății și a prestigiului cultural în mod treptat (înainte de a câștiga Nobelul, Modiano a primit și premiul Goncourt). Originar dintr-o familie destul de avută, dar dominată de probleme relaționale între părinți, Modiano a avut o existență zbuciumată, fără a încheia școlile prestigioase la care a fost înscris, furând cărți și falsificând autografe ale unor mari nume literare, până să se apuce de scris. Romanul În cafeneaua tinereții pierdute în opinia lui Virgil Borcan este un roman proustian care, chiar dacă nu e centrat pe introspecție și căutări interioare, urmează dezideratul căutării unei ființe exterioare, al recompunerii unei lumi. Parisul care transpare în acest roman este unul indiferent la drame, un Paris care supraviețuiește, într-o formă sau alta, agitației protagoniștilor și își urmează cursul lăsând în urmă iluzii spulberate și locuri dispărute.

Lecturând romanul lui Modiano, Livia Nilescu și-a amintit de opera lui Andre Breton, Nadja, tot un omagiu adus capitalei Franței, de pe poziții suprarealiste. Așa cum a apreciat vorbitoarea, nu este o întâmplare faptul că acțiunea romanului se petrece pe malul stâng al Senei, simbolul vieții boeme și rebele, în opoziție cu zona de pe malul drept, un spațiu cu reputație aristocrată și sobră. Cititoarea a apreciat și construcția lui Modiano, prin 3 focalizări care gradează dezvăluirea personajului central feminin care, când apare reține în continuarea trăsături misterioase.

Maria Anghelescu a remarcat faptul că Louki rămâne totuși o protagonistă bizară, cu un magnetism controversat, atâta timp cât nivelul ei de educație și instrucție nu se compară cu cel al grupurilor pe care le frecventează, fără să mai punem la socoteală faptul că personajul feminin nu ajunge să cunoască dragostea la o vârstă la care acest sentiment se insinuează, măcar o dată, inevitabil.

Alți cititori s-au simțit manipulați de Modiano, atâta timp cât romanul pare să includă un soi de GPS narativ, un fel de personaj ascuns prin care scriitorul francez își conduce cititorii.

Am mai discutat despre cultura rafinată a boemilor din zona neutră surprinsă de Modiano, despre caracterul cibernetic al cafenelelor de odinioară (locuri în care se schimba informație cu greutate), despre spiritul intelectual și paradigmele culturale care se nășteau pe malul stâng al Senei din care astăzi a rămas doar o atmosferă turistică, despre implicațiile biografiei lui Modiano în romanul supus atenției etc.

A fost o nouă seară memorabilă la Clubul de Lectură care a încheiat un an bogat în discuții la evenimentul pe care îl găzduim de acum de 3 ani de zile. Ne revedem în luna ianuarie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *