În preajma Zilei Naționale a României, de Sfântul Andrei, la Librăria Șt.O.Iosif brașovenii au avut parte de un cadou generos și onorant din partea familiei regale, la unul dintre cele mai prestigioase evenimente de la acest final de an la poalele Tâmpei.

DUMINICĂ, 30.11.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit lansarea CALENDARULUI REGAL 2015, respectiv a cărții CRĂCIUNUL REGAL (Editura Curtea Veche, 2014), semnată de A.S.R Principesa Margareta și A.S.R. Principele Radu al României, în compania unui public numeros.

11333

Am avut privilegiul de a deschide evenimentul, amintind că echipa Libris și brașovenii se simt onorați să aibă un asemenea oaspete de seamă, atâta timp cât Casa Regală a României este una dintre puținele instituții care și-au păstrat respectul și credibilitatea  în fața românilor, dovedindu-se nu doar un simbol al continuității istorice și al unității naționale, dar și un factor activ de promovare a intereselor României în străinătate, prin inițiativele caritabile, diplomatice, prin conferințe etc. Cele două apariții editoriale aduse în atenția publicului fac parte din colecția inaugurată în anul 2011 de Editura Curtea Veche. CRĂCIUNUL REGAL este un volum despre cea mai personală sărbătoare de familie: Crăciunul, așa cum a fost petrecut de Familia Regală de-a-lungul unui secol și jumătate, o sărbătoare față de care regalitatea din România s-a preocupat îndeaproape evocând valori esențiale precum continuitatea și stabilitatea.

44444444

NICOLAE PEPENE, Directorul Muzeului Județean de Istorie a Brașovului a apreciat cadoul editorial pregătit de Familia Regală românilor, chiar acum, după încheierea campaniei electorale, un moment care a confirmat că modelul politic caroligian, al discreției germane a triumfat din nou, într-o altă formă, după aproape 150 de ani. Albumul CRĂCIUNUL REGAL, aflat la a doua ediție, revizuită și adăugită oglindește în cronica celebrărilor întinsă pe mai mult de un secol starea de spirit și a poporului român din diferite etape istorice. În vreme ce primele Crăciunuri sărbătorite de Carol I în București, înaintea construcției Palatului Regal portă amprenta unei sobrietăți și a unei bune organizări în ton cu ambițiile de modernizare ale statului din acea perioadă, mai târziu, odată cu apariția moștenitorilor și cu evoluția României, sărbătoarea Crăciunului în familia regală prinde culoare și vitalitate, reflectând efervescența interbelică. Volumul este în același timp și un regal al imaginilor care aduce în atenție fotografii surprinzătoare, mai ales din perioada anilor 50 și până în prezent. A.S.R. Principele Radu al României și A.S.R. Principesa Margareta au oferit, prin această carte detalii care nu sunt de găsit într-o arhivă istorică, o lucrare documentată și autentică, care reflectă simțul datoriei față de familie și față de popor exersat de Casa Regală, un garant al unității și identității istorice românești.

Actorul GEORGE CUSTURĂ a sugerat că volumul publicat la Editura Curtea Veche păstrează tangențe cu dramaturgia și arta cinematografică. Vorbitorul a invitat audiența la o călătorie în timp, în 1924, recompunând narativ momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai I și-a devoalat pentru prima oară pasiunea pentru mașini, în apropierea Crăciunului, dar și în 1948, atunci când Regele României a cântat pentru ultima oară la pian – ambele scene inedite sunt evocat în volumul lansat.

A.S.R. Principele Radu al României a remarcat faptul că și acest volum care cuprinde mesajele de Crăciun adresate de Regele Mihai (în 2014, urmează să asistăm la mesajul cu numărul 75) stă mărturie pentru un adevăr profund și universal: legătura între coroană și națiune nu trece prin puterea politică și nu e afectată de factori externi. Volumul lansat la Brașov vine în completarea eforturilor seculare ale familiei regale de a împlini o datorie față de popor, inclusiv prin asemenea inițiative editoriale care întăresc legătura între români și Coroană. A.S.R Principele Radu al României a amintit că și în acest an, Familia Regală va petrece marea sărbătoare a creștinătății la Săvârșin.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, nu inainte ca Presedintele Asociatiei Libris Cultural, Virgil Onita, sa ii inmaneze Altetei Sale Regale Principele Radu, o colectie exceptionala de colinde interpretata de maestrul DUMITRU FARCAS (Sus la Poarta Cerului) care sa vegheze armonia Craciunului Regal de la Săvârșin.

222farcas

Mulțumim A.S.R Principele Radu al României pentru vizita făcută la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și publicului care prin prezența sa și prin interesul acordat volumului a confirmat ideea relației nemijlocite între Coroană și poporul român.

Volumul CRĂCIUNUL REGAL (Editura Curtea Veche, 2014) , precum și CD-ul SUS LA POARTA CERULUI (Dumitru Fărcaș) sunt disponibile și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *