Zilele lunii decembrie sunt deosebite, pentru noi ce de la Libris și asta nu doar pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, ci pentru că este luna în care ne amintim cu drag despre momentul în care am făcut cadou brașovenilor o librărie schimbată la față, în urmă cu 4 ani: încă un nivel al Librăriei Șt.O.Iosif, încă 2 saloane de carte: un Salon al Copiilor și Salonul Șt.O.Iosif, locul în care s-au petrecut atâtea evenimente minunate. Luna decembrie a devenit pe str Mureșenilor nr 14, luna proiectelor de perspectivă, luna în care ne reîntărim încrederea în cărți și în cititori prin inițiativele pe care le derulăm.

Proiecte precum CLUBUL DE LECTURĂ, CINEMATECA, SEMINARIILE DE ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI s-au împlinit frumos, au devenit evenimente tradiționale și durabile, menite să sublinieze dimensiunea publică a lecturii și a culturii. Și în 2014, am adus în atenție un nou proiect, marca LIBRIS – un proiect la fel de minunat și de ambițios ca și celelalte – după ce am dezvoltat o CASĂ DE PRODUCȚIE, cu sute de CD-uri și colaborări cu nume mari la activ (amintim aici doar pe Vali Șerban, Grupul Anatoly, Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Fărcaș – al cărui album de colinde tocmai a fost editat), după ce am amenajat una dintre cele mai mari LIBRĂRII DIN BRAȘOV și desigur, după ce am dezovltat una dintre cele mai mari LIBRĂRII ONLINE din ROMÂNIA (www.libris.ro),  în luna decembrie a acestui an am propus brașovenilor EDITURA LIBRIS EDITORIAL.

111

Intrarea în jocul editorial a fost un pas firesc pentru noi, un pas pe care l-am făcut însă cu prudență, după ce am acumulat experiența și resursele necesare. Libris Editorial va fi un partener de încredere pentru scriitorii de toate vârstele și generațiile, un proiect deschis și dinamic în care vom investi aceeași pasiune și dăruire ca și până acum. Am pornit cu dreptul pe acest nou drum editorial, alături de vechi colaboratori și prieteni pe care i-am avut alături de noi la evenimentul din după amiaza de vineri.

VINERI, 5.12.2014,  la LIBRĂRIA ȘT.O.IOSIF BRAȘOV am lansat volumul de versuri NERVI, de Laurențiu Ciprian Tudor, apărut sub sigla Libris Editorial, într-o desfășurare vie care a inclus muzică, discurs și desigur recital poetic în fața audienței numeroase.

Am deschis evenimentul amintind că Laurențiu Ciprian Tudor este membru al Grupului de litere-sunete- și- culori Caii Verzi de pe Pereți, un poet girat de nume mari ale mai multor generații de scriitori: de la Radu Vancu, Felix Nicolau și până la Daniel Drăgan și Adrian Munteanu.

Scriitorul ADRIAN MUNTEANU a apreciat pe deplin cadoul făcut de autor, chiar în preziua sărbătorii de Sfântul Nicolae. Adrian Munteanu a remarcat apoi faptul că sunt o mulțime de lucruri care fundamentează o stare de nervozitate printre oamenii implicați în activitățile culturale în Brașov: spre deosebire de alte orașe, la Brașov poezia nu se prea aude iar instituțiile sunt adesea opace la colaborări care să promoveze evenimente culturale, însă asemenea gesturi, precum lansarea cărților de poezie aduc totuși o contribuție durabilă la dinamica culturală a orașului. NERVI este titlul cărții lui Laurențiu Ciprian Tudor, un titlu care surprinde starea fundamentală a poetului pe care se clădesc celelalte lucruri frumoase.

Ca la fiecare eveniment la care participă Grupul de litere-sunete-culori Caii Verzi de Pereți, muzica a fost nelipsită – de data aceasta, membrii grupului au ales doi tineri talentați și promițători pentru a completa sonor armonios discursurile și recitările, doi elevi ai Liceului de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.

MIHAELA MALEA STROE a citit versurile lui Laurențiu Ciprian Tudor unor elevi de clasa a XI – a, fără să le amintească autorul poeziilor iar tinerii s-au întrebat dacă nu cumva au de face cu un alter ego al lui Bacovia. Iar asta pentru ca creațiile autorului acestui volum pot fi situate în prelungirea curentului simbolist, abordând elemente specifice asociate cu acesta: roze parfumate, instrumente muzicale, culori, ploaia. Tonul poeziilor nu este însă unul depresiv sau disperat, cel mult, pe alocuri, dezamăgit. Chiar dacă abordează o varietate de teme (vârsta, finitudinea, liniștea, singurătatea visul etc), poeziile lui Laurențiu Ciprian Tudor alătură recurent aplecarea supra femeii (în ipostaze diferite – caricatural, devorator, fatal etc) și aplecarea asupra artei poetice (autorul căutând să exploreze funcția poeziei și rostul poetului între semeni).

VIRGIL BORCAN a sugerat că o posibilă cheie a poeziei lui Laurențiu Ciprian Tudor este chiar inteligența. Autorul e capabil să schimbe o mulțime de măști, să ofere și versuri cu ecouri persane și mostre de optzecism ironic cu multă dezinvoltură. Așa cum a remarcat vorbitorul, există o duioșie detașată în textele poetului brașovean, marcă indubitabilă a omului inteligent.

VOICU BUGARIU a căutat să identifice un principiu generator al poetului din volumul lansat (un volum care dezvăluie în interviurile cu autorul de la final, aspirația poetului spre idealuri sacre dar care cuprinde, în forme versificate și adevărate pamflete) și l-a găsit într-o pendulare pasionantă între doi poli: cel al vieții cotidiene care inspiră comentarii ironice sau atitudini admirative și cel al explorarii rolului poetului, în efortul său pe drumul spre absolut.

LAURENȚIU CIPRIAN TUDOR  a mărturisit că a dorit să includă și interviurile în volumul lansat, atâta timp cât ele pot oferi anumite chei de lectură în ceea ce privește atitudinea și reflecțiile sale legate de semnificația poeziei și a rostului poetului în general. Volumul NERVI reprezintă efortul autorului de a încerca o rupere de trecutul creator de până acum, o apropiere de poezia tânără, mai directă, mai agresivă și mai despuiată de metafore. Această carte a reprezentat însă pentru autor  o călătorie de autocunoaștere, o confirmare a faptului că Laurențiu Ciprian Tudor rămâne îndrăgostit de metaforă și cuvânt dar și o (re)descoperire a virtuților terapeutice ale poeziei, a caracterului salvator al versurilor care sunt capabile să ardă și să consoleze deopotrivă.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim lui Laurențiu Ciprian Tudor că a ales să-și lanseze volumul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim Fundației Culturale Arania și invitaților care și-au adus contribuția la organizarea acestui eveniment și mulțumim desigur și publicului pentru prezență. Volumul NERVI (Editura Libris Editorial), semnat de Laurențiu Ciprian Tudor va fi disponibil și pe www.libris.ro

Și în luna decembrie din 2014, după 4 ani de existență a Salonului Șt.O.Iosif continuăm să sărbătorim pe deplin puterea lecturii,  într-un loc în care întâmpinările discursive primesc replică muzicală, într-un loc în care cărțile vă cuceresc cu drag și muzica vă cucerește discret, într-un loc în care cultura se simte de aproape și viu. Libris Brașov, în calitate de distribuitor și de editor se bucură că poate facilita dialogul între stările de spirit, ale scriitorilor și cititorilor deopotrivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *