cinemaPentru că Frank Capra a avut o copilărie și adolescență foarte grea – născut și crescut în ghetourile rău-famate de imigranți italieni din Los Angeles-ul anilor ’20, atunci când a ajuns unul din cei mai apreciați și respectați regizori ai timpurilor nu a dorit să arate acest lucru în filmele sale, concentrându-se aproape exclusiv pe partea înseninată a vieții. Acest lucru s-a potrivit ca o mănușă stilului de film practicat la Hollywood în aceea vreme. Epoca de aur a Hollywoodului l-a îmbrățișat pe Frank Capra și l-a încununat drept cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Filmele sale facile, amuzante și cu mult tâlc au cucerit publicul american și nu numai, iar viața lui Capra s-a schimbat radical în bine. Astfel Capra a devenit întruchiparea visului american. După ce a servit atât în Primul cât și în cel de-al Doilea Război Mondial Frank Capra s-a întors un om schimbat fiind profund marcat de ororile văzute. A vrut să facă un film despre acest lucru însă i-a fost teamă că lumea nu va lua în serios o dramă de război asociată cu numele său. Atunci a optat pentru un gen de film care să rămână în zona sa de confort dar care totuși să adreseze ideile sale postbelice, împrumutând un pic și din rădăcinile sale italiene (neorealismul italian a explodat imediat după terminarea războiului). Astfel s-a născut „O Viață Minunată”, un film dulce-amărui despre valorile familiei și însemnătatea singulară a vieții de om. Totuși să nu ne așteptăm la vreo dramă intensă, pentru că în ciuda depresiei ce l-a încercat pe regizor de la întoarcerea din război acesta a rămas un optimist incurabil.

Plecând de la celebra poveste a lui Charles Dickens „Colindul de Crăciun”, filmul „O Viață Minunată” spunea povestea lui George Bailey (un alter-ego al regizorului interpretat magistral de actorul preferat a lui Capra, James Stewart), un om încercat de o ușoară depresie care se întreabă cum ar arăta lumea și viața celor din jurul său dacă el nici nu ar fi existat. Pentru că aceste gânduri îl încearcă tocmai în ajunul Crăciunului curiozitatea sa îi este satisfăcută, George Bailey primind astfel un cadou cât se poate de interesant și educativ. Cu ajutorul îngerului Clarence Odbody (Henry Travers) viața lui George este trecută în revistă însă tocmai fără personajul principal în peisaj. Călătoria de redescoperire de sine pe care George o face nu este lipsită de zâmbete, râsete dar nici de momente sensibile ce vor stoarce câteva lacrimi discrete. Morala povestii este exploatată foarte bine într-o scenă memorabilă lângă bradul de Crăciun unde George , dar și spectatorii, află despre valorile familiei și despre viața trăită frumos.

În ciuda faptului că în zilele noastre filmul „O Viață Minunată” este considerat originatorul filmelor de Crăciun și una din marile capodopere ale cinematografiei mondiale, la vremea sa , adică în 1946, a fost foarte prost primit. Mulți critici de film l-au desființat ca fiind prea sentimental evocând vremurile „de glorie” ale lui Frank Capra și argumentând că în perioada tristă imediată terminării războiului oamenii au nevoie de comedii nu de povești sentimentale cu tâlc. Cu timpul însă filmul a devenit ceea ce este în ziua de astăzi. De asemenea pelicula nu s-a vrut un film de Crăciun, Capra însuși respingând aceasta noțiune; în zilele noastre , însă, este difuzat la televizor în fiecare an negreșit în perioada sărbătorilor de iarnă.

Noi cei de la Libris Brașov am considerat că spiritul și mesajul acestui film este cât se poate de potrivit pentru a încheia încă un an din existența noastră. În speranța că plăcerea de a veni lună de lună pentru a ne bucura împreună de magia filmului a fost și de partea dumneavoastră , căci de a noastră cu siguranță a fost, vă invităm pentru ultima oară în acest an la librăria Șt. O. Iosif. Vineri , 12 decembrie, la ora 20:00 va rula filmul „O Viață Minunată”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *