În ultimii 4 ani, de la inaugurarea Salonului Șt.O.Iosif Brașov, fără îndoială că am adunat multe amintiri speciale ale evenimentelor și proiectelor pe care le-am desfășurat în noul spațiu al librăriei. Același lucru s-a putut spune și depsre invitata noastră din această după amiază, o personalitate cu o experiență de 30 de ani în domeniul pedagogiei și al cercetării literare, o personalitate care a propus brașovenilor un volum de recuperare ale unor personalitati importante din istoria națională.

MIERCURI, 17.12.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul STUDII ȘI ARTICOLE LITERARE (Editura Pastel, 2014) semnat de Luminița Cornea, profesor de limba română, cercetător, muzeograf și filolog.

31

Am deschis evenimentul, evocând câteva repere din activitatea invitatei noastre, o activitate impresionantă, fără îndoială: profesor de limba română, apropiată de elevi atât prin activități de la catedră, cât și prin activități extracurriculare (publicarea reviste școlare Ecou, organizarea de cercuri literare și de numeroase excursii, publicarea de antologii de poezie semnate de elevi, redactarea de auxiliare și culegeri școlare), muzeograf și colaboratoare a Muzeului Național Carpații Răsăriteni, cu preocupări în cercetarea filologică și istorică, căutând să aducă la lumină biografii și opere ale unor personalități culturale precum Romulus Cioflec sau Radu Teculescu, Luminița Cornea s-a dedicat tuturor acestor activități variate cu multă generozitate și cu multă pasiune.

2

Scriitorul ION POPESCU TOPOLOG, cel care a mai scris despre invitata noastră și în volumul LECTOR LICTOR a amintit că autoarea are vocația istoricului și a cercetătorului. Volumul lansat aduce în atenție 2 familii importante din Transilvania – Cioflec și Teculescu, de care se leagă importante activități cu miză pedagogică și culturală și chiar și istoria Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Studiile Luminiței Cornea care evocă semnificativa contribuție a intelectualilor din țara dintre Târnave poartă marca unei rigori științifice exemplare, pe măsura personalităților pe care le abordează.

NICOLAE SCURTU a apreciat-o pe Luminița Cornea drept o eminentă cercetătoare a fenomenului literar transilvănean, dupa ce a susținut și o teză de doctorat apreciată de toată școala de filologie clujeană. Membrii familiei Teculescu, evocați de studiile și articolele invitatei noastre sunt personalități care s-au impus prin vocația de a uni și a ilumina, umaniști și cărturari veritabili, demni de a fi aduși în atenție generațiilor de dascăli și elevi deopotrivă. Prin monografiile realizate, prin implicarea în deschiderea și amenajarea caselor memoriale, prin acest volum prezentat și la Librăria Șt.O.Iosif, Luminița Cornea, spirit metodic cu mare talent în alcătuirea portretelor literare, aduce semne ale neuitării și ale puterii de creație de pe meleagurile românești.

ADRIAN LESENCIUC a sugerat că există două categorii de cărți: cele care iau ochii și cele care zidesc. Volumul invitatei de azi, apărut la Editura Pastel face parte din categoria cărților care zidesc, a cărților cărămidă care asigură fundația solidă pentru o memorie colectivă ce se dovedește adesea nedrept de selectivă și de amnezică. Cartea este rezultatul unei munci enorme, în care metodologie se exprimă explicit și se urmărește consecvent, în care Luminița Cornea își valorifică pe deplin vocația enciclopedistă (trăsătură rar întâlnită, mai ales între cadrele didactice preuniversitare) dar și gândirea analitică.

TUDOR TECULESCU, fiul poetului RADU TECULESCU, despre care  Luminița Cornea scrie în volumul lansat, a evocat cu modestie și emoție câteva elemente din biografia tatălui său dar și din activitatea literară a celui ce și-a găsit sfârșitul tragic la nici 30 de ani împliniți. Tudor Teculescu a amintit că își dorește ca, împreună cu Nicolae Scurtu și Luminița Cornea să pregătească o editare a operei complete a lui RADU TECULESCU, un volum ce va avea lansarea tot la Brașov, la Librăria Șt.O.Iosif.

A mai luat cuvântul și editorul, GABRIELA DARABAN și autoarea, LUMINIȚA CORNEA -aceasta a mulțumit publicului pentru prezență și a sistematizat conținutul volumului în câteva fraze precise: o treime a cărții e dedicată activității familiei Cioflec, o treime tratează despre contribuțiile familiei Teculescu iar ultima treime cuprinde cronici și încă două studii de literatură română veche.

aeriene10291735_888977757802866_585231643489704177_n

Cadoul editorial făcut de autoare a fost întâmpinat în spiritul sărbătorilor de iarnă: ANDREEA SUCIU, cântăreața care a oferit un număr artistic și la lansarea poetului Ionel Simota a oferit un microrecital de colinde.

Ea a fost urmată de Corul Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov, coordonați de Ana Maria Silaghi.

Mulțumim LUMINIȚEI CORNEA că a ales să-și lanseze volumul la Brașov, mulțumim invitaților și interpreților pentru că ne-au oferit o nouă după amiază memorabilă, între cărți și muzică, la ceas aniversar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *