La Librăria Șt.O.Iosif Brașov, în luna decembrie, trăim magia sărbătorilor de iarnă dar și magia celebrării celor 4 ani de momente minunate petrecute în Salonul Șt.O.Iosif.  În urmă cu exact 4 ani, inaugurarea acestui nou salon se făcea în atmosfera pe deplin muzicală și poetică a colindelor interpretate de Grupul Colindămu Colind, Obârșia dar și de Paula Seling. În 2014, tot pe 18 demcebrie, tot colindele ne-au adunat laolaltă într-o ambianță specială, pregătind sentimente și amintiri minunate, printre cărți și muzică.

JOI, 18.12.2014, la Librăria Șt.O Iosif Brașov am lansat volumul POEZIA COLINDELOR (Editura Suflet Transilvan, 2014), semnat de Elena Rodica Giurgiu, în compania unui public numeros și a unor specialiști reputați.

44422

Am deschis evenimentul sugerând oportunitatea acestei lansări: o carte dedicată poeziei colindelor este de fapt o invitație la un exercițiu de recuperare, un exercițiu de înțelegere mai profundă a sărbătorilor de iarnă, menit cumva să adauge un plus de adâncime, de sens, ritualurilor pe care oricum le înfăptuim în fiecare an, uneori fără să ne fie clară semnificația acestora. E vorba de un volum care ne poate ajuta să simțim mai profund sărbătorile de iarnă, în cunoștință de cauză și tradiție.

Preotul COSTIN BUTNAR, coordonatorul Editurii Suflet Transilvan a amintit că volumul lansat este de fapt teza de doctorat a autoarei care vine să completeze bucuria audiției colindelor cu un studiu serios și extins ce dezvăluie semnificațiile din spatele acestor cântece ritualice. Așa cum am aflat din prefața semnată de Ovidiu Moceanu, Elena Rodica Giurgiu reușeșete să se orienteze într-un material extrem de dens, abordând elemente de entnografie, antropologie și mitologie, reușind să realizeze o monografie a colindei așezată într-un discurs științific respectabil.

Conf univ dr RUXANDRA IVĂNCESCU, cea care a fost membră în comisia de doctorat care a evaluat lucrarea invitatei noastre, a remarcat că POEZIA COLINDELOR este o carte care poate atrage deopotrivă pe cercetători dar și pe orice pasionat al poeziei populare. Autoarea dovdeșete mare subtilitate analitică, o capacitate de a decripta, cu competență și entuziasm,  figuri mitologice din spatele imaginarului colindelor.

Preot GHEORGHE DĂNUȚ BENGA, fost coleg de liceu cu autoarea a observat că lucrarea Elenei Rodica Giurgiu dezvăluie izvorul antecreștin al colindelor, ajungând, în investigația semantico-filologică chiar la originile dacice și la perioada în care oamenii se pregăteau de primirea lui Hristos. Lucrarea este scrisă într-un limbaj cât se poate de accesibil și este de fapt expresia rodirii unei semințe ce a fost plantată oportun de profesorul Sorin Apan, mentorul vorbitorului dar și al autoarei.

Profesorul NICOLAE SAVIN a apreciat calitatea tezei de doctorat a Elenei Rodica Giurgiu, o analiză profundă, ce leagă basmul și poezia ceremonială de semiologia colindelor. Această carte este o sinteză esențială a textelor despre poezia ritualică și substratul ei magic și religios, o carte care face cinste școlii de litere de la Brașov.

Pentru a ilustra și a completa… poezia colindelor dintre pagini, i-am invitat pe cei prezenți să audieze o colindă interpretată minunat de LIDIA IUGA:

ELENA RODICA GIURGIU și-a adus aminte de momentul în care profesorul ei Sorin Apan și-a invitat elevi să asculte, de Crăciun, Colindul Cerbului – este momentul pe care autoarea îl identifică drept generic pentru proiectul editorial adus astăzi în atenția publicului, evocat de altfel și pe copertă, căci acel colind a făcut-o pe autoare să se întrebe pentru prima oară care este legătura dintre cerb și Crăciun? Invitata noastră a rememorat în discurs și momentele memorabile trăite în Maramureș, între cântecul tradițional de Crăciun și ospitalitatea gazdelor de acolo. Cartea lansată astăzi are o adresabilitate largă și poate fi citită de oricine are o curiozitate în ceea ce privește textele și titlurile acestor cântece tradiționale. La final autoarea a transmis cele mai bune urări celor prezenți, apelând desigur tot la înțelepciunea populară.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim autoarei pentru că a ales să lanseze acest volum la Brașov, mulțumim invitaților pentru discursuri și mulțumim publicului pentru că a ales să intre în atmosfera sărbătorilor de iarnă, participând la această metaforică prefață a Crăciunului condensată într-un eveniment și într-un volum dedicat colindelor.

Volumul POEZIA COLINDELOR (Editura Suflet Transilvan), de Elena Rodica Giurgiu va fi disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *