CapturăAnul acest a început cât se poate de bine pentru cinefilii brașoveni. În librăria Șt. O. Iosif și-a făcut apariția o colecție integrală a filmelor lui Lucian Pintilie; discutabil cel mai bun regizor român al tuturor timpurilor. Pe lângă toate filmele sale, colecția mai conține un DVD cu interviuri acordate de maestrul Pintilie mediei străine și românești de-a lungul anilor.

Despre Lucian Pintilie se pot spune foarte multe: că a fost un opozant vehement al comunismului, că s-a întors în România după 1989 pentru a oferi țării sale filme remarcante, că opera sa cinematografică este un strigăt de revoltă îmbibat cu umor balcanic și cu un simț acut al grotescului și așa mai departe. Un lucru care ma fascinat pe mine la Lucian Pintilie , preferatul meu în materie de regizori români, este faptul că nu am știut niciodată de unde să-l iau. Mai întâi am spus că vine din zona neorealismului italian dar dacă este așa cum explicăm dialogul adesea absurd din „Reconstituirea” sau scenele fantasme din „De Ce Trag Clopotele Mitică”?. Am explicat aceste inserții cu nouvelle vague-ul franțuzesc dar nici acest curent nu-l caracterizează pe Pintilie. Cea mai la îndemână comparație este cea cu filmele blocului est-european însă parcă există o distincție clară între filmele lui Pintilie și cele ale lui Wajda, Forman sau Kusturica. Această imposibilitate de categorisire nu poate decât să ne bucure pentru că ea îi conferă lui Lucian Pintilie unicitatea. Filmele sale dramatico-comice-macabro-absurde sunt geniale atât luate separat cât și ca un tot, constituind totodată fundația pentru noul val de cinema românesc. Toți marii cineaști ai noului val românesc îl citează pe Pintilie ca influență iar aceasta nu este puțin lucru.

Doi îndrăgostiți cu dublă identitate (Duminică la ora 6), doi adolescenți a căror escapadă bahică îi va costa mult prea scump (Reconstituirea), o adaptate inedită după Cehov (Salonul nr.6), un melanj comico-absurd care ar fi fost și pe gustul lui Nenea Iancu (De ce trag clopotele Mitică?), un medic nonconformist încercând să supraviețuiască într-o lume conformistă (Balanța), o poveste despre decadența nobiliară (O vară de neuitat), o crimă într-un loc uitat de lume (Prea târziu), zbaterile și suferințele unui om altfel (Terminus Paradis), o confesiune ca la carte (După-amiaza unui torționar), o prietenie destructivă (Niki Ardelean, colonel în rezervă), o întâmplare de război mai specială (Tertium non datur): toate sunt niște povești pe care Lucian Pintilie le-a transformat în adevărate opere de artă.

Ne-a fost foarte greu să alegem , din vastul repertoriu al regizorului, un film cu care să începem noul sezon al cinematecii Șt. O. Iosif – păstrând tradiția să debutăm fiecare an cu un film românesc. Până la urmă am considerat că atunci când alegi un film cu un certificat de valoare indiscutabil nu ai cum să greșești. Prin urmare am ales „Reconstituirea”, considerat de mulți critici de specialitate cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. Proiecția filmului va avea loc pe data de 16 ianuarie 2015 la ora 20:00, la librăria St. O. Iosif. Intrarea este liberă. Vă așteptăm să ne fiți alături și în 2015!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *