cinemaOamenilor în general le plac clasamentele. Începând de la competițiile sportive până la bilanțurile pe care aproape fiecare persoană și le face la sfârșit de an. La școală fiecare încearcă să obțină note cât mai mari pentru a fi primul iar acest concept este translatat de multe ori și la locul de muncă. Rostul clasamentelor în artă este încă un subiect fierbinte. Arta este o chestiune ce ține de gust iar clasamentele au sens să fie întocmite raportându-se strict la preferințele individuale. Și oricât ar încerca oamenii de specialitate să abolească acest sistem de valori el este încă foarte prezent în conștiința colectivă: Premiul Nobel, Bilboard Chart, Premiile Oscar etc. Cu acestea fiind spuse conform unui clasament întocmit de Academia Română de Film „Reconstituirea” este cea mai bună peliculă românească a tuturor timpurilor. Este filmul lui Lucian Pintilie meritoriu de această poziție (devansând arhipremiatele producții ale noului val de film romanesc)? Noi credem că da sau , pentru a fi mai corecți, credem că își merită cu prisosință locul printre cele mai buna filme românești. Vorbind despre absurdul unui sistem totalitar , cu imagini simple și întâmplări banale, „Reconstituirea” te marchează și te lasă cu foarte multe întrebări despre lege, oameni, prietenie, viață și moarte. Cu un amestec unic de dramă, teatru absurd, comedie și o doză mică de balcanism Pintilie își cimentează locul în gala marilor maeștrii ai cinemaului european la doar 35 de ani.

„Reconstituirea” , abia al doilea film al lui Lucian Pintilie, a apărut în 1968, abia în 1970 a rulat în 2,3 cinematografe obscure din București după care a fost interzis din cauza mesajului anti-sistem. După căderea comunismului Pintilie se întoarce în țară și relansează filmul cu un succes imens de casă. Relansarea filmului în cinematografe la începutul anilor ’90 s-a sincronizat perfect cu starea sufletească a românilor ce vroiau să vadă cât mai multe și să audă la fel de multe despre sistemul reprimator în care au trăit și împotriva căruia nu au putut spune vreun cuvânt. „Reconstituirea” este strigătul de revoltă ce s-a aflat pe buzele tuturor românilor în perioada comunistă dar care nu a putut prinde glas niciodată. Subiectul filmului aproape nici nu mai contează atât de mult cât timp mesajul este unul bine livrat și corect recepționat de către public. Asta nu înseamnă că filmul nu are subiect. Într-o cheie tragi-comico-absurdă Pintilie ne spune povestea a doi tineri (Vladimir Găitan și George Mihăiță luați de pe băncile facultății și distribuiți în primul și cel mai important film din carierele lor de pe marele ecran) , care după o noapte albă de beție soldată cu o încăierare, sunt chemați a doua zi la locul faptei pentru a reconstituii incidentul pe peliculă. Prin acceptul lor de a apărea în acest filmuleț educativ , pentru tineretul comunist, cu privire la pericolele alcoolului, cei doi vor fi scutiți de amendă și zilele de arest pe care ar fi trebuit să le ispășească în urma isprăvii. Pentru ca totul să fie cât mai legitim filmările sunt supravegheate de procurorul ce se ocupă de caz (George Constantin). Obtuzitatea personajelor ce reprezintă statul român se va lovi de naivitatea și spiritul libertin al băieților iar consecințele vor fi din cele mai grave. Pe măsură ce reconstituirea tărăgănează din ce în ce mai mult aflăm destule despre sistemul ticăloșit în care personajele își duc existența cât să ne dam seama că mecanismul comunist este o iluzie ucigătoare.

În anii ’70 filmele lui Lucian Pintilie au venit ca un răspuns filmelor comerciale ale lui Sergiu Nicolaescu și invaziei de filme patriotico-propagandiste mascate sub eticheta de „istoric”. „Reconstituirea” este un film de artă și deși nu este primul de acest gen din țara noastră este primul film de artă ce tratează probleme contemporane ci nu istorice. Nefiind pe gustul regimului și nici pe gustul lui Nicolaescu (un mare opozant al lui Pintilie) filmul și regizorul au dispărut (împreună cu alți regizori de artă incomozi precum Mircea Daneliuc, Dan Pița sau Liviu Ciulei) primind recunoașterea cuvenită abia după 1989. În ziua de astăzi Lucian Pintilie , unic în stilul său regizoral, este văzut ca principalul precursor al noului val de film românesc iar aproape toate filmele sale (ce combină tehnica și seriozitatea nordului cu libertinismul și improvizația sudului) au devenit clasice.

Păstrând tradiția de a începe anul cu un film românesc vă invităm vineri , 16 ianuarie 2015, la ora 20:00, la cinemateca St. O. Iosif pentru proiecția filmului „Reconstituirea”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *