Avem parte la Brașov, așa cum am mai amintit, nu doar de un an promițător din punct de vedere cultural, dar și de un an care debutează la standarde înalte, multiculturale, așa cum s-a văzut și s-a simțit la Librăria Șt.O.Iosif Brașov într-o dupa amiaza de la jumătatea lunii ianuarie.

MIERCURI, 14.01.2015, am avut onoarea să îl primim în Salonul Șt.O.Iosif pe profesorul de filosofie și scriitorul francez JEROME FERRARI, câștigătorul prestigiosului premiu Goncourt pe anul 2012, pentru romanul LE SERMON SUR LA CHUTE DE ROME, apărut și în limba română la Editura Pandora M, cu titlul: PREDICĂ DESPRE CĂDEREA ROMEI.

629244.png

Am deschis evenimentul urând bun venit invitaților, mulțumind organizatorilor implicați în desfășurarea acestui eveniment (Agenția Universitară a Francofoniei, Lectoratul Francez al Universității, Universitatea Transilvania Brașov) și amintind că intalnirea de azi ne confirmă în aceste zile, când toată lumea a fost și este alături de Franța după incidentele tragice de la Paris, că și Franța este alături de noi, prin inițiativele culturale, prin artiștii ei care își promovează lucrările dincolo de Hexagon.

ADRIAN LĂCĂTUȘ, Decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania a amintit faptul că Jerome Ferrari rămâne un scriitor de prima mână, a cărui vizită în România și mai ales la Brașov întărește tradiția pe care Facultatea de Litere a încercat să o proomoveze, aceea de a aduce în fața studenților și a cititorilor în general scriitori importanți din literatura română dar și internațională. În opinia vorbitorului, Jerome Ferrari rămâne un autor versatil, atipic, un romancier care amintește de austriacul Herman Broch și care dovedește că resursele romanului contemporan sunt departe de a fi epuizate. Povestea din volumul recompensat cu Premiul Goncourt este o istorie de familie, densă și controsionată, emblematică pentru un secol întreg.

FABIEN FLORI, din partea Agenției Universitare Francofone a sugerat că Jerome Ferrari a acceptat cu plăcere invitația de a veni la Brașov  și că asemenea evenimente sunt importante și pentru instituția pe care vorbitorul o reprezintă, atâta timp cât prilejuiesc contactul studenților și intelectualilor români cu universul francofon. ADELE GOUSSET, din partea Lectoratului Francez a amintit activitatea pe care o desfășoară în mediul universitar brașovean, oferind și repere new-media pentru cei interesați de știrile din lumea francofonă.

JEROME FERRARI și-a prezentat sumar biografia, evocând experiențele din Alger și Abu Dhabi, activitatea sa deopotrivă ca profesor de filosofie și ca scriitor. Autorul francez a amintit că nu există o rețetă pentru a obține un premiu Goncourt, că adesea este vorba mai degrabă de hazard decât de rezultate obținute sistematic și că orice scriitor care scrie în franceză, chiar dacă nu este neapărat francez, este eligibil pentru o asemenea distincție.

Lansarea a continuat cu o lectură publică, paralelă: o studentă de la Facultatea de Litere a citit fragmente din traducerea publicată la editura Pandora M, în vreme ce Jerome Ferrari a lecturat pasaje din textul original în limba franceză.

Întâlnirea a căpătat apoi accente dialogale. Cei prezenți au dorit să afle mai multe despre felul în care e percepută literatura română în Franța (din păcate, așa cum ne-a amintit Jerome Ferrari, destul de modest, din cauza traducerilor mult prea răzlețe), despre referințele la Sfântul Augustin din romanul lansat și semnificația destinelor personajelor sale, despre felul în care se promovează literatura în Franța (agentul literar nu este o opțiune prea populară), despre traducerea în limba română a romanului PREDICĂ DESPRE CĂDEREA ROMEI. Provocat de profesorul Caius Dobrescu, Fabien Flori ne-a vorbit despre obstacolele și soluțiile pentru eficiența politicilor culturale.

Evenimentul s-a încheiat cu o generoasă sesiune de autografe.

Mulțumim organizatorilor implicați în pregătirea și promovarea acestui eveniment, mulțumim lui JEROME FERRARI că ne-a onorat cu prezența și că a ales Librăria Șt.O.Iosif din Brașov ca popas pentru o întâlnire memorabilă cu cititori brașoveni, pasionați de limba și literatura franceză.

Volumul PREDICĂ DESPRE CĂDEREA ROMEI (Editura Pandora M) este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *