Dacă se spune că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă am putea spune şi că anul bun, din punct de vedere cultural se cunoaşte după publicaţiile şi lansările din prima lună. Evenimentele  de astăzi, de la Librăria Şt.O.Iosif Braşov ne-au amintit, fără să fi ajuns încă la jumătatea lui ianuarie, că urmează perspective promiţătoare în 2015, în salonul care în luna decembrie a aniversat 4 ani de când îşi primeşte oaspeţii.

MIERCURI, 14.01.2015, la Librăria Şt O Iosif Braşov a avut loc lansarea romanului SUFLETUL… UN LABIRINT (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă,  2015) semnat de Victor Îndoitu, elev în clasa a X a la Colegiul Naţional Andrei Şaguna Braşov, un autor care, cu toate că are doar 16 ani nu mai este nicidecum un debutant în lumea literară, ci se află la al treilea volum publicat.

41

Am deschis evenimentul amintind că  lansările elevilor de liceu care te-ai aştepta să fie la fel, prin prospeţimea, timiditatea, vitalitatea protagoniştilor, prin tabloul de generaţii care se recompune în public, păstrează totuşi particularităţile lor, mai ales când autorul are deja două volume la activ şi când mizează pe o proză mai degrabă reflexivă, pe o scriitură complexă care depăşeşte tentativele literare stângace specifice vârstei. SUFLETUL… UN LABIRINT este o carte care vorbeşte despre expeirenţele privilegiate ale vârstei căutării de sine, despre acel moment unic de oscilaţie între contemplaţie şi acţiune, creaţie şi descoperire, atingând teme cu greutate precum: raportul realitate  – ficţiune, identitate personală, timp, adevăr şi, cel mai pregnant relaţia dintre vis şi realitate.

23

Profesorul MIRCEA MOŢ, unul dintre îndrumătorii lui Victor Îndoitu a suprins calităţile elevului său în ceea ce priveşte textele literare: abordarea pertinentă, intervenţiile originale şi a amintit de prefaţa volumului lansat, semnată de profesoara Adriana Bologa, o întâmpinare care oferă sugestii de lectură. Titlul şi coperta reuşesc, împreună, să sugereze acea căutare, acea încercare a autorului de a se orienta printre formele literare şi existenţiale. Romanul lui Victor Îndoitu evocă deschiderea autorului spre scriitura de tip eseistic dar şi spre proza realistă de bună calitate.

Lect univ dr VIRGIL BORCAN a dat citire unui fragment din volumul lansat, observând că scriitura lui Victor Îndoitu poate fi considerată o mostră intuitivă de literatură a trubadurilor de secol XII. Lecturând volumul SUFLETUL… UN LABIRINT, Virgil Borcan a renunţat la prejudecata că un cadru didactic care predă naratologie nu mai poate avea contact cu textele decât contaminat de rigorile profesiei, savurând cu o reală plăcere rândurile semnate de Victor Îndoitu. Vorbitorul a amintit, de asemenea că, atâta timp cât va fi călăuzit de lecturile potrivite, invitatul nostru de azi va ajunge un scriitor profesionist în sensul tare al termenului.

Profesora ADRIANA BOLOGA a sugerat că romanul lui Victor Indoitu  dovedește un salt calitativ din punct de vedere creator, în forma unei povești de dragoste care se asdresează vârstei de liceu. Structurată pe două paliere, real și oniric (planul care îl fascinează cu adevărat pe autor), cartea invitatului nostru lansează o întrebare subordonată opoziției dintre fantastic și real, în ceea ce privește geneza iubirii.

Muziciana și profesoara PETRUȚA MĂNIUȚ COROIU a remarcat că autorul scrie la vârsta marilor speranțe și că Victor Îndoitu este un autor care a avut aripile specifice creatorului la vârsta potrivită. Proza sa poate fi privită din unghiul mărturisitorului, al celui care adună toate neliniștile și bucuriile adolescenței în frazele sale, într-o metaforă amplă caracteristică pentru această vârstă, aceea a labirintului.

Chiar dacă cititorii fac diferența, când vine vorba de orice lectură între eul narativ și autor, VICTOR ÎNDOITU a recunoscut că această carte este într-adevăr despre el, că ea camuflează propriile sale gânduri și idei într-o poveste de dragoste, într-un exercițiu deopotrivă literar și spiritual. Adresând mulțumiri îndrumătorilor și maeștrilor săi, autorul a lăsat apoi scriitura să vorbească.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim lui Victor Îndoitu că a ales să-și lanseze cel de-al treilea volum la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului și invitaților pentru participare. A fost o după amiază frumoasă, o avanpremieră a aniversării poetului Mihai Eminescu pe care am celebrat-o prin sărbătorirea unui talent literar contemporan cu potențial.

Volumul SUFLETUL… UN LABIRINT (Editura Casa Cărții de Știință, 2015) de Victor Îndoitu va fi disponibilă și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *