Captură„Maratonistul” nu este cel mai bun thriller…nu este nici măcar printre cele mai bune thrillere. Nu este sofisticat, tehnologizat sau prea subtil. Dar are ceva ce multe thrillere nu au: o distribuție atipică care funcționează perfect. Începând cu regizorul John Schlesinger , până atunci la cârma unor drame pretențioase precum „Midnight Cowboy” sau „Sunday Bloody Sunday”, pe la actorul principal Dustin Hoffman , considerat prea scund și firav pentru a juca în filme de acțiune și până la actorul secundar Laurence Olivier , actor aclamat pe marile scene ale teatrului britanic. Când ai un „prichindel” în rolul eroului atotputernic și un actor clasic shakespearian în rolul personajului negativ poți fi sigur că abordarea acestui gen de film , destul de limitat fără ajutorul tehnologiei, va fi una cel puțin interesantă.

Filmul spune povestea unui absolvent de universitate pasionat de alergare (Dustin Hoffman) care intră , fără să vrea, într-o conspirație de talie mondială ce implică diamante furate și mușamalizări guvernamentale. În aceasta pânză de păianjen mai este implicat și sadicul doctor nazist Christian Szell (Laurence Olivier) , creionat după celebrul doctor Josef Mengele. Crezând ca studențașul nostru este implicat voit în această afacere doctorul Szell încearcă să-l elimine pe acesta pentru a nu fi deconspirat. De aici începe o călătorie palpitantă, plină de răsturnări de situație și de mistere. Indiscutabil cea mai cunoscută scenă a acestui film este scena torturii în care doctul Szell transformă , cu o lejeritate inumană, aparatele dentare în veritabile instrumente de tortură. Tot în această scenă , elaborată și destul de dificil de urmărit, este rostită și replica „Is it safe?” (o întrebare pusă frecvent de Christian Szell victimelor sale) – în timp devenită o replică clasică regăsită în toate clasamentele genului. John Schlesinger ajunge astfel pe lista destul de restrânsă a regizorilor care au reușit , prin filmele lor, să dea conștiinței cinematografice mai multe replici celebre. După celebra „I’m walking here” , rostită de Dustin Hoffman in „Midnight Cowboy”, înspăimântătoarea întrebare „Is it safe?” , rostită de Sir Laurence Olivier, rămâne înfiptă în inimile spectatorilor. Pentru cinefili distribuția lui Sir Laurence Olivier , cel mai înfocat susținător al lui Shakespeare și al teatrului clasic în general, în rolul unui nazist sadic este greu de imaginat și totuși rețeta s-a dovedit a fi câștigătoare. Calmul și noblețea pe care Olivier o emană nu au făcut decât să sporească macabrul personajului – fiind cu mult mai amenințător și mai terifiant decât un psihopat violent și gălăgios. Numai acea scenă și prestația sublimă a lui Olivier ar trebui să reprezinte motiv suficient pentru vizionarea acestui film.

Au trecut foarte mulți ani de când am văzut „Maratonistul” dar oricând vine vorba despre el îmi amintesc destul de detaliat anumite scene și nu pot uita interpretările superbe ale celor doi actori în acest film nu fără cusur dar unic în felul său.

Cu regizorul John Schlesinger și cu Dustin Hoffman ne vom întâlni pe data de 13 februarie 2015 , la ora 20:00, la librăria St. O. Iosif, când vom vedea filmul în care cei doi au colaborat pentru prima oară: excepționalul „Midnight Cowboy”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *