Ioan Grosan: „Tot ce incerc sa fac in scris e sa produc o bucurie celui care ma citeste…”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. In luna februarie  din 2015, scriitorul care isi dezvaluie relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… IOAN GROȘAN!

ioan-grosan

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea din biblioteca personală pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

IOAN GROȘAN: Nu sunt bibliofil şi nici n-am avut cum să fiu, fiindcă mare parte din copilărie sau adolescenţă am trăit-o la ţară; or, nu achiziţionarea de cărţi – rare sau nu – era prioritatea existenţei pe vremea aceea, ci dacă viţelul s-a născut sănătos, dacă o să bată gridina, dacă roşiile din grădină au fost stropite la timp etc. Dar am o bibliotecă frumoasă, de circa o mie de volume, o parte aici, în Bucureşti, cealaltă acasă, în Maramureş. Evident, cea mai valoroasă carte – nu ca obiect estetic, de bibliofilie – pe care o am este Biblia, din care orice scriitor creştin în cele din urmă se trage, aşa cum marii prozatori ruşi se trag din „Mantaua” lui Gogol. Iar cărţile mele preferate sunt „Bunavestire” de Nicolae Breban, „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov şi „Ada sau ardoarea” a lui Nabokov, fiindcă toate trei ating, în mod diferit, desigur, un nivel valoric spre care eu, acum, doar tind.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

IOAN GROȘAN: În această epocă de buimăceală pe Internet, citesc „serios” doar două ore pe zi. Altădată mă uita Dumnezeu lipit de vreo carte. N-am cum să citesc toţi autorii români care apar azi cu duiumul. Încerc să nu-i scap pe cei despre care se vorbeşte că sunt buni. Şi unii chiar sunt buni, slavă Domnului! Iar cartea pe care n-am citit-o, dar pe care o am pe ţeavă, cum se spune, este – pandant al Bibliei… – „Coranul”.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

IOAN GROȘAN: Dacă n-au prins drag de lectură de mici, din clasele primare ori cel puţin din liceu, acelor tineri care nu citesc nu pot să le transmit decât întreaga mea compasiune.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

IOAN GROȘAN: Nu prea-i văd bine, pentru că atâta timp cât nu avem o politică coerentă de promovare a literaturii noastre în lume, cum au de pildă ungurii, izbânzile noastre nu vor fi decât individuale. Or, cu o floare… stiţi şi dvs., fie ea acea floare splendidă pe care o etalează proza lui Mircea Cărtărescu.

LIBRIS.RO: Ce autori români aveți în bibliotecă? Ce autori români vă place să citiți?

IOAN GROȘAN: Am citit şi citesc tot ce mi s-a părut şi mi se pare valoros în literatura română, de la Dosoftei la, să zicem, Radu Aldulescu.

 LIBRIS.RO : Cititorilor care încă nu v-au descoperit ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Ioan Groșan pe Ioan Groșan?

IOAN GROȘAN: Tot ce încerc să fac în scris este să produc o bucurie celui care mă citeşte, să-i stârnesc dacă nu râsul, atunci măcar un surâs, fie el, acel surâs, cam trist.

LIBRIS.RO:  Ce s-a schimbat, din punct de vedere cultural, în România, în ultimii 25 de ani?

IOAN GROSAN:  S-au schimbat multe, însă impresia mea este că din punct  de vedere al exigenţei estetice şi critice, lucrurile s-au schimbat în rău: numai cine nu vrea să publice n-o face. Aşa a apărut o cantitate imensă de maculatură, un tsunami de veleitari care riscă să inunde iremediabil piaţa literară. Dar răspunsul la întrebarea dvs. merită o abordare socio-culturală mult mai complexă , iar eu n-am nici instrumentele specifice, nici spaţiul şi timpul necesare unui asemenea demers.

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de „chemarea muzelor”?

IOAN GROȘAN: . Dacă nu aş scrie, aş muri şi n-aş avea cum să aud nici o chemare.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *