La finalul lunii ianuarie, Salonul Șt.O.Iosif a fost vizitat din nou de poezie și de sunete armonioase,la o întâlnire în care varietatea a fost la ea acasă: am avut parte de discursuri de întâmpinare, de recital de poezie și desigur de muzică pe măsură.
JOI, 29.01.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul VIAȚA E UN DRUM PE JOS (Editura Arania, 2014), de CĂTĂLIN STANCIU, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Fundația Culturală Arania și Grupul de litere-sunete-culori Caii verzi de pe pereți.
Am deschis evenimentul prezentându-l pe autor: CĂTĂLIN STANCIU este un profesionist al științelor umane, a vrut să devină sociolog, dar s-a trezit psiholog și, în cele din urmă a devenit și poet. A debutat în 2007 cu volumul CEARTĂ CU ÎNGERI (Editura Pastel), semnează materiale pe blogul vinovatcaexist.wordpress.com și se pare că nimic din ce e omenesc nu îi este străin: a cunoscut atât dimensiunea vulnerabilă și suferindă a umanului cât și pe cea sensibilă și estetică, fapt care îi recomandă cu atât mai mult versurile, dintr-un unghi inedit, cel al psiho-poetului.
Încântat să vadă chipuri noi și tinere în sală, ADRIAN MUNTEANU, aflat la eveniment în calitate dublă de editor și de coleg al autorului în cadrul Grupului de litere-sunete-culori Caii verzi de pe pereți, a amintit că VIAȚA E UN DRUM PE JOS este al patrulea volum al colecției Poeți în Arania, o colecție în care mai sunt incluși autori precum: Adrian Păpăruz, Lăcrămioara Ica, Codruț Radi. Poezia lui Cătălin Stanciu se situează între afinitățile personale ale autorului și preocuparea profesională a acestuia de a lămuri trasee psihologice de autocunoaștere. Volumul lansat cuprinde creații de scurte dimensiuni, în care scriitorul își condensează gândurile poetice deschise spre orizonturi desprinse parca din lumea rurala.
Publicul a fost mai apoi pregătit muzical pentru recepția textului poetic, prin intervențiile proaspete ale elevei Colegiului Național Andrei Șaguna Brașov, Cezara Crețu.
ADRIAN MUNTEANU și-a ilustrat aprecierile l-a adresa volumului lansat, oferind acces nemijlocit la textele lui Cătălin Stanciu, printr-un recital poetic.
ION POPESCU TOPOLOG și-a amintit cu bucurie că din liceul pe care l-a condus și la care a activat ca profesor (Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov) au ieșit și ies în continuare profesioniști cu afinități artistice polivalente (printre ei, si Alexandru Andries). Vorbitorul a fost alături de Cătălin Stanciu și la cartea sa de debut și a fost curios să afle ce poate aduce nou în poezie invitatul acestei după amieze (mai ales că nu e ușor să te depășești, de la o carte la alta, când vine vorba de poezie). VIAȚA E UN DRUM PE JOS reușește să aducă o direcție nouă stilistică pentru autor, Cătălin Stanciu reușind un salt pe treapta construcției aforistice, adică la nivelul care testează și confirmă talentul poetic.
LAURENȚIU CIPRIAN TUDOR a identificat o atmosferă asemănătoare haikului în poeziile lui Cătălin Stanciu, autorul construind un adevărat colaj, ca într-o suprapunere de fotografii, în care picturalul și concizia se întrepătrund. Cartea lansată poate fi privită ca un diptic literar în care prima parte transmite un aer nostalgic, entuziast iar a doua parte, cea a întâlnirii poetului cu lumea, cuprinde poeme mai dure și mai tăioase.
CĂTĂLIN STANCIU a amintit maniera spontană și aproape lipsită de retușuri în care s-a născut acest volum, alcătuit din poezii scrise pe telefon (care au fost salvate de la dispariție, odată cu suportul electronic, tocmai de hârtia tipărită și publicată – iată cum cartea ajunge să triumfe, uneori, asupra noilor medii de stocare). Mesajul cărții, așa cum a sugerat autorul trimite la o depășire a credințelor instituționale, la atingerea unei credințe personale, la împăcarea cu cel de lângă tine, prin cel de sus.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Mulțumim lui CĂTĂLIN STANCIU că a ales să-și lanseze cel de-al doilea volum de poezii la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru participare și, desigur, mulțumim Grupului de litere-sunete-culori Caii verzi de pe pereți, fără de care n-am fi avut parte de un dialog atât de memorabil între poezie și muzică.