1604364_914692298564745_5260456246709871175_nMi s-a părut interesantă inițiativa Editurii Polirom și a Alinei Purcaru de a invita voci feminine active ale spațiului cultural autohton să își împărtășească gândurile și emoțiile  despre relația dintre maternitate și scris. Mi s-a părut un pariu provocator și riscant, ba chiar mărturisesc că am fost surprins să remarc câte nume a reușit să strângă între coperte demersul Alinei Purcaru, atâta timp cât cele două experiențe, aceea a nașterii unui copil dar și a scrisului, chiar dacă reprezintă motive de celebrare și de bucurie, rămân totuși, pentru multe femei. experiențe pe cât de intense, pe atât de intime și de profunde, pe atât de greu de împărtășit și de atins. Ambele par să aibă mai multe lucruri în comun: reclamă eforturi, transformări și evoluție, ambele au o dimensiune prin excelență creatoare, dar, atunci când se suprapun ajung să  plaseze femeia, cel puțin aparent,  într-o anumită tensiune, într-o anumită relație de autocompetiție particulară pe care bărbații scriitori nu au cum să o trăiască (cel puțin nu în societatea contemporană). Ce se schimbă pentru o femeie care scrie, în momentul în care aduce pe lume un copil? Ce se modifică în practica scrisului și în conținutul așternut pe hârtie?  Orientate de întrebările coordonatoarei volumului Povești cu scriitoare și copii, fără a se simți constrânse în formă sau conținut,   peste 15 femei de toate vârstele, autoare și cu cariere intelectuale impresionante dau frâu liber imaginației și emoțiilor în încercarea de a aproxima felul în care au trăit această suprapunere între obișnuința solitară a scrisului, a performanțelor în sfera ficțiunii/criticii literare,  cu toate tabieturile sale, cu toate inspirațiile și preocupările aferente și sosirea pe lume a unei noi vieți, cu toate responsabilitățile, stările, epuizările atașate.

Căci dacă orice naștere, în orice familie ajunge, într-o mare măsură să transforme programul, dacă nu chiar întreg universul domestic și intelectual al părinților, cu atât mai spectaculoase sunt provocările pentru cei care nu sunt doar angajați într-o profesie (în care poți face compromisuri, amânări și renunțări), ci sunt surprinși de o anumită vocație, de o afinitate  personală și intimă, pe care au exersat-o și au valorificat-o în timp, care a devenit parte din ei, fără a putea fi marginalizată cu lejeritate, așezată oricând și oricum pe o simplă listă de priorități.

De la eseu, la scrisori imaginare, la pagini de jurnal, textele care intră în alcătuirea volumului dovedesc o mare varietate stilistică și de compoziție și dezvăluie fiecare, un alt unghi și o altă experiență, uneori confirmând, alteori dinamitând așteptările cititorului. Pentru Svetlana Cârstean scrisul s-a integrat perfect cu statutul de mamă (a fost și a rămas un membru al familiei care a avut întotdeauna loc la masă), pe Cristina Ispas venirea copilului pe lume a făcut-o mai eficientă când s-a așezat la masa de scris, pentru Luminița Marcu sarcina a fost o treabă tare incomodă, dar nașterea s-a dovedit un moment revelator care i-a amintit proaspetei mame pentru prima oară că viața copilului e mai importantă decât viața ei. Interviul luat Angelei Marinescu este o experiență cu adevărat cutremurătoare despre spiritul de sacrificiu, vulnerabilitatea post partum și despre cum viciile și scrisul pot deveni mijloace de apărare în fața copleșitoarelor probleme de după naștere, cu un copil bolnav și o căsnicie ruinată. Ștefania Mihalache mărturisește că nu a mai scris de când era însărcinată, amintind că a devenit o ființă nouă din momentul în care și-a asumat statutul de mamă. Ioana Morpurgo vorbește despre experiența maternității departe de România (și despre cum ești întâmpinat în Anglia, dacă îți alăptezi copilul în public) dar și despre cum e să trăiești cu un personaj imaginar, cu acea tentație a ficțiunii chiar și când îți duci copilul la vaccinat sau încerci să îl pregătești de culcare.  Pentru Carmen Mușat maternitatea a adus cu sine paradoxuri: pe de o parte o simplificare a vieții: lucrurile care păreau indispensabile au putut fi puse între paranteze, pe de altă parte o complicare – timpul tău nu îți mai aparține (copiii s-au dovedit însă până la urmă completarea absolută pentru universitara bucureșteană). După ce și-a adus pe lume fiica, Simona Popescu a realizat că există momente în viața unui scriitor când literatura pur și simplu nu mai contează, atâta timp cât venirea pe lume a copilului îți dă o viață în plus. La fel de surprinzătoare e mărturia Adinei Rosetti (care a găsit un orizont temporal pentru scris, tocmai în perioada maternității), dar și cea a Mihaelei Ursa pentru care concediul de maternitate a fost un prilej pentru o pauză de dezintoxicare discursivă.

Sincere, creative  și emoționante, textele cuprinse în volumul coordonat de Alina Purcaru sunt departe de o glorificare feministă a capacității de a integra fara cusur provocările personale, profesionale și maternale într-un întreg coerent perfect. Fără să fie pe deplin disjuncte, statutul de mamă și cel de scriitoare aduc cu sine multă tensiune, multe renunțări și transformări, multe așteptări și modificări de statut din partea societății (care, indiferent cât de emancipată ar fi astăzi, tot mai dezvăluie niște reflexe perceptuale destul de înguste și pesimiste în ceea ce privește resursele și capacitățile feminine imediat după naștere) și cu toate acestea, niciuna dintre semnatarele articolului nu pare să regrete vreun moment antrenarea în această spirală a evoluției ireversibile. Între sentimente de vinovăție, scutece schimbate, inspirații fulgerătoare, texte scrise la ceasurile mici ale dimineții, tocmai interacțiunea aceasta aparent haotică dintre cele două instincte: maternal și cel al scrisului, așază premisele pentru un echilibru  miraculos, reîntemeietor pentru o altă etapă a existenței.

Va asteptam JOI, 5.02.2015, la Libraria St O Iosif Brasov, incepand cu ora 18, la lansarea volumului POVESTI CU SCRIITOARE SI COPII – participa Rodica Ilie, Adriana Barbat, Dana Lupsa, Alina Purcaru, Adrian Lacatus. Moderator: Dana Anghelescu

POVESTI CU SCRIITOARE SI COPII – coord Alina Purcaru – Editura Polirom, 2014

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *