O carte învăluită în mister, semnată de un autor voit necunoscut publicului larg, o figură absconsă și aparte nu putea avea parte decât de o lansare neconvențională, o lansare care, prin caracterul ei minimalist i-a invitat de fapt pe cititori, cât se poate de convingător, la contactul cu textul.

JOI, 26.02.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul SFÂNTUL URMAN DIN PULISTAN (Editura E-Literatura, 2014), semnat de ADNAN ARANIAN, în absența autorului, dar în prezența textului său și a celor dornici să îl descopere.

4411

Am deschis evenimentul, sugerând caracterul neconventional al lansării, reconstituind reacția ușor contrariată a unui cititor care ia contact cu titlul și coperta volumului adus în atenție: rafala lirică pe care o simți atunci când iei cartea în mână e dublată de nelămurirea în raport cu imaginea copleșitoare a deșertului traversat de autostradă. E vorba de un volum care te așază într-o dispoziție poetică și întreține curiozitatea, fără să ofere repere facile de anticipație pentru cititor. Adnan Aranian spune povestea lui Adam Urman, ofițer în armata fictivei Republici Bheristan – e vorba de un protagonist incomod de inteligent și instruit, proiectat într-o lume absurdă și coruptă, densă în impostori și abuzuri. Sfințenia Urman, anunțată din titlu e legată de înzestrarea protagonistului cu un har al îndoielii și lucidității într-o lume inertă moral, amăgită de minciuni și de superficialitate. Romanul lui Aranian nu e doar o satiră a vieții de soldat într-o armată prost organizată, este și o meditație pe marginea rostului individului în lume și a elementelor care ne definesc umanitatea.

Dincolo de aceste repere generale de lectură, cei prezenți au avut ocazia să ia contact cu atmosfera romanului SFÂNTUL URMAN DIN PULISTAN, printr-o lectură publică amplă, oferită de Directorul Centrului Cultural Reduta, MARIUS CISAR.

Capitolul 10 al romanului, nu doar citit, ci de-a dreptul pus în scenă de invitatul nostru ne-a familiarizat cu aerul comic absurd al poveștii, dar și cu resursele stilistice impresionante ale autorului, capabil să împletească sensibilitatea și brutalitatea și să ofere o notă dramatică acută dialogurilor din carte.

Pe tot parcursul lansării, scaunul din mijlocul Salonului Șt.O.Iosif, rezervat autorilor, la lansările de carte, a rămas liber. Absența lui Adnan Aranian nu a fost însă întâmplătoare, ci mai degrabă o pledoarie pentru o lectură necontaminată de perspectivele critice, de factori predispozanți spre chei de interpretare predeterminate.

Cei prezenți au putut procura cartea de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, e adevărat, fără autograful autorului, dar au avut de asemenea posibilitatea să își lase adresa de mail pentru a putea fi contactați chiar de Adnan Aranian, la o dată ulterioară.

Am avut parte de un eveniment original, la care textul a fost stăpân și convingător în amorsarea intereselor cititorilor. Romanul SFÂNTUL URMAN DIN PULISTAN (Editura E-Literatura, 2014) de Adnan Aranian e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *