Evenimentul de joi după amiaza a fost dedicat mai ales celor interesați de vehicule pe două roți, prin lansarea unei cărți despre cultura motocicletelor, o formă originală de celebrare a unei pasiuni într-o manieră sistematică, riguroasă care examinează deopotrivă și un fenomen social.

VINERI, 27.02.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansate volumul CULTURA MOTOCICLETELOR- STUDII DE SOCIOLOGIA MOTO-MOBILITĂȚII (Editura Tritonic, 2015), de Gabriel Jderu, un volum original și îndrăzneț care deschide chei inedite de înțelegere a comportamentelor sociale.

12

Am deschis evenimentul amintind că invitatul nostru, GABRIEL JDERU este conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea București, un specialist care a găsit resurse la îndemână, într-o disciplină extrem de prolifică și de versatilă  în societatea contemporană, pentru o cercetare aparte a unei pasiuni și a unui fenomen social (un fenomen care s-a intersectat și chiar s-a identificat cu spiritul independent, rebel, cu riscul și cu libertatea în același timp). Volumul Cultura motocicletelor este o carte în care autorul a investit atât documentare teoretică dar și experiență de teren, un volum care acoperă istoria și mai ales impactul social al vehiculului cu două roți în spațiul românesc, cât și o abordare interesantă a etapelor asumării identității de motociclist.

43

BOGDAN HRIB, Directorul Editurii Tritonic, a amintit că turneul de promovare a cărții lansate a început la Brașov, acolo unde există mai mulți autori publicați de aceeași editură (precum Gheorghe Onuț sau Tony Mott), dar unde există și oameni care au colaborat cu autorul, precum Sebastian Codreanu, constructorul de motociclete. Volumul lansat are un target larg, nu se adresează doar celor interesați de științe umane, este mai degrabă un cocktail care cuprinde fotografii, umor, sociologie, o combinație academică și accesibilă în același timp.

Profesorul GHEORGHE ONUȚ, întemeietorul Facultății de Sociologie de la Brașov l-a apreciat pe Gabriel Jderu drept un pedagog și un profesionist de excepție (pe care a dorit să îl recurteze și pentru facultatea de la Brașov). Autorul face parte dintr-o generație care știu să facă sociologie și altfel, să scrie prietenos și cu aplomb.

SEBASTIAN CODREANU a sugerat că volumul lui Gabriel Jderu poate contribui la schimbarea mentalității motocicliștilor, mai ales că ea surprinde evoluția îndepărtării posesorilor de motoare de obiectul pasiunii lor, prin interpunerea elementelor tehnice tot mai sofisticate care îl transformă pe motociclist într-un consumator de obiecte corporatiste.

GABRIEL JDERU și-a început discursul prezentându-și șaua de motocicletă pregătită de Sebastian Codreanu, amintind anecdotic că acest volum este de fapt o justificare extrem de solidă și riguroasă adresată soției, la provocarea eternă a posesorului de motor, de a-și explica plecările matinale de la sfârșit de săptămână. Așa cum a amintit autorul, despre cultura motociclistă nu s-a scris foarte mult, nici în străinătate (acolo unde abordările au avut în vedere cu predilecție categoria cluburilor de moto, dimensiunea socială periferică, rebelă a motocicliștilor), fapt care l-a motivat și mai mult pe sociolog să scoată la lumină această carte. Este vorba de o carte care rotește o serie de concepte în jurul motocicletei, precum genul, prezentul, trecutul pentru a spune o poveste despre societate. Cartea are o axă istorică (e surprinsă imaginea pozitivă a motocicletei până în anii 60, ca prefață tehnică a modernității comuniste, e surprinsă de asemenea modalitatea în care burghezia a găsit o formă de recuperare a afinităților ei fără a atrage atenția regimului dar și dimensiunea masculinizant-muncitorească pe care a căpătat-o motocicleta începând cu anii 70). Există un palier al volumului care investighează raportul tehnologie-motociclisti (felul în care relația intimă dintre conducător și obiect, animată de nevoia de a stăpâni și a cunoaște motocicleta a devenit o relație mediată de corporații, cu motociclistul spectator). O ultimă parte a volumului urmărește felul în care se configurează social pasiunea pentru motociclism.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim invitaților pentru prezență, mulțumim lui GABRIEL JDERU că a ales să-și lanseze volumul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov. Volumul CULTURA MOTOCICLETELOR (Editura Tritonic, 2015) e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *