Debutul lunii martie are întotdeauna reliefuri imprevizibile, la hotarul dintre iarnă și primăvară, pregătind deopotrivă delectările senzoriale ale începutului unui nou ciclu natural dar și replici neașteptate și tăioase iernatice. Poate nu întâmplător luna martie e dedicată sărbătoririi femininului, o dimensiune reflectată în la fel de multe ipostaze precum capriciile debutului de primăvară și tocmai de aceea i-am invitat pe brașoveni să descopere, la finalul săptămânii, un film dedicat enigmaticului și încântătorului spirit feminin.

VINERI, 6.03.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII la care am proiectat pelicula VOLVER (2006), în regia inconfundabilului regizor-portretist al sexului frumos, Pedro Almodovar.

volver

Proiecția a fost prefațată, ca întotdeauna, de Horia Nilescu care a justificat opțiunea pentru această peliculă care e dominată , aproape în exclusivitate, de caractere feminine, greu de uitat.

Dacă mulți regizori au preferat să ipostazieze femeile în filme drept caractere secundare, în calitatea lor de amante, neveste, surse de inspirație și conflict pentru protagoniști masculini puternici, Pedro Almodovar este unul dintre puținii cineaști care a ales să răstoarne ierarhia reprezentărilor, alegând să dedice multe dintre producțiile sale explorării psihologiei celui de-al doilea sex.

După ce a produs o serie de drame cu valențe erotice, în anii 80, în Spania, ce i-au avut în distribuție adesea pe actorii Antonio Banderas sau Carmen Maura, Almodovar a captat mai apoi interesul mondial prin filme precum: Femei în pragul unor crize de nervi sau Leagă-mă. Au urmat producțiile care i-au consacrat reputația pe mapamond: Totul despre mama mea, Educație proastă, Vorbește cu ea sau Pielea în care locuiesc.

Volver este filmul pentru care Penelope Cruz a devenit prima actriță de origine hispanică nominalizată la Oscar pentru un rol într-un film spaniol. Este un film studiu al psihologiei feminine care dezvăluie legăturile profunde, solidaritatea și prietenia durabilă care se naște între câteva personaje surprinse în circumstanțe de viață limită. O peliculă ce explorează loialitatea oamenilor  și forța de împotrivire în fața vicisitudinilor existențiale, într-un decor al Spaniei rurale-marginal urbane în care câteva femei obișnuite, din pătura de jos a societății își caută fericirea și exersează onestitea, redescoperind în același timp importanța familiei.

Volver este un film cu o estetică aparte, în care se simte atenția pentru detalii a lui Almodovar și capacitatea sa de da integra o unitate coloristică în film (culoarea roșie este omniprezentă în toate cadrele peliculei), în care se simte un parfum local al superstițiilor care însuflețesc cu speranță personajele iar sărutul pe obraz devine un gest ritualic, scos în evidență de regizor, pentru a scoate în evidență caracterul emoțional prietenesc al tuturor interacțiunilor.

A fost o seară minunată, în care personajele feminine, prin frumusețea și curajul lor au avut primul și ultimul cuvânt pe ecranul de proiecție al Librăriei Șt.O.Iosif Brașov. Vă așteptăm luna viitoare, la o nouă ediție a Cinematecii!
la fel de enigmatic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *