După ce am anticipat lecturi memorabile și ne-am întâlnit cu personalități ale lumii scriitoricești, după o primă seară în care spiritul Târgului s-a făcut simțit simultan în mai multe locuri din orașul de la poalele Tâmpei, după ce brașovenii au trăit magia spectacolului și a evenimentelor culturale  atât la Business Park Brașov, cât și la Sala Patria,  ,ne-am reîntâlnit cu iubitorii de lectură și cu melomanii în a doua zi a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris  Brașov. Chiar înainte de începerea weekendului, Business Park Brașov a devenit destinația pe care brașovenii au căutat-o preferențial pentru a descoperi surprizele editoriale pregătite la standuri, dar și expozițiile de artă plastică și evenimentele dedicate artiștilor literelor și ai notelor muzicale.

12

Partenerii noștri de la Universitatea Transilvania au pregătit prima lansare de carte a zilei, o lansare matinală dedicată ştiinţelor umane. Vizitatorii sosiţi în Târg încă de la ora 10 au avut ocazia să se familiarizeze cu volumul ELEMENTE DE ANTROPOLOGIE ŞI FILOSOFIA CULTURII (Editura Universităţii Transilvania Braşov) de Mihai Burlacu. Despre acest volum prof univ dr SILVIU COPOSESCU a  apreciat că este vorba de o contribuţie importantă în promovarea unui domeniu aflat într-o căutare a identităţii la noi în ţară, un volum  care stimulează iniţierea studenţilor dar şi a nespecialiştilor în abordarea unor întrebări milenare. Prof univ dr ROMULUS CHIRIŢĂ l-a caracterizat pe autor drept o achiziţie valoroasă pentru Facultatea de Sociologie din Braşov, un model al premiantului care îşi confirmă reputaţia, care se impune prin perseverenţa, capacităţile sintetice şi analitice.

I-am invitat apoi pe vizitatorii Târgului la o incursiune în paginile inedite din istoria, geografia şi cultura Braşovului, la lansarea publicaţiilor pregătite de Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov, introduse de Daniel Nazare: Diariul meu de septiman: jurnal de liceean 1885-1886 – jurnalul omului politic şi scriitorului VALERIU BRANIŞTE, semnat la vârsta adolescenţei care evocă interesant specificul epocii şi frământările anilor de tinereţe dar si premisele formarii unui intelectual de marca. Despre volumul Legende, basme si povesti din Şcheii Braşovlului a vorbit ALEXANDRU STĂNESCU – e vorba de o carte cu peste 15 poveşti cu adresabilitate si spre publicul larg, ilustrată de Liana Stănescu, un proiect care mizează pe recuperarea  personalităţilor, costumelor şi obiceiurilor  din unul dintre cele mai cunoscute şi simbolice cartiere ale Braşovului. Un alt proiect inedit al Bibliotecii Judeţene adus în atenţia audienţei,  dedicat pictorilor braşoveni, intitulat BiblioPinacoteca este un album cu imaginile celor peste  200 de tablouri deţinute de instituţia braşoveană. Nicolae Pepene a vorbit despre un ghid de călătorie din 1891, intitulat Noul călăuz al străinului, a cărui republicare reprezintă un omagiu faţă de cei care au editat acest volum în urmă cu un secol, în vremurile în care la Braşov funcţiona deja un oficiu de informare pentru turişti.

În jurul orei prânzului i-am familiarizat pe vizitatorii Târgului cu cea mai tânără generaţie de scriitori şi cititori: elevii  clasei a IV-a a Şcolii Gimanziale nr 12 Braşov, coordonaţi de prof ANCA BUTA şi de psiholog CÂNDA RODICA. Povestea crenguţei înflorite (Editura Pastel, 2015) este un volum semnat chiar de aceşti elevi şi aduce un ton de primăvară perfect armonizat cu sezonul dar şi cu vârsta fragedă şi entuziasmul autorilor. Este o carte care conţine deopotrivă text şi ilustraţii, un vot de susţinere important acordat celor mici, menit să cultive încrederea în sine, responsabilizarea, plăcerea muncii în echipă, adică toate acele valori esenţiale pe care le dorim asumate de generaţia tânără. Profesoara Anca Buta a amintit că realizarea acestei cărţi (care cuprinde 26 de compuneri ) are la bază un curs de Armonia artelor şi este rezultatul unei iniţiative derulate încă de la ediţia de anul trecut a Târgului, când copiii de la Şcoala Gimnazială nr 12 au pregătit o expoziţie cu desene ce au fost incluse în cartea lansată astăzi. Psihologul CÂNDA RODICA a amintit că această carte se adresează mai ales părinţilor, prin faptul că aceştia pot decodifica mesaje inedite în ilustraţii şi în texte .

Pe scena Târgului s-a petrecut apoi o predare de ştafetă între generaţii: de la tinerii debutanţi la scriitorii cu experienţă:  am primit-o cu interes pe o  cunoscută profesoară de limba română, o prietenă veche a Librăriei Şt.O.Iosif Braşov, o autoare care scrie deopotrivă pentru a se regăsi pe sine şi a se comunica celorlalţi care a semnat volume precum Rondelul lucrurilor, Viata in direct, Pur si simplu. FLORINA MAMINA a fost prezentă în vinerea Târgului pentru lansarea celei mai recente cărţi intitulată AU ÎNNEBUNIT SALCÂMII (Editura Pastel, 2015). Temele aşteptării şi regăsirii după mulţi ani sunt cele care traversează această naraţiune mai puţin obişnuită, în care personajele, la o vârstă înaintată, recuperează bucuria de trăi şi intensitatea îndrăgostirii. După cum a apreciat profesorul ION POPESCU TOPOLOG, într-o poveste aparent sentimentală se inseră elemente de echvioc şi surpriză interesante iar scriitura autoarei se dovedeşte a curge cât se poate de firesc. FLORINA MAMINA s-a lăsat inspirată de cântecul lui Tudor Gheorghe, de pe versurile poetului basarabean Arhip Ciubotaru pentru a alege titlul cărţii lansate, pentru a face trimitere la ideea de primăvară, revenire la viaţă pentru a construi o naraţiune în care iubirea este pusă faţă în faţă cu trecerea timpului.

VALENTIN AJDER a revenit pe scena Târgului pentru a prezenta volume din domenii variate, care mizează pe recuperarea memoriei colective, volume apărute la Editura Eikon. Printre altele s-a prezentat volumul lui Iuliu Ionaş, CELOR IUBIŢI despre care a vorbit Aurel Ion Brumaru caracterizându-l drept un roman de dragoste impresionant. Mihaela Malea Stroe a vorbit despre volumul Conştiinţa tragică eminesciană, teza de doctorat semnată de BIANCA OZNAGA, un volum care combate cu autoritate clişee statornicite în receptarea creaţiei eminesciene , inclusiv acela conform căruia creaţia poetului rămâne  expresia unui pesimism, unei marginalizări sociale. S-a mai adus în atenţie şi  volume semante de  scriitoruli DARIE MAGHERU. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susţinut de scriitorul GEORGE PRECUP.

Ne-am mutat atenţia apoi spre studiile literare şi culturale. Cadrele didactice de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania s-au prezentat în faţa audienţei, în buna tradiţie a profesionalismului şi a rigorii exersate în ani de zile pentru a prezenta cele mai recente contribuţii de cercetare. Conf univ dr ELENA BUJA a prezentat un volum care reuneşte    lucrări cu teme vaste din sfera lingvisticiii şi nu numai: analiza discursului, sintaxă, morfologie, predarea limbii engleze, studii culturale, lucrări care au fost prezentate la o conferinţă internaţională care se organizează din doi în doi ani.

Mona Arhire a prezentat volumul Corpus Based Translation for Research, Practice and Training, apărut la Editura Institutul European, o carte adresată specialiştilor care introduce o metodologie relativ nouă în traductologie, la intersecţia dintre traductologie, lingvistică şi informatică.

Volumul lui Mihai Ion, Liminalitate şi exil, apărut tot la Editura Universităţii Transilvania, a fost prezentat de conf univ dr RUXANDRA IVĂNCESCU care a amintit că autorul încearcă un demers de  examinare a exilului din perspectivă antropologica şi interculturala , inventariind diferite tipuri de integrare  de la asimilarea totală, evidenţiată în romanele lui Andrei Codrescu, la identitate transnaţională evocată de Norman Manea.  ROMULUS BUCUR a vorbit despre tema cărţii semnate de CRISTINA PIPOŞ: Poezia confesiunii la Sylvia Plath şi Mariana Marin, Editura Muzeul Literaturii Române. Genul poeziei confesiunii, în opinia vorbitorului ar putea fi asemănat cu o ruletă rusească, atâta timp cât mulţi dintre autorii care l-au abordat au dus o existenţă chinuitoare. Cristina Pipoş a mărturisit că sugestia de a scrie o asemena teză a fost inspirată chiar de regretatul Alexandru Muşina. Cartea Cosmine Cristescu,  Poezia pentru copii în manualele şcolare din perioada 1948-1989 este de fapt o istorie a manualului şcolar românesc în perioada în care acest instrument era unic şi păstra reliefuri propagandistice, după cum a remarcat prof univ dr RODICA ILIE.

A urmat un moment poetic cu versuri care ard şi versuri care consolează, cu versuri care încearcă să aproximeze ipostazele femininului dar şi cu versuri care reflectă căutarea fără de sfârşit a poetului, versuri crescute direct din nervi, din esenţa sensibilităţii poetice. Audienţa s-a pregătit pentru o experienţă artistică deplină şi inedită, în care comentariul, poezia, muzica şi dramaturgia s-au împletit armonios, în cadrul lansării volumul NERVI (Libris Editorial, 2014) semnat de poetul Laurenţiu Ciprian Tudor. Grupul de litere-sunete-şi-culori Caii Verzi de pe Pereţi a dat viaţă poeziei acestui volum apelând la diferite forme de expresie. LUMINIŢA LICORNA, profesor la Colegiul Naţional Unirea a identificat temele predilecte ale volumului: exasperarea, durerea dar şi motivele literare: femeia, drumurile, ploaia. Volumul lui Laurenţiu Ciprian Tudor e capabil să elibereze cititorul din chingile existenţei cotidiene. CĂTĂLIN STANCIU, poet şi terapeut a remarcat faptul că poeziile din volumul NERVI, deşi nu sunt confesionale, păstrează referinţe autobiografice – e vorba de versuri care coboară în viaţa de zi cu zi, cu ritualurile ei, versurile unui Icar care nu mai este visător, un dezizgonit din rai, aflat în contact cu asprimea cotidianului.  Discursurile verbale de la evenimentul moderat de poetul Adrian Munteanu au fost completate de replica teatrală şi muzicală dată de violoncelista ALEXANDRA ENACHE care a surprins tonul melancolic al poeziei şi de momentul artistic susţinut de Trupa DELTANTRACT de la Colegiul Naţional Unirea care a înscenat, într-un montaj original, întregul volum semnat de Laurenţiu Ciprian Tudor.

Am propus apoi vizitatorilor o întâlnire cu una dintre cele mai în vogă scriitoare ale momentului, o personalitate pe care mulţi cu siguranţă că o ştiu de undeva, o scriitoare pe care o simţi mai vie cu fiecare postare nouă de pe blog, cu fiecare pagină pe care o răsfoieşti: PETRONELA ROTAR. Autoarea volumelor O SĂ MĂ ŞTII DE UNDEVA, respectiv ALIVE (ambele apărute la Editura Herg Benet). Petronela Rotar a vorbit despre experiențele culese din turneul de promovare a volumului ALIVE, despre întâlnirile cu publicul, despre piesa de teatru pe care a semnat-o și care a fost pusă în scenă la Sfântu Gheorghe, despre proiectele profesionale pe termen scurt și mediu, despre raportarea la vârstele pe care le-a trăit, despre alegerile pe care

Ultima lansare a zilei a aparţinut unui debutant: CEZAR PÂRLOG, un autor care își oglindește familiaritatea cu experiențele variate de viață într-un mix de texte care vin ca o avalanșă de surpriză și savoare. Cartea  apărută la Editura Tracus Arte, FLORI, FETE, FIȚE SAU BĂIEȚI include proze care nu seamănă una cu cealaltă, proze în care fiecare cititor poate descoperi ceva nou. La lansarea acestui volum și-a dat concursul Grupul de litere-sunete-și-culori Caii Verzi de pe Pereți.

După evenimentele de la Business Park, ne-am pregătit pentru a doua seară a Târgului, de la Sala Patria… o seară pop-rock.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *