Ediţia a XII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Libris Braşov a oferit, într-o manieră concentrată, în aceste prime două zile  o mulţime de lansări de carte, fie că a fost vorba de volume academice sau de literatură, recitaluri inedite de poezie împletite cu arta dramatică şi muzica, prezentări dedicate menţinerii sănătăţii, expoziţii de artă plastică şi sculptură şi desigur… multe cărţi şi cd-uri la preţuri speciale pregătite de expozanţi. Vitalitatea diurnă şi primăveratică de la Business Park Braşov a fost completată cu o nouă seară magică, în care jazzul, pop-ul şi rockul au imprimat melodicitate şi căldură acestui final aspru de lună martie la Braşov.

12

Mai multe genuri muzicale, mai mulţi interpreţi dar o singură scenă infuzată de spiritul Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Libris Braşov – asta au experimentat spectatorii de la Sala Patria în cea de-a doua seară cu personalitate culturală din cadrul evenimentului care vesteşte primăvara în oraşul de la poalele Tâmpei.

Actriţa Maria Gârbovan a recapitulat organizatorii evenimentului care propune întâlniri memorabile între cititori și scriitori la Braşov şi i-a invitat în scenă pe primii artişti care au dat tonul serii pop rock : trupa Bandidos. După ce au renunțat la proiectul Bosquito, Victor, Mișu și Vichi și-au continuat activitatea muzicală prolifică, lansând videoclipuri și participând la emisiuni și concerte, mizând întotdeauna pe o prezență dinamică și dialogală cu publicul în fața căruia au concertat.

_MG_5720

_MG_5773

Atmosfera a atins cote incendiare încă de la  recitalul care a deschis seara. Trupa Bandidos i-a atras pe cei prezenţi să participe activ în interpretarea pe care au oferit-o, încă de la primele piese. Acordurile de chitară, clapele şi vocea solistului de pe scenă au primit ecoul aplauzelor ritmate şi a vocilor din public. Coveruri celebre dar şi compoziţii proprii, mai alerte sau mai melancolice, completate de un joc de lumini profesionist au potenţat la superlativ starea de spirit a audienţei. Performanţa live a fost percepută la înălţime când publicul s-a simţit eliberat pe deplin, pe piesa celor de la Queen, I want to break free si s-a ridicat în picioare pentru a demonstra că au înţeles mesajul piesei celor de la Van Halen, Jump.

Nonconformist şi plin de viaţă, adevăraţi bandidos, Victor Solomon, Mişu Constantinescu şi solistul  Vichi Stephanovici au părăsit scena în aplauzele publicului. Ei au fost urmaţi de o trupă care cântă în premieră la Târgul Internaţional de Carte şI Muzică Libris Braşov : MARCIAN PETRESCU şi TRUPA TRENUL DE NOAPTE. Aşa cum a amintit actriţa Maria Gârbovan, invitaţii noştri abordează un gen unic în România, harmonic blues şi aniversează 15 de ani de la înfiinţare. Muzician autodidact, cochetând cu bluesul încă din 1998, implicat în mai multe proiecte artistice precum Trenul de Noapte, The Storytellers, Mike Godoroja and Blue Spirit, Marcian Petrescu e considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi de muzicuţă din România, fiind unul dintre puţinii artişti care au colaborat cu interpreţii de jazz americani de notorietate. Împreună cu trupa Trenul de Noapte, Marcian Petrescu a oferit un recital din care nu a lipsit blues-ul, jazzul şi rock n rollul,  adică şi romantism şi melancolie şi ironie, distilate în esenţe exprimate printr-un sound de muzicuţă cu totul deosebit.

După intervenţiile umoristice strecurate printre piesele inspirate din experienţa de viaţă şi de muzician care au creat o intimitate aparte cu publicul, care ne-au amintit de problemele de cuplu, de dorul de casă şi de vecinii imprevizibili, ne-am luat la revedere de la trupa care ne-a oferit o călătorie plină de ritm şi imaginaţie în lumea  blues-jazzului.

Finalul grandios a fost pregătit de o artistă cunoscută, o braşoveancă prin adopţie şi o veche prietenă a Librăriei Şt.O.Iosif şi a Casei de Producţie Libris. O voce specială, cu o carieră muzicală de excepţie, exersată pe plan naţional şi internaţional, cu o serie de colaborări de calibru înalt, cu personalităţi precum Al Bano, Beyonce, Joan Baez, reprezentantă a României la Eurovision, câştigătoare a Trofeului Cerbul de Aur, PAULA SELING  a venit însoţită de instrumentişti numeroşi,  pentru a oferi un sound complet : flaut, vioară, clape, chitară tobe.  Invitaţii la dans, revelaţii, dor, declaraţii de dragoste, admiraţii exprimate artistic şi încărcate de emoţii a transmis Paula Seling într-un recital cu efecte vizuale hipnotice care ne-au făcut să simţim o dispoziţie visătoare.

Blues, jazz, pop, rock, sounduri variate, voci diferite, instrumente bine acordate, showmeni profesionişti şi o acustică de excepţie – iată ingredientele, pe cât de variate pe atât de cuceritoare care au produs o seară de neuitat, în care publicul a cântat alături de artişti,  la Sala Patria din Braşov.

Vă aşteptăm şi mâine, la Business Park Braşov în timpul zilei,  dar şi la Operă şi la sala de spectacole  pentru a împlini experienţa Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Libris Braşov

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *