Secretul Crucii

secretulUnul dintre cei mai longevivi, experimentați și spirituali colaboratori ai librăiei, scriitorul, jurnalistul, profesorul, managerul Doru Munteanu s-a retras, acum ceva vreme din activitatea de președinte al organizației Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov și din proiectele în care obișnuia să se implice, alături de librărie. Ne-a rămas un bun prieten, un vizitator, dacă nu atât de fidel ca înainte, cel puțin la fel de familiar și de inspirat. Încă de dinainte de retragerea sa, Doru Munteanu  ne prilejuise o surpriză plăcută de la prima ediție a Clubului de Lectură desfășurată în compania unui autor, atunci când am discutat despre volumul Viața de la fereastră. Știam de pe atunci, sau poate chiar dinainte că scriitorul brașovean pregătește un nou roman (pe care nu avea timp să îl termine, ocupat cu evaluarea scriiturii altor autori) despre care, în buna tradiție a superstițiilor auctoriale nu dorea să dezvăluie prea multe. De atunci au trecut câțiva ani buni și, de câte ori l-am întâlnit pe Doru Munteanu, l-am întrebat, probabil sâcâitor de clișeic: cum merge noul roman, început de atâta vreme? Iată că la doar câteva luni de la momentul în care întrebarea mea rămăsese oarecum suspendată în ecou, am avut ocazia să citesc prima mea carte într-un format în pregătirea publicării, la  editura  Libris Editorial (cel mai nou proiect Libris care își propună să deschidă calea spre promovare scriitorilor din toate generațiile) – cel mai recent roman semnat de Doru Munteanu, SECRETUL CRUCII.

Am purces la lectură fără să știu nimic despre carte (în fond, nici salvatoarea copertă a IV-a, menită să te pună în temă, să te contamineze cu ceva simpatie ipotetică pentru autor nu exista) și am intrat adânc în acest labirint narativ plin de suspans și imprevizibil. Dacă Viața de la fereastră era un roman cu accente reflexive, în care autorul căuta să proiecteze situații existențiale limită și consecințele ciocnirii dintre istorie și individ, hazard și voință, Secretul crucii este mai degrabă un thriller istoric detectivist, în stilul mult mai popularelor romane semnate de Dan Brown.

Protagonistul romanului este, probabil nu doar printr-o coincidentă de nume, același Tudor Beu din Viața de la fereastră, la fel de preocupat de istorie și cu aceeași curiozitate pentru cele din jurul său. El caută să facă lumină într-un caz de crimă care îi intersectează întâmplător destinul, atunci când Vasile Mocanu, bărbatul care solicitase o întâlnire urgentă cu Beu este asasinat. Nepotul profesorului Octavian Beu, autor al unui album iconografic inedit dedicat țăranului revoluționar Horea, Tudor Beu este confruntat cu misterul decesului violent al lui Vasile Mocanu și mai ales cu mesajul pe care acesta urma să i-l transmită. Tudor Beu va intra așadar în jocul dezlegării unei enigme care traversează mai bine de două secole: moștenirea lui Horea, în forma unui pristornic (un instrument de cult în formă de cruce folosit pentru marcarea pâinilor în biserică) și al unei amulete, predate unei frății secrete din generație în generație,  a căror origine și funcție par tot mai legate de  aurul din Apuseni și de planurile diplomatice și militare ale împăratului Iosif al II-lea.

Formal, povestea pare să antreneze și să valorifice din plin resursele pentru un thriller istoric: răsturnări de situație, o ipoteză îndrăzneață (revolta condusă de Horea, Cloșca și Crișan nu a fost doar un eveniment spontan, cu impact local în Transilvania, ci poate chiar o uvertură a revoluției franceze de la 1789), elemente disparate care se reunesc într-un puzzle coerent la final, societăți secrete, interese de nivel înalt (în cursa pentru dezlegarea secretului crucii vor fi antrenați colecționari, anchetatori, agenți secreți, ba chiar și asociați ai papalității), adică o țesătură narativă cu miză importantă, aranjată într-o manieră potrivită (nu lipsesc glisările de planuri spațio-temporale- din prezentul investigației lui Tudor Beu și până în zorii revoltei conduse de țăranii transilvăneni) pentru a întreține interesul cititorului. În acest sens, Doru Munteanu a luat o decizie îndrăzneață și surprinzătoare,  pentru un autor aflat la maturitate artistică de a  miza  pe o asemenea construcție pe care critica va fi tentată să o descalifice ca fiind prea facilă și prea comercială.

Doar că romanul lui Doru Munteanu nu este lipsit de subtilitate și de profunzimi. Dincolo de scheletul popular (deși greu de construit – nu e ușor să menții etanșeitatea suspansului pe parcursul a 300 de pagini), Secretul Crucii e o carte traversată de observații cuceritoare legate de psihologia ardelenilor (și a sa mișcare în doi timpi – între cumpănire și no hai), de atmosfera burgului tranilvănean. E o carte din care nu lipsesc poezia descrierilor și cronica bine documentată a unor ani întunecați din istoria recentă (viața ocnașilor din minele comuniste), o carte care trezește, fără îndoială curiozități istorice legate de masonerie și mai ales de profilul conducătorilor revoltei din 1784.  Doru Munteanu reușește, printr-o rețetă accesibilă de lectură nu doar să umple un spațiu relativ gol din segmentul editorial prezent, cel al thrillerelor istorice cu inspirație autohtonă, cât mai ales să stimuleze interesul cititorului veteran sau tânăr deopotrivă pentru figurile remarcabile ale istoriei noastre, și nu într-o manieră unitar omagială declamativă, cât într-una  provocatoare și enigmatică  (și în acest roman se simte preocuparea autorului pentru importanța memoriei colective și a cunoașterii identității naționale) – căci, așa cum ni se sugerează chiar în volum: oamenii au nevoie de povești și le iubesc, mai ales pe acelea cu un final incert, pentru că se simt mai bine să lămurească ei într-un fel. Și-apoi, un mister, un secret nedezlegat le frământă mintea, îi incită. Pentru problemele rezolvate nu își manifestă interesul…

Publicarea romanului Secretul Crucii de către Libris Editorial nu este doar un gest de prietenie și recunoștință față de un om căruia noi, cei de la Libris, îi datorăm multe, cât mai mai ales o invitație provocatoare, inedită și plăcută adresată cititorilor (sper eu, cât mai tineri) de a descoperi istoria națională altfel, dintr-o poziție aventuroasă și incitantă.

SECRETUL CRUCII – Doru Munteanu – Editura Libris Editorial, 2015

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *