Sărbătorile pascale s-au încheiat, însă la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am ales să prelungim atmosfera festivă în cadrul unui eveniment la care am trăit tot o bucurie în familie și între prieteni, tot în lumina celebrării generozității și a frumuseții împărtășirii.  Cei prezenți au avut ocazia să descopere minunata lume a lui Teo Mihăilescu, răsfoind romanul de debut al arhitectului, profesorului universitar, fotografului, artistului vizual și scriitorului brașovean, chiar în salonul de carte conceput de autor.

VINERI, 17.04.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat romanul PALLADIUM (Editura Libris Editorial, 2015),  semnat de TEOFIL MIHĂILESCU, o poveste în care autorul, un pasionat al călătoriilor, cu vocație de explorator, cu o vastă experiență de viață și studiu pe tot mapamondul, reușește să dea o expresie aparte spiritului său creativ și noncoformist.

palladium22

DANA ANGHELESCU, Director Libris Editorial a deschis evenimentul, amintind de prietenia longevivă dintre autor și Libirs și elogiind curajul lui Teo Mihăilescu de a aborda un anume gen literar de nisa și a aduce o contribuție importantă prin conținutul autohton la deschiderea orizontului cititorilor spre o zonă editorială puțin exploatată în literatura noastră: thrillerul istoric, adică acel mix care valorifică pasiuni variate, precum semiotica, arhitectura, istoria, ezoterismul și care poate deschide apetitul pentru polemică, documentare suplimentară și lectură în general. Un asemenea rezultat complex și totuși omogen nu ar fi putut fi atins, dacă în spatele acestui debut literar nu s-ar fi aflat, așa cum a sugerat Dana Anghelescu, un adevărat spirit renascentist, o personalitate cu preocupări și interese multiple și bine aprofundate.

O lansare care are în centru o carte de aventuri nu putea să ne introducă în atmosfera poveștii, decât printr-o lectură publică, o lectură care să transmită ceva din misterul și magia dintre pagini. Într-un decor semiobscur, desprins parcă dintr-un ritual al unei societăți secrete, MARIUS CISAR, Directorul Centrului Cultural Reduta a dat citire câtorva pasaje din PALLADIUM.

Rectorul Universității Transilvania Brașov, IOAN VASILE ABRUDAN și-a mărturisit bucuria de a-l vedea pe autor revenit acasă, mai ales că Teo Mihăilescu este, din acest an, cadru didactic în cadrul universității brașovene. În opinia vorbitorului cele trei lucrări publicate de Teo în ultimii ani (albumul dedicat Muntelui Athos, albumul dedicat Brașovului și romanul Palladium), prin varietatea și amploarea lor, spun multe despre capacitățile și forța intelectuală a autorului. Asigurându-l de susținerea instituțională și personală în proiectele pe care le va dezvolta, profesorul Ioan Vasile Abrudan și-a exprimat, oarecum anecdotic, convingerea că Teo Mihăilescu va pregăti și alte lucrări, mai ales că acum are mai mult timp, nemafiind nevoit să facă naveta.

Directorul Trustului MIX Brașov, ONELIA PESCARU l-a apreciat pe autor drept un brașovean care a adus valoare, onoare și frumusețe comunității în care a trăit. În opinia vorbitoarei, Teo Mihăilescu este o personalitate care a adunat o mulțime de experiențe și de amintiri ce merită a fi transmise și articulate în diferite forme iar Palladium, romanul de debut al arhitectului brașovean este tocmai o astfel de  formă de expresie salutară care ne oferă suficiente motive de lectură, fie că suntem pasionați de aventură, SF, istorie, ezoterism sau pur și simplu ne place să citim o poveste bună.

Profesorul și realizatorul TV DAN MORUZI l-a caracterizat pe Teo Mihăilescu drept un neliniștit, din punct de vedere creator,  care se zbate între mai multe chemări, păstrând mereu o relație de competitivitate cu sine la cele mai înalte cote. Romanul Palladium este o narațiune cu adresabilitate largă, potrivita pentru orice vârstă, atâta timp cât integrează elemente suficient de complexe și de variate pentru încă trei romane. Aducând împreună secretele Muntelui Athos, frumusețea și misterele din zona Brașovului dar și istoria masonilor din România, autorul reușește să construiască o poveste care amintește în spirit de maeștri francezi ai aventurii precum Dumas sau Jules Verne.

DANIEL PURCARU, fondator al Clinicii NEOMED Brașov, a surprins dificultatea cu care se confruntă autorii de ficțiune, aceea de a cuceri și a păstra atenția cititorilor pe parcursul întregii creații, sugerând că Teo Mihăilescu a reușit, prin Palladium să depășească fără probleme acest obstacol. Vorbitorul a evocat direcțiile narative ale romanului și a apreciat caracterul documentat, desfășurarea scenografică a narațiunii, observând și multiplele etaje de lectură pe care le suportă cartea:  nu doar o aventură cu nuanțe ezoterice dar și o poveste despre căutarea de sine.

Dezinvolt și natural precum îl știm, TEO MIHĂILESCU s-a bucurat de prezența publicului la acest eveniment, prezentând succint direcțiile abordate în carte. Palladium integrează trei dimensiuni: una istorică, valorificând într-o manieră contrafactuală (ce s-ar fi întâmplat dacă unul dintre fii lui Constantin Brâncoveanu ar fi supraviețuit execuției otomane?) un moment important  cel al domniei Brâncovenilor, perioadă în care s-a developat Renașterea în spațiul autohton. O altă dimensiune este cea ezoterică, prin care autorul abordează repere și ritualuri din istoria francmasoneriei, căutând să demistifice o serie de prejudecăți legate de această societate secretă. Nu în ultimul rând, dincolo de caracterul de thriller plin de suspans, Palladium transmite și un mesaj universal despre importanța superioară a căutării în raport cu destinația, despre bucuria traseului (fie el aventuros sau nu) pe marginea căruia merită să reflectăm.

Mulțumim lui Teo Mihăilescu pentru că a ales să-și lanseze romanul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și publicului pentru prezență.

A fost o după amiază minunată, în compania unui prieten care nu contenește să ne împărtășească ideile și experiența sa enciclopediste în proiecte durabile și memorabile, capabile să ne surprindă și să ne aducă prezentul, trecutul și viitorul sub aceeași lupă interogativă.

Volumul PALLADIUM (Editura Libris Editorial, 2015) este disponibil și pe www.libris.ro.

Pe www.libris.ro gasiti si albumele de exceptie semnate de Teo Mihailescu: ATHOS, ARHITECTURA SI SPATIU SACRU respectiv BRASOV: ATMOSFERA, ARHITECTURA SI SPATIU URBAN

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *