Tatiana Niculescu Bran: „Cine nu e preocupat sa afle din carti despre viata, despre societate, se expune la ceea ce as numi colectivizarea mintii”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce carti si-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. In luna mai din 2015, scriitorul care isi dezvaluie relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… TATIANA NICULESCU BRAN!

tatiana niculescu

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

TATIANA NICULESCU BRAN: Nu colecționez cărți. Mai curând, iubesc cărți. Îmi place să le țin în mână, să le miros când sunt proaspăt ieșite de sub tipar sau când sunt vechi și cu file îngălbenite. Mi se pare că paginile vechi miros ca pielea îmbătrânită a bunicilor, au un parfum aparte. M-am mutat în câteva rânduri și, de fiecare dată, am lăsat în urmă cărți. Bibiloteca mea actuală este o tipică bibliotecă Billy cumpărată de la IKEA. Albă, corpuri înșirate unul lângă altul la perete. Conține câteva mii de volume. Cărțile mele cele mai valoroase s-ar putea să fie Operele lui  Caragiale în ediția princeps a lui Zarifopol și Istoria Imperiului Otoman a lui Cantemir, ediția din 1876.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

TATIANA NICULESCU BRAN: Uneori citesc zi lumină, alteori, abia dacă apuc să citesc o pagină. Am fost totdeauna atrasă de memorii scrise în formula ficțiunii istorice, precum, să zicem, Memoriile lui Hadrian, de Marquerite Yourcenar sau Iulian, de Gore Vidal. În același timp, mă dau în vânt după romanele polițiste. În perioada următoare, mi-am propus să citesc literatură anglo-saxonă pentru adolescenți. Fiul meu are 14 ani, citește (când citește…) SF-uri de genul Ender’s Game și mă tot pisează să scriu și eu o carte pentru copii/adolescenți. Deci, am de gând  mai întâi să mă documentez, cum s-ar zice.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

TATIANA NICULESCU BRAN: Cărțile pot face față foarte bine jocurilor video sau filmelor și nu se exclud unele pe altele. Tinerii care nu citesc se pot familiariza mai întâi cu ecranizări. Drumul lor spre cărți cred că e invers celui pe care l-am parcurs noi, generațiile mai vârstnice: nu de la carte la film, ci de la film la carte. I-aș îndemna să citească orice le place în format digital, să vadă ecranizări de romane celebre, de SF-uri, și apoi nu se poate să nu li se deschidă gustul sau curiozitatea pentru vreo carte. Plăcerea de a citi, asculta sau vedea o poveste-film nu va pieri niciodată. Și mai e ceva: zicala ai carte, ai parte e totdeauna valabilă, dar nu neapărat în sensul că cine nu învață nu își găsește o slujbă bine plătită și nu e respectat. Ci într-un sens mult mai profund: ignoranța se plătește cu libertatea, cine nu are grijă să se informeze corect și, eventual, din mai multe surse, își poate vedea oricând drepturile încălcate și poate deveni victima oricărui regim abuziv. Cine nu e preocupat să afle din cărți despre viață, despre societate, despre lume, se expune la ceea ce aș numi colectivizarea minții. Cine vrea să-și găsescă propriul drum în viață îl caută și căutarea trece și prin cărți.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

TATIANA NICULESCU BRAN: Nu cred că un autor trebuie să fie preocupat de altceva decât de scrisul lui. Într-o epocă a globalizării  ca a noastră, șansele literaturilor mici și a limbilor fără circulație universală, ca limba noastră, sunt mai mari ca oricând. Așa că autorii români, clasici sau contemporani, au multe porți deschide spre traduceri și șanse pe care nu le-au avut niciodată până acum. Deci, îi văd foarte bine în contextul literaturii universale, atâta timp cât au ceva de spus și au o voce proprie.

LIBRIS.RO: Ce autori români aveți în bibliotecă? Ce autori români vă place să citiți?

TATIANA NICULESCU BRAN: Recunosc că am, în bibliotecă, mai mulți autori români clasici și moderni decât contemporani. Nu știu de ce, în ultimul timp, m-am întors la poezie, la Bacovia, la Macedonski, la Ion Barbu. Mi-ar fi greu să-l mai citesc pe Sadoveanu, de pildă, și chiar Marin Preda nu-mi mai spune prea mult. Când mi-e dor de literatura română, răsfoiesc Levantul lui Mircea Cărtărescu și mă minunez, de fiecare dată, de splendoarea acestei cărți inegalabile în literatura noastră contemporană. Pe urmă, citesc cu plăcere romanele polițiste ale lui George Arion.

LIBRIS.RO: Ce s-a schimbat, din punct de vedere cultural, în România, în ultimii 25 de ani?

TATIANA NICULESCU BRAN: Totul.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum o recomandă Tatiana Niculescu Bran pe Tatiana Niculescu Bran?

TATIANA NICULESCU BRAN: Eu sunt o povestitoare. Deci, cui îi plac poveștile și, mai cu seamă, poveștile cu tâlc inspirate din vieți adevărate, atunci să citească romanele mele. Zice lumea că se citesc ușor și că nu le mai lași din mână odată ce ai început să le citești.

LIBRIS.RO:  Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

TATIANA NICULESCU BRAN: Dansând.

Interviu realizat de LOREDANA TUDOR, pentru www.libris.ro.

Sursa foto: profil facebook Tatiana Niculescu Bran.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *