CapturăCâte vieți avem de trăit? De câte ori trebuie să murim? Se spune că la momentul morții pierdem exact 21 de grame. Absolut toată lumea. Cât intră în 21 de grame? Cât se pierde? Când pierdem exact cele 21 de grame? Cât se pierde cu ele? Ce se câștigă? 21 de grame. Greutatea unui fișic de monede. Greutatea unei păsări colibri. Un baton de ciocolată. Cât cântărește 21 de grame?”. Un film emoționant despre moarte, despărțire, iubire, regăsire și mai ales despre rolul foarte mare pe care hazardul îl joacă în viața oamenilor. Cu o distribuție de excepție (Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg, Melissa Leo etc) „21 de Grame” se remarcă ca fiind o meditație filosofică asupra sufletului așa cum rar mai întâlnești. Filmul este regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu și face parte din trilogia morții a mexicanului (începută cu „Amores Perros” și terminată cu „Babel”).

După succesul neașteptat al primului său film „Amores Perros”, numit de critici Pulp Fictionul Mexicului, Inarritu (împreună cu scenaristul său Guillermo Arriaga), au mers la Hollywood pentru a-și face un nume. Impresionați fiind de filmul său de debut mulți actori celebri s-au înghesuit să apară în următoarea peliculă a copilului teribil din Mexic. Astfel se face că la debutul său Hollywoodian Inarritu i-a avut în rolurile principale pe Sean Penn, Naomi Watts și Benicio Del Toro.

Jack Jordan (Benicio Del Toro), este un fost pușcăriaș și fost dependent de droguri și alcool. Ieșit din închisoare Jack își găsește alinarea și salvarea mai mult în Dumnezeu decât în propria sa familie. Într-o seară Jack lovește cu mașina un bărbat și doi copii omorându-i pe toți trei. Speriat de faptă și consecințe Jack fuge de la locul accidentului. Soția bărbatului ucis este Cristina Peck (Naomi Watts), o fostă dependentă de droguri acum reabilitată și transformată într-o soție și mamă iubitoare. Cu o familie care a susținut-o în lupta sa continuă cu substanțele stupefiante Cristina simte că totul în jurul ei se prăbușește acum că acea familie nu mai există. Inima soțului ei proaspăt decedat este donată spitalului local și ajunge în corpul lui Paul Rivers (Sean Penn) , un profesor de matematică cu probleme în mariaj care riscă moartea în cazul nereușitei transplantului. Operația are succes dar Paul , care a avut mult timp să pondereze asupra vieții, morții și a ceea ce lăsăm în urma în vremea petrecută pe patul de spital, devine obsedat în aflarea identității donatorului său. Astfel ajunge la Cristina și ea la rândul ei obsedată să-l găsească pe cel ce i-a omorât familia. Cei doi încep o relație care nu poate fi numită de iubire ci mai degrabă o legătura spirituală puternică unificată de durere. Cei doi pornesc pe urmele lui Jack , care consumat de vină și-a părăsit familia pentru a lucra izolat pe câmpurile petroliere. Acesta este subiectul filmului expus linear însă pelicula lui Inarritu ne este prezentată fragmentar, întretăiat, fiecare scenă dezvăluind încă puțin din secretele și intimitățile personajelor. Doar șansa face ca cele trei povești să se intersecteze și să relaționeze la modul tragic prezentat în film. De fapt aceasta este tema principala filmului și a creațiilor lui Inarritu în general: rolul șansei în viața omului – atribuind teoria populara , conform căreia totul în viața se întâmpla cu un scop, hazardului. O altă temă importantă a filmului , cea de la care derivă și titlul acestuia, este sufletul și cât cântărește el în viață. Această întrebare nu este neapărat una strict legată de greutate ci una care merge mai departe de legile medicinei și ale fizicii și pune problema conștiinței și credinței. Conform unui studiu de la Universitatea din Boston sufletul cântărește exact 21 de grame pentru că aceasta este greutatea pe care un om o pierde în momentul morții sale. La această cantitate infimă meditează și personajele noastre în timp ce încearcă zadarnic să-și trăiască viața așa cum ar fi vrut la începutul călătoriei lor pe acest pământ.

https://www.youtube.com/watch?v=rXcyLOSBBVg

Cu Alejandro Gonzalez Inarritu ne vom întâlni pe data de 15 mai 2015 , la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif când va avea loc proiecția filmului „Babel”, film care încheie trilogia morții a regizorului mexican. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *