În 2015 se împlinesc 203 ani de la semnarea Tratatului de la București, prin care Basarabia a fost anexată Rusiei. Tot în 2015 relațiile dintre Occident și Rusia s-au deteriorat masiv, după izbucnirea conflictului din Ucraina care a relansat rivalitatea dintre Est și Vest și a atras o mulțime de comasări de trupe în regiune. Dacă România rămâne totuși sub umbrela Uniunii Europene în fața posibilelor amenințări din Răsărit, Republica Moldova este încă descoperită în fața presiunilor rusești. Poate tocmai de aceea, traversăm momente în care cei de peste Prut au nevoie, mai mult ca niciodată de România, de o întărire a apropierii între cele două state, făcând apel în primul rând la legăturile durabile, culturale identitare și lingvistice. O asemenea inițiativă de apropiere, de difuzare a mesajului de înfrățire între românii despărțiți de o graniță arbitrară am desfășurat în această după amiază, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.

SÂMBĂTĂ, 16.05.2015, în Salonul Șt.O.Iosif am găzduit lansarea volumului de versuri DOR DE ROMÂNIA (Editura Pim, 2015), semnat de una dintre cele mai talentate voci ale tinerei generații din Republica Moldova, o fată care, deși abia a împlinit 20 de ani, a reușit să câștige mai multe premii la concursuri literare, să devină un crainic radio convingător și să publice poezie patriotică.

1962382_969617266405581_2475654496492813775_o

Am deschis evenimentul, amintind câteva repere din biografia autoarei, sugerând că volumul DOR DE ROMÂNIA deschide posibilitatea relansării curentului patriotic în literatură (un curent falimentat de abuzurile regimului comunist), oferind, simbolic, un vot optimist în ceea ce privește viitorul relațiilor dintre România și Republica Moldova – aceste relații rămân încă preocuparea generațiilor contemporane și pot pregăti premisele pentru ca cele două state să pășească împreună, pe același drum, nu doar din punct de vedere cultural, ci poate chiar politic și social.

LIDIA GROSU, critic literar a sugerat că există deja o unire spirituală între România și Republica Moldova afirmată la fiecare cenaclu literar de peste Prut. Poezia Dianei Enache rămâne pătrunsă de limbajul frumuseții și este expresia unor creații care ne îndeamnă, pe urmele observațiilor lui Sadoveanu în ceea ce privește patriotismul, să devenim mai vrednici ca popor. Vorbitoarea a dat citire și câtorva creații proprii cuprinse în volumele pe care Lidia Grosu le-a prezentat, de asemenea, publicului.

DIANA ENACHE a remarcat cu părere de rău că prezența rusească în Republica Moldova este la fel de acută, chiar și după decenii de la câștigarea independenței. Tânara scriitoare a ales să creeze poezie patriotică, atâta timp cât acest gen, cultivat de Grigore Vieru sau Leonida Lari rămâne mai degrabă evitat și chiar tabu peste și dincoace de Prut. În opinia autoarei poezia patriotică este însă necesară și poate funcționa ca un factor de redeșteptare a conștiinței naționale, a solidarizării, a eliberării de teamă, mai ales ca, în Republica Moldova, sunt încă mulți tineri care refuză să își recunoască identitatea românească.

Familiară cu realitățile politice de la Chișinău, cu istoria țării ei, Diana Enache a dat citire câtorva creații proprii. Fie că au fost critici acide la adresa stângii din Republica Moldova, fie că au fost versuri dedicate Transnistriei , fie că au fost poezii recitate în premieră, compuse chiar în această dimineață, recitalul Dianei Enache a fost primit cu mult entuziasm.

La fel de bine primite au fost și poeziile pregătite de actorul SANDU ARISTIN CUPCEA, un recitator cu experiență și o memorie redutabilă.

La eveniment au participat și reprezentanți ai administrației locale. Consilierul Adrian Atomei a stat în al doilea rând din public iar vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu a vorbit despre sentimentul de bucurie pe care l-a încercat atunci când a întâlnit eforturile creatoare ale Dianei Enache, eforturi care ne amintesc că basarabenii dau pilde de românism mai convingătoare decât cei aflați dincoace de Prut.

Finalul evenimentul a fost tot poetic, tonic optimist, Diana Enache dând citire unor epigrame cuprinse în același volum, DOR DE ROMÂNIA.

Mulțumim Dianei Enache că a ales să-și lanseze această carte la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și publicului pentru prezență. Dacă la Târgul Internațional de Carte și Muzică din acest an am promovat documentarul Leontinei Vatamanu, TE IUBESC ION ȘI DOINA (o peliculă dedicată interpreților Ion și Doina Aldea Teodorovici), iată că astăzi am fost onorați să devenim o arenă potrivită nu doar pentru cineaști, ci și pentru poeți în favorizarea și sensibilizarea receptării creațiilor patriotice de peste Prut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *