Carmen Bruma: „Cred ca revenirea dupa sarcina se ”construieste” din prima zi in care afli ca esti gravida.”

Un reper, când vine vorba de frumuseţe, voinţă şi curaj în ceea ce priveşte abordarea şi susţinerea unui stil de viaţă sănătos, Carmen Brumă a împărtăşit deja, altruist şi cu succes, povestea pierderii spectaculoase în greutate şi a principiilor de fitness şi alimentaţie care dau rezultate. Nici sarcina nu este o provocare prin care o femeie să fie nevoită să-şi asume inevitabil şi ireversibil o mulţime de kilograme în plus. În noul ei volum JURNAL DE GRAVIDĂ (Editura Badea & Professional Consulting, 2014) , gândit ca un ghid practic, cu sfaturi utile, Carmen Brumă povesteşte cum a reuşit, la 37 de ani să acumuleze doar 10 kg în sarcină şi să revină la formele iniţiale după doar 10 săptămâni de la naştere.

carmen brumaaa

LIBRIS.RO: Sunt foarte multe cărţi despre sarcină şi creşterea copilului disponibile pe piaţă. Care sunt atuurile care crezi că recomandă volumul tău unei viitoare mămici?

CARMEN BRUMĂ: Am studiat cu mare atentie oferta din acesta nisa si pentru ca nu am gasit multe dintre informatiile de care as fi avut nevoie, am hotarat sa-mi scriu experienta si concluziile ei.   Spre deosebire de celelalte carti de pe piata, jurnalul meu prezinta un meniu concret pentru fiecare trimestru de sarcina, sfaturi practice, retete si o abordare sincera si nesiropoasa a graviditatii.

LIBRIS.RO:  Care au fost cele mai mari provocari  pe care le-ai întâmpinat pe parcursul sarcinii, în ceea ce priveşte modificarea stilului de viaţă şi adaptarea alimentaţiei?

CARMEN BRUMĂ: Eu nu sunt o fire bolnavicioasa  asa ca mi-a fost foarte greu in primul trimestru din cauza ca am avut stari permanente de greata. O alta provocare a fost ajustarea programului de sport, renuntarea la anumite exercitii si la alergat , in ultima parte a sarcinii.

LIBRIS.RO:   Dat fiind faptul că sarcina aduce o serie de schimbări complexe în organismul femii s-a creat o anumită mitologie în jurul  acestora – de pildă că o gravidă nu poate dormi pe spate sau că orice gravidă are un apetit extrem de capricios.   Te-ai confruntat cu vreun astfel de mit? Demontezi vreun astfel de mit în cartea ta?

CARMEN BRUMĂ: Da, m-am confruntat cu multe mituri iar multe dintre ele sunt demontate in jurnalul meu.

LIBRIS.RO:  Cât de necesară este mişcarea fizică pe durata sarcinii?  Principiile alimentare pe care le propui în carte sunt compatibile cu o viaţă activă a gravidei?

CARMEN BRUMĂ: Pentru mine a fost esentiala atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Sfaturile si regulile alimentare care se gasesc in carte reprezinta experienta mea de gravida activa, la 38 de ani.

jurnal

LIBRIS.RO:  Dacă pledăm pentru un stil de viaţă bazat pe alimentaţie naturala, e logic sa ne gandim ca, in lipsa unor contraindicatii obstetricale clare, naşterea naturala e de preferat naşterii prin cezariană?

CARMEN BRUMĂ: Nu m-as hazarda sa dau sfaturi. In carte am scris concluziile mele in urma experientei nasterii naturale si cred ca fiecare femeie ar trebui sa ia o hotarare in aceasta privinta in urma consultarii cu medicul care ii urmareste sarcina si a unei autoevaluari sincere a trasaturilor  psihice.

LIBRIS.RO:  Ce a însemnat pentru tine recuperarea după sarcină? Există nişte principii ale recuperării în ceea ce priveşte alimentaţia şi exerciţiul fizic sau e vorba de ajustări minore în raport cu stilul de viaţă din perioada sarcinii?

CARMEN BRUMĂ: Recuperarea dupa sarcina a fost o provocare pentru mine dupa ani de zile in care am fost “admonestata” ca nu fac copii “din cauza ca “imi stric silueta” . Mi-am revenit complet in 10 saptamani, am facut sport din a 6 a zi dupa nastere si mi-am alaptat copilul. Cred ca revenirea dupa sarcina se” construieste” din prima zi in care afli ca esti gravida. Recuperarea rapida se obtine doar daca ai avut o anumita conduita in perioada sarcinii.

LIBRIS.RO: Cateva recomandari de lectura pentru vacanta?

CARMEN BRUMĂ:

 Parfumul- Patrick Suskind
Ultramaratonistul- Dean Karnazes
Imparatul mustelor -William Golding 

 Plansul lui Nietzsche- Irvin D Yalom
 Ferma animalelor – George Orwell
 Jocul cu margele de sticla- Herman Hesse
 Dragostea dureaza 3 ani- Frederik Beigbeder
 Vitelul de aur- Ilf si Petrov
Papillon-Henri Charriere
Bel -Ami – Guy de Maupassant
Dinastia Sunderland Beauclair – Vintila Corbul

Interviu realizat de Sever Gulea, pentru www.libris.ro.

Volumul JURNAL DE GRAVIDĂ (Editura Badea & Professional Consulting, 2014) de CARMEN BRUMA e disponibil pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *