Astăzi, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am pregătit vizitatorilor o altfel de lectură de vară, o carte care ne oferă deopotrivă o poveste adevărată, un portret al unei femei memorabile şi un model de viaţă în acelaşi timp. Dintre figurile care au marcat istoria României, membrii Casei Regale exercită, fără îndoială, fascinaţie şi respect, chiar dacă ele rămân adesea familiare publicului larg prin pozele din cărţi, prin numele străzilor sau al diverselor instituţii. Unul dintre cele mai durabile şi sistematice eforturi de a aduce mai aproape familia regală de românii de astăzi a fost întreprins de Editura Curtea Veche, cea care a lansat, în urmă cu câţiva ani colecţia CĂRŢI REGALE ce numără astăzi peste 30 de titluri. Această editură continuă demersul de popularizare şi informare a cititorilor printr-o nouă colecţie intitulată REGII ŞI REGINELE NOASTRE – o colecţie destinată copiilor şi nu numai lor.

Primul titlu al acestei colecţii: MARIA A ROMÂNIEI – REGINA CARE A IUBIT VIAŢA ŞI PATRIA a fost lansat la Braşov, VINERI, 3.07.2015, în compania autorilor: ADRIAN CIOROIANU, MIHALEA SIMINA şi a unui public numeros.

1112

Am deschis evenimentul sugerând că şi acest volum ne aminteşte, aşa cum sublinia chiar profesorul Cioroianu, că istoria poate fi privită ca o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost o dată sau despre cine au fost figurile remarcabile care au amprentat evoluţia ţării. Volumul lansat dezvăluie, într-o manieră accesibilă şi frumos ilustrată destinul celei mai iubite regine a ţării noastre, acoperind momente importante din biografia Mariei: de la căsătorie, la încoronare, activitatea din Primul Război Mondial, călătoriile numeroase, contribuţiile diplomatice şi actele de caritate. Este o carte despre dăruire, curaj şi patriotism evocate într-o manieră credibilă, reuşind să acopere golul lăsat de vedetisme şi tabloidizarea spaţiului public.

Profesorul CAIUS DOBRESCU a explicat cum poveştile (care, aparent, ţin de domeniul ficţiunii) şi istoria (care relatează lucrurile aşa cum au fost) găsesc un numitor comun în abordarea lui Adrian Cioroianu – istoria ca poveste aduce laolaltă marile adevărurir care depăşesc comunitatea privite în ipostaza lor activă, în felul în care acestea traversează destinele individuale. Cartea lansată e rezultatul unei colaborări fructoase între două minţi diferite, un experiemt interesant care ne evocă un personaj viu, captat cu talent şi instinct narativ dar şi un model de atitudine. Aşa cum a sugerat profesorul Dobrescu, Regina Maria poate fi privită ca un model exemplar de femeie, un model care a reuşit să echilibreze viaţa creativă şi morală cu sentimentul responsabilităţii şi al datoriei.

MIHAELA SIMINA, absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti şi al unui master de Istoria şi Practica Relaţiilor Internaţionale a amintit că volumul lansat este alcătuit din 12 capitole iar ilustraţiile au fost realizate de Mihai Alexandru Mihail. Destinul Reginei Maria oferă, în opinia autoarei lecţii de viaţă valoroase pentru cei tineri: indiferent de cât de dificile ar fi situaţiile pe care le traversezi, poţi duce la îndeplinire cu succes o mulţime de proiecte.

ADRIAN CIOROIANU a recunoscut că este dificil să scrii pentru o vârstă din care nu mai faci parte, dar a acceptat provocarea lansată de Editura Curtea Veche, de a realiza o colecţie de volume dedicate Casei Regale din România. Pe de o parte autorul şi-a dat seama că nu mai există o curiozitate atât de mare în rândul publicului larg în ceea ce priveşte istoria relatată academic, mai ales istoria recentă, istoria comunismului şi atunci a căutat să aducă în atenţie şi alte figuri remarcabile, figuri capabile să devină modele şi nu doar vedete pentru generaţiile tinere. Proiectul dedicat membrilor familiei regale i-a permis autorului să lucreze cu studenţi şi doctoranzi ai Facultăţii de Istorie şi să aducă în atenţie personalităţi istorice feminine, pe nedrept neglijate, care au avut contribuţii decisive în ceea ce priveşte destinul României. Deşi preferă istoria ca poveste, istoria privită ca o competiţie fără sfârşit a naraţiunilor care caută să aproximeze adevărul, Adrian Cioroianu a amintit că se fereşte de istorisirea trivialităţilor şi a culiselor controversate de viaţă personală (de felul legăturilor amoroase mai mult sau mai puţin credibile) ale personalităţii pe care o analizează. Această filosofie a păstrat-o şi în volumul lansat.

Decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti a intrat apoi în dialog cu publicul şi a vorbit despre materialele filmate cu Regina Maria, dar şi despre rostul disciplinei Istorie în şcoala generală şi în liceu, despre recompensele şi avantajele perspectivale pe care cunoaşterea  istoriei  le poate aduce oricărui cititor şi, din nou, despre sensul istoriei ca poveste.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim MIHAELEI SIMINA şi lui ADRIAN CIOROIANU pentru că au ales să îşi lanseze volumul şi la Braşov. Mulţumim profesorului Caius Dobrescu pentru prezenţă şi pentru discursurile mereu surprinzătoare şi interesante, mulţumim publicului pentru participare.

Volumul MARIA A ROMÂNIEI – REGINA CARE A IUBIT VIAŢA ŞI PATRIA (Editura Curtea Veche, 2015) este disponibil şi pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *