În urmă cu 3 ani, în salonul Şt.O.Iosif, în  prezenţa unui public numeros lansam volumul postum al DARIEI HORNOIU, apărut la Editura Pandora M, intitulat SIMPLU, DARIA – un volum cu o compoziţie inedită din care nu lipseşte poezia, optimismul şi evadarea în ficţiune, un volum al unei tinere talentate care, în ciuda suferinţelor bolii pe care le-a traversat autoarea ne-a oferit prin rândurile semnate o pildă de vitalitate şi atitudine exemplară. Memoria şi prezenţa Dariei, o braşoveancă îndrăgită, dispărută prematur dintre noi, la o vârstă promiţătoare, rămân vii prin iniţiativa mamei acesteia, Gabriela Hornoiu care a continuat să publice pe blogul postum al Dariei dar şi pe blogul personal fragmente şi mărturii despre felul în care tânăra şagunistă a perceput lumea.

JOI, 9.07.2015, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov i-am invitat pe braşoveni să descopere un exerciţiu confesiv plin de curaj, o carte care celebrează viaţa în cunoştinţă de cauză, un volum prin care GABRIELA HORNOIU ne-a propus o privire DINCOLO DE CORTINĂ (Editura Libris Editorial, 2015).

2233

Am deschis evenimentul amintind că, în ciuda faptului că acest volum acoperă mărturia unui destin atins de grele pierderi şi suferinţe, cartea Gabrielei Hornoiu spune povestea eforturilor de a face viaţa mai bună, de a trăi ceea ce este îngăduit să se trăiască, de a te bucura de o ninsoare, de generozitate, de o discuţie, de a te simţi legat de cei din jur şi de a trăi conştient fiecare moment care îţi este dat. DINCOLO DE CORTINĂ este un volum care împleteşte amintirile din copilărie ale mamei cu povestea luptei Gabrielei şi Dariei cu nemilosul adversar (cancerul): sunt surprinse atât scenele de viaţă campestră, momentele fermecătoare ale copilăriei petrecute la ţară, în care se simt înţelepciunea rurală şi spiritul de aventură, pe de altă parte sunt atinse momentele emoţionante în care atât mama, cât şi fiica au reacţii impresionante în faţa cotidianului sinistru al tratamentelor şi drumurilor interminabile. Pe ambele fire narative se simte autenticitatea vieţii trăite cu maximă intensitate.

4411

LAURA FRUNZĂ, cea care a semnat prefaţa volumului a anticipat, când a citit manuscrisul că va avea de a face cu o carte despre cancer, despre neputinţă şi pierderea credinţei. Volumul Gabrielei Hornoiu e de fapt o carte despre dragoste iar glisarea temporală între amintirile copilăriei şi prezentul trăit alături de Daria conturează povestea dragostei profunde şi umile în toate ipostazele ei: dragoste familială, dragostea de cuplu, dragostea mamei faţă de fiică şi mai ales dragostea de viaţă preţuită mai mult decât orice.

GABRIELA HORNOIU a amintit, într-un discurs emoţionant că a încercat să apeleze la depănarea amintirilor ca o armă împotriva bolii: Daria iubea poveştile mamei despre oamenii din sat făcuţi din miez de pâine caldă. Dincolo de cortina unei existenţe trecute prin multe încercări, stau bucăţi de viaţă cusute cu lumină, stă sufletul unei mame, unei soţii care şi-a condus apropiaţii la marginea vieţii, a cerului, le-a pus aripi şi i-a privit zburând.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim GABRIELEI HORNOIU pentru că a ales să îşi lanseze acest volum la Librăria Şt.O.Iosif Braşov. A fost o după amiază în care am primit o invitaţie la ascultare, ascultarea vulnerabilităţii pe care toţi o purtăm în noi, o invitaţie la capătul căreia putem descoperi altruismul, la capătul căreia putem să devenim capabili de dăruire, de a face viaţa noastră şi a celor din jur mai bună.

Volumul DINCOLO DE CORTINĂ (Editura Libris Editorial) este disponibil şi pe www.libris.ro

Un răspuns

  1. Multumesc ca existi,Gabriela Hornoiu ! Cartea aceasta iti oglindeste atat de frumos sufletul si simt ca pentru orice fiinta care o va citi va reprezenta o motivatie ,o placere si bucurie .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *