Un clasic al anilor 50 la Cinemateca… in ton cu zilele de vară

Temperaturile ridicate din timpul unei zilei de iulie de la Braşov au fost neutralizate de ploile aproape tropicale care au mai răcorit centrul vechi şi au făcut, la final,  aerul suportabil şi plăcut la poalele Tâmpei. Cu un asemenea desfăşurător meteorologic, aproape dramatic (cu zăpuşeli şi puncte culminante încheiate cu un catharsis răcoros), proiecţia de film pe care am pregătit-o cinefililor s-a potrivit cât se poate de bine cu atmosfera torida.

VINERI, 10.07.2015, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am proiectat filmul PISICA PE ACOPERIŞUL FIERBINTE, ecranizarea din 1958 realizată de Richard Brooks a memorabilei piese semnate de Tennessee Williams, avându-i în distribuţie pe Paul Newman şi Elizabeth Taylor.

90537-004-A1854EA3

Horia Nilescu a oferit, ca întotdeauna, o scurtă prezentare care să ne introducă în atmosfera filmului, un clasic al anilor 50, inspirat de al doilea cel mai ecranizat dramaturg al lumii după William Shakespeare. Nu e surprinzătoare popularitatea pieselor lui Tennessee Williams, atâta timp cât autorul american reuşeşte să construiască intrigi solide, dozate atent şi personaje credibile şi conflictuale, exact ingredientele care dau savoare teatrului şi fascinează spectatorii.

Filmul nu excelează atât de mult la capitolul regizoral, ba chiar pelicula păstrează aproape acelaşi decor şi aceeaşi mişcare scenică cu piesa după care se inspiră, rămânând fidelă convenţiilor dramaturgice propuse de Williams dar în schimb aduce aproape unul dintre cele mai celebre roluri interpretate de două dintre legendele Hollywoodului: Paul Newman şi Elizabeth Taylor, desi ar fi nedrept să nu recunoaştem prestaţia impresionantă a celorlalţi actori (precum Burl Ives, Jack Carson sau Judith Anderson).

Realizat în spiritul conservator al anilor 50, pelicula lui Brooks evită referinţele homosexuale prezente în piesa lui Williams dar construieşte convingător tensiunea din casa Pollitt, acolo unde relaţiile încordate între membrii familiei sunt pe cale să explodeze, odată cu aflarea veştii morţii anunţate a figurii patriarhale sudiste.

Replici tăioase, aruncate într-un reigstru ironic si sarcastic, personaje tragice cu păcate grele şi conştiinţe încărcate, ipocrizii, minciuni, invidii, lăcomii, toate precipită în tiradele memorabile pe care fiecare personaj, rănit şi tragic în felul său le desfăşoară în care setea de adevăr se simte mai acut ca niciodată, dând şansa purificării prin confruntare.

A fost o seară minunată şi intensă, o încheiere artistică bine punctată, după o zi de vară înăbuşitoare. Ne revedem luna viitoare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *