salomMuzicalitatea dar şi enigmatica alăturare de cuvinte din titlul volumului semnat de Angela Bârsan te iau prin surprindere, fără îndoială. Ce au în comun în fond ingredientul esenţial al ciorbei româneşti şi pacea nutrită de evrei de fiecare dată când rostesc shalom? Pe de o parte ambele sunt la fel de rare, în Israel, după cum observă Roni Căciularu care semnează prefaţa volumului. Pe de altă parte ele pot fi socotitie un simbol al întâlnirii paşnice între culturi şi în acelaşi timp un vehicul care evocă, pe undeva, dominantele paradoxale ale Israelului, o invitaţie adresată cititorului de a se pregăti pentru acel aer neobişnuit  care pare să traverseze Ţara Sfântă. Căci romanul-reportaj literar semnat de exeperimentatul om de presă Angela Bârsan este de fapt o incursiune inedită pe un teritoriu şi într-o cultură dense în paradoxuri, care trezesc fascinaţia la fiecare pagină.

Protagonista romanului, Teodora este o jurnalistă cu dor de ducă, plafonată de reportajele locale şi, pe undeva, subtil, copleşită de acea singurătate a alergătorului de cursă lungă specifică oamenilor de presă, aflaţi mereu pe drumuri. Printr-un fericit concurs de împrejurări, în timp ce realizează un reportaj la Borsec, Teodora îl cunoaşte pe Armand, un investitor evreu care nu va fi străin de invitaţia adresată jurnalistei românce de a ajunge în Israel şi a realiza o carte de călătorie. De aici începe practic seducătorul sejur al Teodorei de-a lungul şi de-a latul Ţării Sfinte. De la Tel Aviv la Eilat, de la Marea Roşie la Haifa, de la El Ad (un oraş locuit de comunitatea evreilor religioşi) la Beit Ariye (o colonie evreiască în mijlocul teritoriilor palestiniene), de la Modi in (un oraş construit de comunitatea evreilor români emigraţi în Israel) la Rosh Hanikra (cel mai nordic punct al Israelului), de la Ierusalim la Fâşia Gaza, Teodora va descoperi nenumăratele antiteze şi paradoxuri care nu împiedică însă Israelul de la a-şi consolida poziţia de unul dintre cele mai puternice state ale Orientului mijlociu.

E vorba de un stat construit pe trei principii: securitate, colonizare şi muncă, un stat nou al unui popor străvechi, un stat turnat în deşert, în inima aridităţii (dar care reuşeşte să exporte fructe şi produse agricole), un stat situat între 4 mări, în care apa e mai preţioasă decât orice, în care suspiciunile, percheziţiile şi prudenţa autorităţilor sunt dublate de optimismul şi intensitatea cu care locuitorii trăiesc fiecare clipă de pace. Israelul developat de protagonista Angelei Bârsan este o ţară care te cucereşte cu fiecare surpriză, cu fiecare dilemă şi enigmă care nu proiectează un răspuns tranşant. Este parcursul spiritual pe care îl traversează şi protagonista Teodora, după ce îi află legendele, după stă de vorbă cu generali de armată, cu membri ai serviciilor secrete, cu scriitori şi oameni simpli, sub călăuza atentă a lui Armand (aşa cum e de aşteptat, Teodora se va simţi de două ori sedusă în acest spaţiu al paradoxurilor – pe de o parte de către peisajul cultural şi geografic la fel de răpitoare, pe de altă parte chiar de ghidul ei).

Am avut ocazia să vizitez Israelul, în urmă cu câţiva ani şi am realizat atunci, citind romanul Lindei Grant, Am trăit vremuri moderne (Editura Leda) că orice călător care ajunge în Ţara Sfântă, în acel spaţiu cameleonic, mereu aflat în transformare, mereu capabil de reinventare, fără să devină vreodată amnezic, în acel spaţiu care deapănă permanent o naraţiune a prosperităţii construite în deşert şi a unui zbucium asumat cu o seninătate greu de egalat, nu are cum să nu se contamineze cu microbul narativ, nu are cum să nu devină la rândul său povestiror. Dar te poţi socoti cu adevărat norocos, atunci când întâlneşti un asemenea povestitor inevitabil înzestrat deopotrivă cu har literar dar şi cu o capacitate de a surprinde atât microcosmosul cotidian cât şi marea panoramă istorică prin personaje vii, prin ochiul jurnalistului cu virtuţi selective care sesizează şi concentrează esenţialul dar şi trăirile vii în confruntarea cu noul. Un asemenea povestior este Angela Bârsan în volumul Şalom şi leuştean.

Vă aşteptăm la lansarea volumului ŞALOM ŞI LEUŞTEAN la fEstivalul de cArte şi muzică de la Braşov, ediţia a 4-a, pe 16.07.2015.

ŞALOM ŞI LEUŞTEAN – Angela Bârsan – Editura Libris Editorial, 2015

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *