Centrul vechi al unui oraş care aspiră la titlul de capitală culturală europeană, aşa cum este Braşovul,  e mereu viu, e mereu activ, e un spaţiu al întâlnirilor fericite între trecut şi prezent între frumos şi sensibilităţile estetice ale tuturor celor care îl vizitează, e un spaţiu care inspiră deopotrivă nostalgie şi admiraţie dar şi un spaţiu unde se petrec evenimentele esenţiale ale prezentului. Arhitectura şi istoria Pieţii Sfatului rămân repere perene pentru orice vizitator dar atmosfera particulară primeşte infuzii de inspiraţie contemporană prin iniţiativele culturale în aer liber. Dintre acestea, ALEEA CĂRŢII rămâne, chiar şi după 4 ani de la inaugurare, o destinaţie atractivă şi plină de surprize, un loc unde lecturile şi cd-urile se simt bine în aer liber şi ies în întâmpinarea tuturor celor care caută prilejuri de evadare în cele mai familiare şi mai plăcute spaţii.

1

DSCN3914Luna iulie este o lună densă în evenimente în aer liber la Braşov, este sezonul în care apetitul pentru desfăşurări neconveţionale, departe de zăpuşala zidurilor încinse se păstrează la cote înalte. De aceea, nu întâmplător, am ales mijlocul lunii lui Cuptor ca moment al inaugurării celei mai cochete alei din Piaţa Sfatului, din această perioadă,.

JOI, 18.07.2015, am dat startul celei de-a patra ediţii a fEstivalului de cArte şi muzică de la Braşov, prin redeschiderea ALEII CĂRŢII, locul unde aventurile, pasiunile, evadările ficţionale şi muzicale pornesc de pe acelasi drum, la cativa pasi si la cateva pagini distanta de orice vizitator.

La ora 10, braşovenii şi turiştii matinali, sositi in Piata Sfatului,  au fost bineveniţi pe Aleea Cărţii, pentru popasuri memorabile, pentru a se delecta cu oferta generoasă a lecturilor şi cd-urilor pregătite de expozanţi. Doritorii de reduceri estivale au avut din ce alege, căci n-au lipsit promoţiile pregătite de edituri şi case de discuri.

Aerul răcoros şi cerul însorit din mijlocul zilei anunţat de ceasul vechii Primării din Braşov a atras mulţi vizitatori la momentul deschiderii oficiale a fEstivalului de cArte şi muzică. DORU MUNTEANU, amfitrionul inspirat al evenimentelor organizate de Asociaţia Libris Cultural a amintit că parteneriatele dintre această organizaţie şi Primărie au făcut istorie la Braşov, în forma Târgului Internaţional de Carte şi Muzică dar şi în forma fEstivalului de cArte şi muzică de la Braşov. La a patra ediţie a evenimentului care inaugurează Aleea Cărţii în Piaţa Sfatului braşovenii vor avea parte de lansări de carte şi recitaluri, zile minunate cu albume muzicale şi lecturi în aer liber, toate născute din dorinţa de a promova oraşul de la poalele Tâmpei şi valorile culturale.

Viceprimarul ADINA DURBACĂ i-a invitat pe braşoveni să susţină prin prezenţă şi curiozitate acest eveniment ajuns la a patra ediţie, un eveniment dedicat comunităţii , un eveniment care promovează lectura şi întăreşte candidatura Braşovului la titlul de Capitală Culturală Europeană.

VIRGIL ONIŢĂ, Preşedintele Asociaţiei Libris Cultural a salutat prezenţa la deschidere a Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, SILVIU COSTEA şi a reprezentantelor AFAFCI şi a mulţumit tuturor partenerilor şi braşovenilor care au păşit pe Aleea Cărţii încă de la prima ei apariţie în Piaţa Sfatului din Braşov, un spaţiu în care şi în vara din 2015 urmează zile şi seri frumoase, alături de scriitori, artişti plastici şi muzicieni.

Primul eveniment al ediţiei fEstivalului din acest an a fost dedicat autorilor din marea familie Libris. Editura Libris Editorial a fost prezentată în faţa braşovenilor drept o prelungire firească a unui brand dedicat de mai bine de 20 de ani promovării cărţilor şi culturii: un brand care include una dintre cele mai longevive librării de la poalele Tâmpei, dar şi o librărie online, o casă de producţii şi o asociaţie culturală. Libris Editorial se anunţă un partener de încredere pentru scriitorii din toate generaţiile, dorind să crească vizibilitatea şi să valorifice talentele literare.

_MG_1243

Aşadar, autorii publicaţi de Libris Editorial au stat alături de braşoveni şi au împărţit autografe, împărtăşind impresii de lectură cu cititorii. Cel mai proaspăt volum ieşit sub sigla Libris Editorial a deschis maratonul lansărilor în prezenţa ANGELEI BÎRSAN, redactor TVR, corespondent la Radio România Actualităţi , cea care a propus cititorilor din Piaţa Sfatului o compoziţie originală care îmbină romanul cu reportajul literar. ŞALOM ŞI LEUŞTEAN, cartea Angelei Bîrsan este povestea unei jurnaliste care străbate Israelul, un stat dens în paradoxuri şi antiteze. IOAN CEAUŞESCU, realizator TVR Târgu Mureş , care o cunoaşte pe autoare de peste 20 de ani i-a îndemnat pe cei prezenţi să parcurgă acest volum  şi să descopere nu doar frumuseţea Ţarii Sfinte dar şi personalitatea puternică a protagonistei care oglindeşte fidel trăsăturile scriitoarei Angela Bîrsan. Autoarea a vorbit despre geneza acestui roman, născut după o călătorie făcută în Israel, acolo unde jurnalista a descoperit legături puternice cu România (evrei români care au construit oraşe în Ţara Sfântă, frecvenţa impresionantă a folosirii limbii române). Şalom şi leuştean este deopotrivă o carte de memorii şi călătorii, un roman prin care cititorii au ocazia să descopere nu doar elemente interesante ale culturii evreieşti,  ci şi dialoguri inedite cu şefi ai serviciilor secrete israeliene.

Un autor care şi-a făcut debutul literar în prima zi a fEstivalului, tot sub sigla Libris Editorial a fost FLORIN NATU, un sculptor care ne-a demonstrat că modelează cu mâinile şi imaginaţia la fel de bine precum o face cu metaforele. DANA ANGHELESCU, Director al Libris Editorial a remarcat că cele două cărţi propuse de Florin Natu sunt cărţi concept cu ilustraţii inspirate care adaugă valoare personală şi sentimentală textelor, cu versuri care vorbesc despre condiţia artistului şi despre iubire. FLORIN NATU a amintit că volumul ACUM MOMENTUL este un fel de jurnal alcătuit din poezii scrise de-a lungul formării sale ca om şi artist, în vreme ce LU, PĂIANJENUL VISĂTOR este o carte centrată pe un personaj imaginar, plină de înţelesuri ascunse.

Alături de braşoveni a fost şi MARIA STATI, profesoară la Colegiul Naţional Dr Ioan Meşotă, o scriitoare care, după ce a semnat volumul AŞA VREAU EU a revenit în atenţia cititorilor cu volumul AŞA VREM NOI, o carte care mizează pe un demers de autocunoaştere şi a cunoaşterii celorlalţi.

Un scriitor pe care Libris Editorial se simte să îl aibă în galeria autorilor, DORU MUNTEANU a fost şi el prezent la standul Libris, pentru promovara romanului SIMBOLUL CRUCII, un thriller 100% românesc menit să stimuleze interesul pentru istoria printr-o intrigă care îl are drept personaj reper pe conducătorul răscoalei din Transilvania, din secolul XVIII, Horea şi moştenirea sa integrată într-o intrigă enigmatică, din care nu lipsesc simbolurile şi evenimentele cu impact asupra întregii istorii a Europei.

Tot un thriller istoric, pregătit de un scriitor dintr-o altă generaţie şi cu altă pregătire, anume TEOFIL MIHĂILESCU a ajuns să stârnească interesul vizitatorilor, mai ales că e vorba de un roman care proiectează importanţa superioară a căutărilor în raport cu destinaţia, un roman care ne poartă prin ritualurile francmasoneriei şi care propune un scenariu contrafactual interesant, pornind de la domnia Brâncovenilor.

_MG_1223

LAURENŢIU CIPRIAN TUDOR a propus volumul NERVI, o colecţie de versuri despre ipostazele femininului şi căutările poetului, un volum al cărui titlu surprinde starea fundamentală a poetului pe care se clădesc lucrurile frumoase.

_MG_1238

Născută în judeţul Neamţ, iniţiată în tainele scrisului la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Hyperion, o iubitoare de zâmbete, ALEXANDRA GHEORGHE a sosit tocmai de la Bucureşti pentru a fi alături de braşoveni la lansarea volumului NECUNOSCUTUL PARTEA 1, un roman scris în inima Transilvaniei, despre importanţa dragostei şi a felului în care aceasta e capabilă să umple golurile din vieţile noastre.

3

Seria de evenimente a continuat cu un moment dedicat poeziei, în compania unui scriitor fidel versului clasic, cu o muzicalitate aparte, la graniţa dintre modern şi tradiţional. IONEL SIMOTA, jurist şi scriitor cu experienţă cu peste 15 volume la activ, coordonator al cenaclului Buna Vestire din Miercurea Ciuc a adus în atenţia vizitatorilor o carte închinată eternei muze inepuizabile pentru artişti: iubirea, prin volumul CALIGRAFIA IUBIRII, publicat la Editura Magic Print.

45

DORU MUNTEANU a remarcat că Ionel Simota rămâne un etern căutător care încearcă să descifreze şi să developeze un sentiment ce ne oferă o perenă tinereţe spirituală. Profesorul ION POPESCU TOPOLOG a sugerat că volumul lansat are o sonoritate poetică aparte iar autorul excelează şi stăpâneşte inclusiv rigorile sonetului, o încercare redutabilă pentru orice poet. CLAUDIA PARASCHIV KATAI a dat expresie scenică poeziilor lui Ionel Simota, într-un recital în aer liber care a făcut deliciul audienţei.

I-am invitat apoi pe braşoveni la un exerciţiu de admiraţie. Privirea inspirată a unor talentaţi artişti ne-au purtat,  la fEstivalul de cArte şi Muzică, ediţia a 4-a, în GRĂDINA STELELOR, o expoziţie de sculptură, pictură şi desen realizată de FLORIN NATU, GEORGIANA ADELA PARASCHIV şi CLAUDIU STĂNILĂ. Florin Natu ne-a surprins a doua oară cu viziunea artistului plastic, după ce, la mijlocul zilei ne-a încântat cu expresia poetică condesată în cele două volume lansate.

După ora 18, ne-am lăsat seduşi de farmecul legendar al istoriei oraşului de la Poalele Tâmpei, la ceasul poveştilor, în cadrul unui moment în care am descoperit eroi şi întâmplări din Braşovul de altă dată. Am adus în atenţie volumul LEGENDE ŞI BASME DIN ŞCHEII BRAŞOVLUI, o carte cu peste 15 poveşti cu adresabilitate largă ilustrate memorabil de Liana Stănescu, un volum care îşi propune să recupereze personalităţi, costume şi obiceiuri din unul dintre cele mai cunoscute şi emblematice cartiere ale Braşovului. Aşezaţi în cerc, în jurul Lianei Stănescu, cei mici s-au bucurat de o lectură publică interactivă şi au primit fiecare câte un exemplar gratuit din volumul din care s-a dat citire.

7_MG_1375

La venirea serii am lăsat Piaţa Sfatului să fie cuprinsă de culori şi armonii vii,  în cadrul spectacolelor oferite de artiştii invitaţi  la finalul primei zile a fEstivalului. Prima care dat tonul reprezentaţiilor şi a adus o experienţă acustică şi scenică unică în centrul vechi a fost RONA HARTNER.

Actriţă de film, teatru, model, dansatoare, pictoriţă, scenaristă, compozitoare şi interpretă, Rona Hartner a dovedit, printr-o carieră întinsă peste două decenii că rămâne o personalitate complexă, aflată într-o continuă căutare a formelor de expresie care să îi aproximeze inspiraţia năvalnică. Recompensată, pentru contribuţiile ei artistice cu Paşaportul de Cetăţean Universal acordat de UNESCO dar şi cu includerea în dicţionarul 200 de străini care au construit Franţa, Rona Hartner a venit la Braşov însoţită de ZURALIA ORCHESTRA.

Un grup de 12 muzicieni experimentaţi care combină trompetele cu tuba, toba, acordeonul, vioara, clarinetul şi vocea, ZURALIA ORCHESTRA mizează pe o abordare muzicală ingenioasă, un fusion care îmbină folcorul românesc, muzica gipsy cu jazzul şi ritmurile latino. Rona Hartner şi Zuralia Orchestra au adus la Braşov, în premieră în România, CD-ul BALKANIC GOSPEL, într-un show incendiar în care ritmurile tradiţionale pentru horă, sârbă sau bănăţeană dar şi ritmuri balcanice utilizate de Kusturica sau Bregovic au fost completate prin forţa textelor compuse de Rona Hartner în colaborare cu textierul lui Charles Aznavour, adevărate imnuri adresate iubirii. Aşa cum trecutul şi prezentul se întâlnesc în Piaţa Sfatului, tot aşa inspiraţiile  artiştilor de pe scenă, gospelul, fanfara, jazzul s-au întâlnit cu entuziasmul şi curiozitatea spectatorilor în acest recital de excepţie, un recital care ne-a făcut părtaşi la visul împlinit al interpretei care a visat, de mică, să producă un album gospel. Arti;tii si-au luat ramas bun de la public pe ritmuri braziliene si in acordurile unora dintre cele mai cunoscute piese ale lui Goran Bregovic,

Energia, vitalitatea, vibraţia împrăştiate de gospelul balcanic au rămas la cote înalte şi au fost amplificate de următorii invitaţi ai serii, cei care au făcut istorie alături de formaţia Compact, semnând 10 ani memorabili în istoria acestei trupe. Basistul ADRIAN COCO TINCA este cel care a întemeiat  apoi, la Braşov, propria formaţie rock: TRUPA COCO, care în această seară frumoasă de la Braşov a pornit pe un drum nou. Adrian Tinca,  alături de Robert Risteiu (tobe), Leonard Ion (chitară solo) şi Monel Puia (keyboard) au adus în premieră albumul ÎNVINGĂTOR în faţa audienţei care i-a primit cu entuziasm. Profesionişti ai sunetului, ai muzicii, ai showurilor de lumini, trupa Coco s-a simţit ca acasă pe scena pe care chiar ei au pus-o la dispoziţie organizatorilor fEstivalului. Pe acorduri de power ballads, în efectele fumigene şi al reflectoarelor, formaţia braşoveană a cântat împreună cu publicul, sub cerul liber, într-o atmosferă greu de uitat.

După două recitaluri incendiare care au ridicat publicul la dans, în atmosfera plăcută a serilor de vară, electrizată de muzică şi lumină, am  încheiat prima zi a evenimentelor artistice din centrul vechi. Vă aşteptăm şi mâine, la noi întâlniri pline de farmec pe ALEEA CĂRŢII din PIAŢA SFATULUI BRAŞOV.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *