Avem parte de un soare stralucitor la Brasov, intr-o minunata zi de vineri, care anunta un final de saptamana cat se poate de promitator, in mijlocul lunii iulie.  Vremea isi pastreaza constanta blanda si calduroasa, previzibilitatea meteorologica s-a dovedit de bun augur pentru oricine si-a propus sa ajunga in centrul vechi, fie pentru a se racori la o terasa, fie pentru a face un popas de promenada, in decorul seducator al Pietii Sfatului. Pe de alta parte, Aleea Cartii, un spatiu cochet,  cu deschidere spre orice taram imaginar posibil, s-a dovedit plina de surprize dezvaluite dintre paginile miilor de titluri aduse de expozanti in aceasta perioada.

6piata7calendar

Inca de la ora 10, in a doua zi a fEstivalului de cArte si muzica de la Brasov, Aleea Cartii a primit vizitatorii matinali, doritori sa isi pregateasca agenda de lectura estivala sau pur si simplu sa prinda o promotie avantajoasa. Mijlocul zilei care a adus temperaturi fierbinti nu a alungat lumea din cel mai cunoscut reper de intalnire din Brasovul vechi, ci a prilejuit adapostirea in corturile umbroase ale editurilor si caselor de discuri, unde vizitatorii au preferat sa rasfoiasca pe indelete volumele expuse.

2rao3antet

Carti si muzica pentru toate varstele si pentru toate gusturile, la promotii speciale, asta au gasit toti cei sositi la fEstival in ziua de vineri. Editura Rao propune reduceri progresive: de la 15% pentru un titlu achizitionat si pana la 30% pentru patru carti cumparate. Editura Antet ofera 20% pentru toate titlurile aduse, ceea ce nu poate fi decat de bun augur pentru pasionatii de istorie si filosofie. In premiera la fEstivalul de cArte si muzica, Editura Scoala Ardeleana, cea care a adus si popularele carti ale lui Dumitru Constantin Dulcan, propune brasovenilor reduceri intre 10 si 50% la titlurile sale. Editura Paralela 45 a venit cu un stoc generos de carti scoase la vanzare la doar 5 lei bucata. Editura Nemira face oferte de nerefuzat de asemenea: reduceri intre 30 si 50% (inclusiv la Colectia Bonton). Cei interersati de psihologie si psihanaliza merita sa viziteze Aleea Cartii, caci vor gasi carti de specialitate la doar 10 lei, la standul Editurii Trei.

4nemira9niche

Dupa amiaza, la o ora mai racoroasa , am dat startul lansarilor de carte din a doua zi a fEstivalului. Primul eveniment a fost dedicat pasionatilor de arheologie si astronomie. Dupa volumul cu ecou in epoca, publicat acum 25 de ani impreuna cu Emil Poenaru si Stefan Bobancu, despre sanctuarele de la Sarmisegetusa și funcționalitatea lor în forma unor calendare, CORNEL SAMOILA a adus din nou in atentia publicului si a cercetatorilor aceasta tema, in volumul CALENDARUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA – O VIZIUNE INTEGRATA publicata la Editura Academiei Romane. Semnificatia  acelor constructii curioase – trei cercuri de stalpi dispuse concentric in jurul uneialte constructii ar putea sugera ca avem de a face cu un templu calendar. Aşa cum ne-a amintit chiar autorul, cercetarea sa şi a colegilor săi referitoare la un calendar dacic civil a fost publicată pentru prima oară la începutul anilor 80 fiind şi singura lucrare originală de la primul congres de dacologie din România şi care a contribuit la finanţarea unor săpături suplimentare la Sarmizegetusa Regia. Volumul publicat astăzi vine să explice, fără o încărcătură tehnică prea complicată felul în care dacii au reuşit să adapteze şi să opereze corecturi calendaristice apelând la o serie de construcţii ingenioase, chestiuni cu atât mai interesante cu cât calndarul este unul dintre indiciile convingătoare in ceea ce priveste organizarea statală avansată în antichitate.

Am dat apoi un elan liric dupa amiezei, la lansările următoare. Alături de braşoveni, la umbra generoasă întreţinută de Muzeul de Istorie l-am avut alături de noi pe Constantin Mărcuşan, un lingvist experimentat care a lansat la Librăria Şt.O.Iosif în anul precedent nu mai puţin de 3 volume: unul care analizează limba de lemn în mass media românească, unul care vorbeşte despre dimensiunea germanică a limbii române şi un manual de limba italiană, toate apărute la Editura Artes.

În a doua zi a fEstivalului, Constantin Mărcuşan a propus volumul VARIAŢIUNI ŞI CAPRICII… POETICE,  o carte neconveţională, un experiment literar important care, aşa cum sugera Adrian Lesenciuc,  propune o recuperare originala la nivelul muzicalităţii poetice.

Ultimul eveniment de pe Aleea Cărţii a fost dedicat tot poeziei, prin dubla lansare pregătită de preşedintele USR Filiala Braşov, prozatorul, eseistul, criticul literar şi poetul ADRIAN LESENCIUC care a adus în atenţie două volume originale: COLIBA DE SÂNGE, respectiv JOC TERŢ, ambele publicate la Editura Pastel. Despre acest volum a vorbit MIHAELA MALEA STROE:

Aşa cum a sugerat criticul MIRCEA BRENCIU, Coliba de sânge  este de fapt un poem lung, neosuprarealist care poate fi citit deopotrivă de la cap la coadă şi de la coadă la cap. În acest poem autorul exersează un joc dezinteresat al gândirii şi foloseşte diversiunea drept figură de stil. Pe de altă parte, JOC TERŢ, un volum miniatural în dimensiuni dar generos şi ambiţios în ceea ce priveşte mizele hermeneutice şi parafrazele barbiene reprezintă o adevărată aventură intelectuală, o încercare poetică de reconstrucţie axiomatică.

Căldura înăbuşitoare din timpul zilei s-a domolit odată cu lăsarea serii iar Piaţa Sfatului s-a umplut din nou de vizitatori şi turişti sosiţi pentru o nouă rundă de plimbari si delectari in aer liber.

8mim

Printre porumbei, cărţi şi muzică bună, printre întâlniri cu scriitori şi sesiuni de autografe, printre jocuri de copii şi veghea fascinantă a unui mim (ale cărui talente… muzicale le vom descoperi mâine, pe scena fEstivalului) am încheiat o nouă zi pe Aleea Cărţii. Vă aşteptăm şi mâine, la cea de-a treia zi de fEstival.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *