Finalul de săptămână este momentul visat de mulţi locuitori pentru evadări şi fugă de spaţiile urbane înăbuşitoare. La poalele Tâmpei,  vremea splendidă i-a reţinut însă pe braşoveni în oraşul lor, în zonele cele mai încărcate în cultură, istorie şi posibilităţi de promenadă. Piaţa Sfatului şi, desigur, şi Aleea Cărţii au fost tocmai asemenea locuri: oaze de relaxare, popasuri binevenite pentru orice iubitor de frumos şi de atmosfera pe care doar cărţile, muzica şi istoria o pot crea, într-o ambianţă deosebită, în care familiarul şi imprevizibilul se împletesc armonios.

Centrul istoric s-a dovedit ofertant pentru vizitatori încă de la primele ore ale dimineţii. Plăcerea unei cafeale şi a unui mic dejun în ambianţa burgului transilvănean au fost dublate de atmosfera plină de vitalitate de pe Aleea Cărţii.

12

Seria evenimentelor din a treia zi a fEstivalului a debutat după amiaza. Pentru că ştim că minţile sănătoase se simt bine în corpuri la fel de sănătoase şi pentru că avem nevoie de exerciţii care să se adreseze atât minţii cât şi spiritului, am propus braşovenilor o demonstraţie de arte marţiale. Pe scena fEstivalului au urcat copiii de la şcoala AS CS ARES DOJO DM KORONA FIGHT SPORTS, coordonată de Sensei DAN MĂTUŞEA. Sportivii au oferit o reprezentaţie de excepţie din punct de vedere al sincronizării şi al hotărârii mişcărilor, prin desfăşurarea unui număr de Ashihara Karate şi Kickboxing, dovedindu-ne ca lectura si sportul au cel putin un lucru in comun: se adreseaza tuturor varstelor.

Pentru că dicţia poate fi una dintre cărţile noastre de vizită iar ea se exersează şi se stăpâneşte încă din copilărie, am propus braşovenilor o lansare de carte inedită. CARMEN IVANOV, om de presă, de radio şi televiziune, trainer la Centrul de Jurnalism Independent dar şi la Şcoala de Televiziune Tudor Vornicu unde ţine cursuri de lecturare a ştirilor la microfon, a adus în oraşul de la poalele Tâmpei un manual de dicţie adresat copiilor. STRĂFURNICA ŞI PRIETENII SĂI, un volum apărut la Editura Favorit cuprinde 20 de poveşti şi peste 400 de exerciţii menite să stimuleze imaginaţia dar şi să amelioreze şi chiar să elimine  defectele de vorbire. Despre acest volum ne-a vorbit MIHAI CRĂCIUN, consilier ştiinţific în elaborarea acestui proiect care ne-a sugerat că personajul principal din carte este înzestrat cu superputeri:  îi susţine pe copii să vorbească mai curat şi, în acelaşi timp le stimulează imaginaţia.
34
CARMEN IVANOV, cea care a semnat şi volumul ŞASE SAŞI ÎN ŞASE SACI,  a amintit că STRĂFURNICA ŞI PRIETENII SĂI este singurul manual de dicţie  adresat copiilor disponibil în România la această oră, un manual în care o echip întreagă a investit un efort cumulat pentru a oferi deopotrivă un instrument de lucru util şi accesibil pentru orice familie.

La lăsarea serii am dat startul reprezentaţiilor muzicale, transmise în direct, din Piaţa Sfatului, de către TVS Braşov. IRINA PALADE şi HORIA NILESCU i-au introdus pe cei care au întreţinut muzicalitatea Aleii Cartii pana seara tarziu.
56
CRISTINA PLEŞA, actriţă profesionistă şi solistă de muzică rock, invitată la Serile Culturale Florin Ursulescu şi la Ziua Tineretului 2 Mai Costineşti a urcat pe scenă şi a dat un ton electrizant atmosferei din piaţă, interpretând coveruri celebre, purtându-ne prin toată istoria rockului. Finalul recitalului a fost de fapt un mesaj adresat auditoriului… acela de a nu înceta niciodată să viseze, prin piesa celor de la Aerosmith, Dream On.

De la rock am propus publicului o schimbare a registrului, pregătindu-l pentru un moment artistic original, intitulat ZMEUL ŞI DOMNIŢA CEA DE NEA (The Dragon and the White Princess) în care muzica şi dansul s-au împletit armonios. EMILIA MIREA, balerină care a colaborat cu Centrul Cultural Reduta şi DORIN MIREA, balerin la Opera Braşov, profesor de dans şi coregraf au oferit o reprezentaţie graţioasă, în atmosfera istorică a centrului vechi. Muzica ce a inspirat mişcările armonioase ale balerinilor a fost semnată  de MARIUS DRAGOMIR, un interpret şi un compozitor cunoscut braşovenilor care ne-a făcut primăvara mai frumoasă, cu albumul ETHNO SYMPHONIKA, un album plin de viaţă şi optimism care a adus aproape atât iubitorii de piese simfonice, cât şi ce de foloclor.

Publicul nu a plecat din Piaţa Sfatului, dimpotrivă, mai mulţi vizitatori au venit să se relaxeze sub cerul liber şi să se bucure de atmosfera prietenoasă, plină de culoare şi muzică de lângă fântâna arteziană. Spectacolul a continuat, am migrat doar de la un gen muzical la altul şi am lăsat folkul să vorbească. Pe scena fEstivalului au urcat trei chitare, trei voci, trei inspiraţii… sub titlul unui singur proiect artistic. ADRIAN ORDACE, DAN IONESCU, ORLANDO NEDELCU, adică TRIALOG ACUSTIC au venit prima oară în faţa braşovenilor şi a turiştilor şi au oferit un recital memorabil, interpretând piese celebre din repertoriul Phoenix, Cenaclul Flacăra, Pasărea Colibri.

Sosit dintr-o altă cetate medievală cunoscută, cu farmec transilvănean, anume Sighişoara,  ADRIAN IVANIŢCHI a urcat pe scena fEstivalului în aplauzele publicului. Compozitor, solist vocal rock şi folk, o figură proeminentă a muzicii româneşti contemporane, membru al unor trupe celebre precum Sideral sau Sfinx, membru fondator al cenaclului de muzică şi poezie Agora şi Director Artistic al Centrului Interetnic din Sighişoara, ADRIAN IVANIŢCHI ne-a adus aminte, prin piesele pe care le-a cântat,  de zilele de glorie ale Cenaclului Flacăra, locul unde s-a format ca artist, de tinerete, de libertate.

Simplitate şi sensibilitate – iată lecţia pe care ne-a oferit-o DINU OLĂRAŞU. Îndrăgitul  cantautor şi poet ne-a reamintit, prin recitalul pe care l-a pregătit ce înseamnă să fii om, să iubeşti, să ierţi dar mai ales să trăieşti, însufleţit de sunetul muzicii. Supranumit spiriduşul folkului, compunând cântece încă de la 20 de ani,  DINU OLĂRAŞU ne-a purtat, ca un vrăjitor de sunete şi cuvinte spre un tărâm minunat: Olăraşa.

Apogeul atmosferei pregatite de muzica folk l-am atins odata cu sosirea pe scena a lui MARIUS BAŢU. Un interpret cu o voce incofundabilă, un artist care s-a afirmat, atât prin proiectele colective, cât şi prin cele individuale, întemeietor al legendarului grup POESIS, colaborator cu nume mari ale muzicii româneşti precum Ducu Berzi, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Vintilă, membru în trupa Pasărea Colibri, Marius Baţu a reuşit şi o performanţă solo de invidiat. Mereu alături de publicul iubitor de muzică, mereu gata să întărească caracterul nemuritor al unor piese precum Cântec şoptit, Unii spun că eşti încă frumoasă, Elegie MARIUS BAŢU ne-a poftit la ceas de seară, în Piaţa Sfatului,  să ne destindem,  să visăm frumos şi, de ce nu, să lăcrimăm la ceas de folk.

Ecoul acordurilor de folk a fost prelungit şi amplificat printr-o  încheiere… pentru eternitate. Recitalul OANEI LIANU a dat o notă multicoloră acestui spaţiu de expresie istorică şi artistică variată, numit Piaţa Sfatului. Un autentic ambasador cultural al României în lume, vocalistă şi instrumentistă de jazz cafe, folclor, musical, canţonete, colinde, supranumită şi Ciocârlia, cu o voce capabilă să acopere peste 3 octave, o profesionistă desăvârşită, capabilă să îmbine interpretarea vocală cu virtuozitatea instrumentală, OANA LIANU a adăugat stropul de magie care ne-a făcut sa ne simtim eterni, prin puterea muzicii, a luminilor, a naiului divin.

O nouă zi la fEstivalul de cArte şi muzică a însemnat un nou prilej de întâlniri fericite între oameni şi cărţi iar seara cu puls muzical puternic, printre pagini, chitări şi versuri pline de tâlc, cu oameni destinşi şi dornici să deguste regalul cultural din Piaţa Sfatului ne-a făcut să ne simţim ca într-o… capitală culturală europeană. Vă aşteptăm şi mâine, la duminica folclorică a fEstivalului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *