Chiar dacă vremea e încinsă şi aerul încărcat, Braşovul e departe de a a suferi de secetă culturală. Iar asta pentru că Aleea Cărţii şi evenimentele din Piaţa Sfatului ne-au amintit de ce iubim România şi oraşul de la poalele Tâmpei: în buna tradiţie inaugurată de Târgul Internaţional de Carte şi Muzică dar şi de ediţiile trecute ale fEstivalului şi în 2015 i-am întâmpinat pe turişti şi pe braşoveni cu tradiţionalul buchet artistic folcloric, în duminica dedicată obiceiurilor româneşti, pe scena din faţa Muzeului de Istorie.
Până la debutul evenimentelor muzicale, Piata Sfatului a fost un spatiu in care s-au intalnit doua alei: una destinata performantelor fizice si una destinata performantelor intelectuale. Aleea Cartii s-a intretaiat cu circuitul Triatlonului de la Brasov. Astfel, cititorii de cursa lunga si maratonistii care au pedalat si au alergat in centrul vechi au stat impreuna, ca o dovada vie a frumusetii armoniei dintre minte si corp.
Si in duminica fEstivalului, vizitatorii ajunsi in centrul vechi au avut posibilitatea să colinde Aleea Cărţii , să se bucure de surprizele pregătite de expozanţi. Editura Polirom a propus reduceri de 50% la colecţia de autori clasici. Editura Humanitas, care anul acesta implineste 25 de ani de activitate, a redus preturile cu 20%, cei de la Niche Records au pregatit, pe langa cdurile variate si numeroase, o colectie de tricouri cu imprimeuri originale.
Si pentru ca Piata Sfatului a fost o destinatie unde iubitorii de cultura si sport s-au simtit echilibraţi şi destinşi i-am invitat pe cei prezenti să facă o scurtă incursiunile în secretele orientale, familiarizandu-se cu un sistem chinezesc de prezervare a sănătăţii , vitalităţii şi longevitatii. FEDERATIA NATIONALA DE QI GONG, prin Cluburile Sportive de la Brasov, Baicoi, Ploiesti, Bucuresti, sub coordonarea Silviei Gabor ne-au prezentat atat teoretic, cat si practic elementele acestor practici care au ca efecte reducerea nivelului de stres, cresterea vitalitatii si a tonusului general, cresterea puterii de concentrare si a memoriei, reglarea metabolismului si cresterea imunitatii.
Dupa incheierea festivitatii de premiere a Triatlonului care i-a recompensat pe cei mai competitivi participanti, ne-am pregatit pentru pentru o noua transmisie live a evenimentelor din Piata Sfatului, prin concursul echipei TVS Brasov. Lansarile de carte si recitalul folcloric au ajuns astfel in casele tuturor brasovenilor. Gazdele evenimentelor difuzate in direct au fost, ca si in celelalte zile HORIA NILESCU, Director Multimedia si Evenimente dar si IRINA PALADE, realizator tv. De la povesti si demonstratii sportive i-am invitat pe vizitatorii fEstivalului sa participe la un moment artistic care a imbinat lirismul cu jocul scenic. GRUPUL EXCELSIOR BIBLIOTECA ORASENEASCA „LIVIU RUSU” SARMASU DE MURES, adica Giulia Blăjan, Utiu Alina si Tokes Odette au oferit un recital de poezie din Coșbuc și Eminescu, în vreme ce elevii Scolii Gimnaziale Cămărașu din judetul Cluj au montat o mica sceneta dedicata descrierii costumului popular, pregătind o prefață potrivita pentru maratonul folcloric care a urmat.
Ultimul eveniment dedicat cartilor, la aceasta editie a fEstivalului a fost tot unul poetic. Am primit vizita unui scriitor cu greutate, cu o opera care poate fi ea insasi considerata o biblioteca. NICOLAE BACIUT, o personalitate cu o biografie profesionala impresionanta: director Director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, redactor al Revistei Vatra, corespondent al Televiziunii Romane, cadru didactic la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, recompensat in 2014 cu Premiul Festivalului International de Poezie Nichita Stanescu, Ploiesti , a venit la Brasov pentru a prezenta antologia de versuri intitulata DESPARTIREA DE INGER (Editura Nico) dar si pentru a vorbi despre sensul si rostul poeziei in lumea contemporana. Nicolae Baciut a oferit un recital intitulat PE UNDE UMBLI POEZIE? Raspunsul la aceasta intrebare l-am regasit in privirile spectatorilor din Piata Sfatului…
Spre finalul zilei, scena a fost luata in primire de vestitorii traditiilor romanesti, de toti acei pastratori entuziasti ai zestrei nationale, din toate generatiile pe care audienta a avut ocazia sa ii admire celebrand cu mandrie portul si graiul romanesc. Inainte de spectacolul extraordinar de dansuri si muzica populara, Aleea Cartii a capatat valente polifonice, odata cu recitalul pregatit de Cvintetul Anatoly, un grup vocal extrem de indragit in Brasov si in Romania. Profesionisti si talentati precum ii stim, CIPRIAN TUTU, ANDRADA MURESAN (alto), CIPRIAN CUCU (tenor 2), MARIUS MODIGA (bas) si GABRIEL BACIU (tenor 1) ne-au oferit coloana sonora pentru o dupa amiaza de iulie de neuitat la poalele Tampei.
Scena festivalului a fost un loc prielnic pentru a promova cele mai noi materiale discografice produse de Libris Brasov. Artisti cu o cariera desavarsita sau aflati inca in afirmare au cantat animati de aceeasi dragoste fata de folclor si traditii. Spectacolul a inceput cu trei artisti care si-au prezentat cele mai recente materiale discografice.
Primul album lansat a fost cel al Mariei Lobont, intitulat LA MOARA DE DUPA DEAL care cuprinde piese culese din zona Gherla, Dej, Bistrita de Campie, piese care vorbesc despre dragoste, dor, natura. Maria Lobont, o purtatoare a zestrei bogate, autentice de pe plaiurile natale, din zona Somesului Mic, a adus in fata brasovenilor aceste cantece in care se strecoara sentimente umane profunde dar si cantece de joc inspirate din viata satului transilvan , in cadrul unei reprezentatii live aplaudata de audienta.
ANA TONCEAN CRISAN a propus iubitorilor de folclor discul DOAMNE TIE-TI MULTUMESC! (productie Libris Brasov), un material in care interpreta a investit nu doar talent si voce ci si mult suflet, in fiecare hora, in fiecare invartita. Originara din localitatea Sântu, de langa Reghin, nascuta intr-o comunitate unde harnicia si credinta raman repere absolute, intr-o familie iubitoare de muzica romaneasca, ANA TONCEAN CRISAN a pasit cu increderea data de atasamentul autentic pentru muzica populara si experienta acumulata in 25 de ani pe scena fEstivalului.
EMIL MIHAIU, un virtuos al viorii, rapsod popular, considerat un adevarat Efta Botoca din Ardeal, oglindeste mozaicul cultural transilvanean, cu expresii muzicale amprentate de traditiile variate care s-au cultivat in spatiul intracarpatic, pe albumul CANTECE SI JOCURI DIN TINUTUL TRANSILVANIEI (productie Libris Brasov). Interpretarea la vioara a maestrului a avut un ecou potrivit in orasul de la poalele Tampei, cunoscut de altfel, pentru caracterul sau multicultural.
Prezent pe scena fEstivalului de cArte si muzica inca de la prima editie, ANSAMBLUL MAGURA DIN CODLEA, condus de Petrica Buhnici, coordonat de Angela Dragusin a insufletit Piata Sfatului cu dansuri traditionale romanesti. Cu o activitate de peste 40 de ani in spate, recunoscuti pe plan intern si international, intregind un total de 150 de membri de toate varstele, membrii Ansamblului Magura ne-au prezentat, si in 2015, obiceiul impletitului cununii seceratorilor. Conform acestui obicei, fetele impletesc cununa si se prind in joc, sarbatorind bogatia recoltei secerate.
IOANA BOZGA, o maramuresanca stabilita langa Brasov, casatorita cu un bucatar italian, preocupata de valorificarea zestrei culturale autohtone de mai bine de 30 de ani, a adus sarbatoarea diversitatii folclorului romanesc pe scena fEstivalului prin piesele care celebreaza harnicia si optimismul comunitatilor rurale din nordul tarii, de pe cele doua albume produse de Libris Brasov. Ioana Bozga a facut o surpriza brasovenilor, deschizand recitalul cu o piesa compusa recent, dedicata locuitorilor de la poalele Tampei.
RODICA STAN , o artista cu doua vetre folclorice adoptive, o voce cu o versatilitate de invidiat, capabila sa abordeze un repertoriu variat de la romante, doine, colinde sau pricesne, a amintit brasovenilor, prin recitalul de la fEstival ce inseamna o petrecere munteneasca si ce doruri se canta dincolo de Carpati, interpretand piese de pe albumul De n-ar sti canta omu, dar si de pe albumul lansat anul trecut, Mi-a albit paru la frunte.
Sosita din inima Clujului, conservand in grai si in spirit talcul ardelenesc, LUCIA POTRA ne-a obisnuit, la evenimentele organizate de Libris Brasov sa incinga publicul la joc cu piesele care celebreaza intelepciunea dar si bucuria transilvanenilor. Nici la editia a 4-a a fEstivalului recitalul Luciei Potra nu s-a lasat mai prejos, piesele cantate de interpreta din Bologa Hodinului, culese din zona de interferenta Cluj, Salaj, Bihor au atras aplauzele spectatorilor.
Dupa o scurta pauza, care a permis instalarea instrumentistilor de la Ansamblul Artistic Muresul, am reluat seria recitalurilor. Continuatori ai unei traditii intemeiate acum aproape 60 de ani, cautand sa valorifice cu precadere folclorul romanesc din zona Muresului, Bistritei, Maramuresului si Bihorului, membrii Ansamblului Artistic Muresul, coordonati de Director Artistic Teodor Togorean, de dirijorul Marcel Ramba, de coregraful Florin Cerghedi, ne-au demonstrat, intr-o desfasurare scenica de exceptie ce inseamna sa-ti pui talentul si tineretea in slujba celebrarii obiceiurilor romanesti. Cei din Ansamblul Artistic Muresul au adus dansul dar si cantecul transilvan pe scena fEstivalului intr-o serie de momente frumos sincronizate si alternate care au cucerit audienta. Dansatorii au incins Joc din Bistrita, Joc tiganesc, Joc din Campia Transilvana, acompaniati de instrumentistii iscusiti, in vreme ce solistii au surprins melodic frumusetea Ardealului.
NARCISA si TEODOR TOGOREAN au urcat pe scena insotiti de fiica lor TEODORA TOGOREAN si au oferit un recital… in familie.
Dupa ce in primvara a interpretat alaturi de fratele ei, Teodor Santean, pe Scena Salii Patria din Brasov, piese care au adus bunavestire culturala la poalele Tampei, MARIA SANTEAN FAGHIURA si ea o reprezentanta de vaza a Ansamblului Artistic Muresul, a adus voia buna de vara, in Piata Sfatului, impartasita cu generozitate de pe scena.
DORINA GRAD, o alta solista talentata a ansamblului a oferit si ea mostre convingatoare de zestre muzicala autentica, de provenienta ardeleana.
Nascuta la poalele Muntilor Calimani, in satul Dumbrava, DORINA OPREA a impletit intr-o cariera respectabila de zeci de ani pasiunea pentru muzica populara cu pasiunea pentru pedagogie. Solista profesionista a Ansamblului Artistic Muresul dar si profesor de canto la Scoala Populara de Arta, Dorina Oprea si-a dat din nou masura artistica pe scena fEstivalului de la Brasov.
In mijlocul iubitorilor de folclor si traditii, alaturi de cei care au chiuit si ne-au cantat dorurile romanesti in decorul cuceritor al centrului vechi, mult dupa lasarea serii , am incheiat evenimentele de la editia a patra a fEstivalului de cArte si Muzica de la Brasov. Apusul muzical grandios si plin de viata, armonii si celebrari romanesti a fost departe de a ne intrista, mai ales pentru ca stim ca acest apus anunta cu certitudine… rasaritul editiei fEstivalului din 2016.
Multumim partenerilor, expozantilor si tuturor brasovenilor care, prin interesul si generozitatea lor au facut posibil acest eveniment, inca o data inscriind Brasovul drept un candidat credibil si puternic la castigarea titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021.
Aleea Cartii ramane deschisa brasovenilor si luni pana la ora 17!