prettyO afirmație care nu mai are nevoie de nici o demonstrație este următoarea: oamenii iubesc comediile romantice. Gurile rele ar putea spune că acest gen de film are ca public țintă segmentul feminin dar adevărul este că există foarte mulți bărbați care îndrăgesc comediile romantice – deși puțini vor recunoaște acest lucru în public. Comediile romantice urmează o rețetă simplă dar sigură: o poveste ușurică de dragoste, spusă într-o cheie comică, cu câteva pilde de viață inserate pe alocuri. De regula cei doi protagoniști (el și ea) aparțin unor clase sociale (sau lumi) diferite iar întâlnirea lor se produce întotdeauna ca urmare a vreunei conjuncturi fericite sau a unor serii de întâmplări comice ce țin de șansă și de karma. De obicei cei doi încep prin a fi total opuși (rivali, inamici, cu scopuri și interese radical opuse etc) – de cele mai multe ori neputându-se suferii intre ei – dar sfârșesc împreună formând un cuplu fericit, în ciuda peripețiilor și întorsăturilor de situație (întotdeauna comice) de pe parcursul filmului. Cel mai mare producător de comedii romantice este bineînțeles Hollywoodul. Din sutele de comedii romantice pe care cetatea industriei filmului le oferă publicului în fiecare an, doar câteva rezistă testului timpului. Celelalte sunt uitate destul de repede. Dintre cele ce trec testul timpului poate nici una nu este la fel de cunoscută și îndrăgită precum „Pretty Woman”. Încă de la apariția filmului din 1990, „Pretty Woman” a fascinat publicul și ce este și mai de admirat este că pelicula continuă să facă acest lucru și în 2015 și probabil o va mai face la infinit. Cei care vor să ridice filmul deasupra condiției de film ușurel vor spune că el este atipic genului – din punct de vedere al premisei încalcă aproape toate regulile prezentate mai sus – însă „Pretty Woman” este, până la urmă, o comedie romantică foarte bine făcută care nu pretinde a fi altceva și care își livrează mesajul foarte bine. Mesajul? Dragostea nu ține cont de aparențe, posesii materiale sau condiții sociale. Desigur că experiența vieții reale ne duce către concluzii un pic mai amare, însă la nivel de film acest mesaj pozitiv este unul foarte bine gândit și este oferit publicului într-un ambalaj foarte atrăgător. Un alt mare plus al acestui film este distribuția rolurilor principale; doi actori iubiți unanim de către publicul larg de cinema și anume Julia Roberts (nominalizată la Oscar pentru acest rol) și Richard Gere.

În planul inițial al producătorilor „Pretty Woman” trebuia să fie o drama neagră despre prostituția din New York. Pentru că această idee nu era una comercială și deci nu atrăgea fondurile necesare pentru a face un film, tonul povești a fost regândit. Având ca schelet mitul lui Pygmalion combinat cu povestea Cenușăresii, filmul a fost transformat într-o comedie romantică despre norocul unei prostituate din Hollywood pe nume Vivian Ward (Julia Roberts), care este angajată de un om de afaceri foarte bogat, Edward Lewis (Richard Gere), să fie escorta lui la mai multe întâlniri sociale și de afaceri. Relația lor se dezvoltă pe durata șederii de o săptămână a lui Vivian în camera lui de hotel. Vivian învață, alături de Edward, cum să se îmbrace, cum să mănânce elegant și cât de frumoasă este muzica de operă. Însă nu doar ea beneficiază de pe urma acestei „afaceri”. Încorsetatul Edward redescoperă simplitatea și bucuria vieții alături de Vivian; în prejma ei simțindu-se mai liber ca niciodată. Va dura oare acest incredibil vis de Cenușăreasă? Acest lucru nu îl putem afla decât vizionând filmul.

Vă așteptăm așadar pe data de 14 august 2015 (vineri), la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif pentru a viziona probabil cea mai îndrăgită comedie romantică a tuturor timpurilor: „Pretty Woman”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *