Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Ia in brate acum ce ai mai drag si stati acolo asa o vreme cat mai indelungata!’

Ioana Chicet-Macoveiciuc este autoarea unuia dintre cele mai cunoscute şi iubite bloguri românești despre creşterea copiilor, Prințesa Urbană. Recent a publicat volumul O SA TE TIN IN BRATE CAT VREI TU SI INCA O SECUNDA (Editura Univers), o  carte simplă despre un om, o fetiţă, o studentă, o femeie, o jurnalistă, o iubită, o prietenă, o nevastă, un om. Ioana Chicet-Macoveiciuc  ne-a acordat un interviu şi ne-a spus mai multe despre parentingul în România, copiii şi reţelele sociale, echilibrul dintre viata profesionala-viata personala si multe altele.

printesa-urbana-tex-carrefour-59

LIBRIS.RO: Ești autoarea unuia dintre cele mai cunoscute și urmărite bloguri  despre creșterea copiilor www.printesaurbana.ro. Dacă ar fi să sintetizezi din multele sfaturi pe care le dai  părinților, pornind de la experiența personală, care învățătură ți se pare cea mai importantă de transmis?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Eu mă feresc să dau sfaturi, pentru că ele sînt periculoase, mai ales cînd vin fără a fi solicitate. Eu povestesc din experiența mea cu copiii mei și se pare că multe dintre lucrurile care au funcționat la noi și ne-au ajutat să avem o relație armonioasă se potrivesc și altor familii, iar asta mă bucură. Cred că cel mai important lucru pe care aș vrea să-l comunic tuturor proaspeților părinți (și cred că de fapt de asta am scris și cartea „O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă”) este că nu sunt singuri în panicile și nesiguranțele lor. Câtă vreme îți pasă, vei fi mereu nesigur pe tine și speriat că poate nu știi să faci totul bine. Ține copilul aproape de tine, ia-l în brațe când nimic altceva nu funcționează, privește-l în ochi, zâmbește-i, lasă-l să-ți simtă iubirea. O să fie bine!

LIBRIS.RO:  Consideri că în domeniul parenting-ului, în România putem vorbi de o deschidere în receptivitatea la concepte și practici moderne sau regăsim, mai degrabă, rigorile unei societăți conservatoare?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Tind să spun că da, observ tot mai mulți părinți și educatori interesați să afle mai mult, să facă mai bine. Pe altă parte însă, teamă mi-e că internetul nu e neapărat cel mai bun indicator. Aici sunt majoritatea celor interesați de variante, de studii, de părerile experților, iar România e cred în altă parte (mă gândesc îndeosebi la viața de la sat, de exemplu, la cum sunt crescuți copiii acolo, pentru aceste familii, parentingul de pe internet e o glumă pe care nici n-or s-o afle vreodată, poate).

printesa-urbana-tex-vara-62printesa-urbana-tex-vara-621

LIBRIS.RO: Foarte mulți părinți au o temere legată de expunerea copiilor în social media. În cazul tău, punctul de plecare al demersului literar îl constituie tocmai aceste experiențe personale. Ai simțit vreodată că expunerea în mediul online are ca revers o intruziune în viața ta?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Mi-am asumat expunerea pe care o practic, sunt mereu foarte atentă la detaliile pe care le ofer, nu public lucruri despre care cred ca i-ar putea pune pe copii într-o lumină proastă mai târziu sau care au potențial să-i supere. Am observat repede, scriind pe blog, mult înainte să am copii, că tocmai asta ajută: experiențele personale expuse direct. Oameni străini le citesc și sunt încurajați, se simt înțeleși, validați, încurajați să meargă mai departe. Cred că acesta este principalul motiv pentru care blogul meu, care este unul foarte personal, a strâns în jurul lui o comunitate atât de mare.

LIBRIS.RO:  Ai doi copii, o carieră de jurnalist, blogul, evenimentele pentru părinți, cartea “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” (Editura Univers), turneul de promovare al cărții etc. Cum reușești să îți drămuiești timpul și să menții un echilibru între viața personală și cea profesională?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Primesc foarte des întrebarea asta, îmi dau seama că din exterior pare ca fac ceva dificil, dar eu nu simt că fac vreun efort. Sînt foarte bucuroasă că am șansa de a lucra de acasă, sunt o fire organizată, experiența în PR și project management mă ajută să prioritizez, scriu repede și nu e nevoie să revin asupra textelor. Îmi e de ajuns o repriză de somn a juniorului (care uneori mai doarme pe mine) să pot  scrie un articol pe blog. La emailuri răspund printre picături, în masină la semafor sau cât aștept fetița să iasă de la grădi. Seara, dupa ce ei adorm, mai răspund  la mesaje, semnez cărți, lucrez la evenimente, de obicei termin ce imi propun în mai puțin de o oră. În weekend nu lucrez deloc, nici nu deschid laptopul, petrec tot timpul cu soțul și copiii.

LIBRIS.RO:  Publicul tău este preponderent feminin dar ai și numeroși cititori de sex masculin. Care este portretul tatălui modern,  în contextul zilelor noastre?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Mi-e greu să fac un portret, văd tot felul de tați în jur. Văd tați dedicați și prezenți, care știu tot ce ține de copilaș și se implică în toate, văd tați care merg la Alfie Kohn și citesc Aletha Solter și blogul Prințesei Urbane, dar văd și tați care își abandonează copiii, care se refugiază în muncă doar pentru a nu se îndragosti de copil, tați care-și bruschează copiii.

o sa te tin

LIBRIS.RO:  Cei apropiați îți citesc scrierile și copiii tăi o vor face în curând. Te-a responsabilizat în vreun fel acest lucru, te-ai autocenzurat sau, chiar mai mult,  ai regretat vreodată postarea unei scrieri incomode pe blogul tău?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Nu am publicat niciodată texte despre care am bănuit chiar și numai un milimetru că i-ar  putea deranja pe copiii mei, pe soțul meu sau pe familia mea. Eu scriu pentru ei, îmi doresc să citească tot ce am scris cînd vor crește, să înțeleagă cine sunt eu și cine sunt ei pentru mine. Cartea mea e dedicată lor.

LIBRIS.RO:  Crezi că, de fapt, copiii ne aleg pe noi ca să le fim părinți sau noi alegem să devenim părinți?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Nu am o teorie clară despre asta. Dar sunt sigură că nimic nu e întâmplător, că ei sunt suflete perfecte și complete, care ne vindecă și ne cresc. Nimic nu e mai frumos pe lume ca un copil care zâmbește într-o îmbrățișare.

LIBRIS.RO:  Cum ți-ai rezuma, într-o singură frază, blogul sau cartea ?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Ia în brațe acum ce ai mai drag și stați acolo așa o vreme cât mai îndelungată.

LIBRIS.RO:  Care sunt recomandările tale pentru lectură în domeniul creșterii copiilor pe care le poți face cititorilor noștri?

IOANA CHICET- MACOVEICIUC: Cateva sugestii:

Sarcina- numaratoarea inversa- Susan Makgee, Kara Nakisbendi

Retete impotriva ingrijorarii – Lawrence Cohen

Mami, tati ma auziti? – Jacques Salome

Efectele micului ecran asupra mintii copilului – Virgiliu Gheorghe

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor– Gary Chapman

Lacrimi si crize de furie– Aletha Solter

Valtoarea mintii- Daniel Siegel

Interviu realizat de Dana Anghelescu, pentru www.libris.ro

Surse foto: printesaurbana.ro

Photo Credit: Alexandru Busuioceanu

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *