Noul an şcolar şi noul an universitar la Braşov s-au dovedit un prilej de sincronizare şi pentru echipa Libris care,  ca la fiecare început de octombrie, a dat startul  unui nou sezon de evenimente culturale. Iar acest start a îmbrăcat un carcater simetric şi plăcut, prin prezenţa alături de braşoveni a unor invitaţi sosiţi tocmai din SUA, un cuplu de intelectuali rafinaţi care trăiesc şi scriu umăr la umăr, exersând împreună arta amăgirii timpului.

JOI, 1.10.2015, în Salonul Şt.O.Iosif am lansat volumele DIALOGUL VÂNTULUI CU MAREA – NINA CASSIAN în DIALOG CU CARMEN FIRAN (Editura Cărţile Tango, 2015), JURNAL – ADRIAN SÂNGEORZAN VERSUS CARMEN FIRAN CU UN VERDICT DE ANDREI CODRESCU (Editura Scrisul Românesc, 2015), într-o atmosferă caldă şi generoasă, o lansare de carte care a prilejuit experienţe de lectură dar şi întâlniri memorabile alături de doi autori carismatici şi ataşaţi de oraşul de la poalele Tâmpei: scriitoarea, jurnalista cu mai bine de 20 de volume la activ, traduse în mai multe limbi: CARMEN FIRAN, respectiv  ginecologul care ne-a lăsat câteva mărturii tulburătoare despre condiţia emigrantului, despre drama acestei profesii înainte de 1989, o personalitate care trăieşte cu două femei fatale (medicina şi literatura), ADRIAN SÂNGEORZAN.

11

Am deschis evenimentul amintind că cei doi invitaţi au mai fost prezenţi la Librăria Şt.O.Iosif în urmă cu exact doi ani. Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan s-au întâlnit la momentul potrivit, la New York, când erau, după spusele lui Adrian Sângeorzan două fructe bine coapte şi rămân un cuplu longeviv care  continuă să viziteze anual România şi să promoveze o scriitură de calitate.

Alături de braşoveni a fost şi ALICE NĂSTASE BUCIUTA, personalitate cheie a proiectelor Cărţile Tango şi Revista Tango, o exploratoare neobosită a dimensiunii feminine a existenţei. Alice Năstase a vorbit despre întâlnirea ei cu Carmen Firan, petrecută la recomandarea Ninei Cassian (iată cum o prietenie deschide poarta spre alte prietenii) şi despre volumul DIALOGUL VÂNTULUI CU MAREA. Publicarea acestui volum, după moartea Ninei Cassian, înseamnă dezvăluirea autoarelor în ipostaza lor de prietene intime,  înseamnă de fapt aşezarea a două suflete într-un dialog pătrunzător şi extrem de personal pe teme precum: politica, dragostea, literele şi credinţa. Cel de-al doilea volum lansat, JUDECATA, o carte născută dintr-un conflict între parteneri este o expresie elevată a felului în care provocările vieţii domestice dar şi intelectuale se pot transforma în literatură cu putere universalizabilă.

CARMEN FIRAN a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare, amintind că Braşovul şi drumul spre Braşov s-au dovedit experienţe memorabile ale acestui sejur în România. Dialogul vântului cu marea este o carte cu conversaţii pe dezbrăcatelea, alcătuită după înregistrări şi transcrieri girate chiar de Nina Cassian. Carmen Firan a conturat un portret impresionant al poetei stabilite în America: dincolo de controversele legate de opţiunile ei politice (născute din convingere, pentru a se salva de narcisism, de egolatrie), Nina Cassian rămâne o scriitoare de excepţie şi o personalitate impresionantă: autentică, provocatoare, un om cu adevărat liber căruia nu îi pasă că e pus la zid de semeni, atâta timp cât are convingeri şi talent, o creatoare de poezie din muzică şi de muzică din poezie.

Carmen Firan a oferit şi câteva mostre din creaţia Ninei Cassian, lecturând o poezie de dragoste cuprinsă în volum:

ADRIAN SÂNGEORZAN a vorbit despre proaspătul volum apărut la Editura Scrisul Românesc, BĂTAIA PE UMĂR, o colecţie de proză scurtă în care realitatea şi ficţiunea se amestecă omogen. Una dintre povestirile cuprinse în volum este inspirată de povestea unui pictor bătrân emigrat în anii 70 la New York (Mircea Ionescu). Alte povestiri sunt inspirate din destinele străbunicilor şi bunicilor autorului, existenţe marcate de dezrădăcinare.

JUDECATA este o carte scrisă la trei mâini: Carmen Firan, Adrian Sângeorzan şi Andrei Codrescu (cel care, din judecător literar şi-a asumat şi statutul de coautor şi de judecător al depoziţiilor de cuplu din volum), este un volum născut dintr-o tensiune reală care i-a condus pe contributori într-un spaţiu al bucuriei estetice şi al împărtăşirii. Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan polemizează savuros,  adoptând rolul adversarilor în cuplu care găsesc eliberarea în ironie, umor şi artă.

Fiecare autor a citit propria sa depoziţie din acest volum.

Lansarea a continuat cu sesiunea de întrebări şi răspunsuri, cu comentarii elogioase şi amuzante venite din partea unor alţi artişti braşoveni precum Gabi Stan sau Titus Spânu şi s-a încheiat în aplauzele audienţei şi cu o sesiune de autografe.

Mulţumim publicului pentru participare, mulţumim lui Alice Năstase Buciuta pentru că a catalizat această întâlnire şi desigur, mulţumim autorilor, lui Carmen Firan şi lui Adrian Sângeorzan pentru generozitatea cu care aduc, de fiecare dată când vin la Braşov experienţe culturale variate şi complementare în faţa audienţei

Volumele DIALOGUL VÂNTULUI CU MAREA – NINA CASSIAN ÎN DIALOG CU CARMEN FIRAN, respectiv JUDECATA sunt disponibile şi pe www.libris.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *