Iuliana Marciuc: „Am invatat ca viata se poate schimba intr-o clipa.”

O jurnalistă dedicată profesiei, crainic TV, realizator, moderator de emisiuni la Televiziunea Română, încă din anii 90, când televiziunea însemna şi altceva decât rating, Iuliana Marciuc a oferit publicului producţii memorabile precum Miezul zilei, Confesiuni, Muzica e viaţa mea etc. Fiind o fire care acceptă provocările, Iuliana Marciuc a ales să părăsească platoul clasic de televiziune şi şi-a propus să descopere destine fabuloase ale oamenilor obişnuiţi, aflaţi în situaţii nu tocmai obişnuite. Aşa s-a născut emisiunea Destine ca-n filme, de pe TVR2 şi aşa s-a născut şi volumul DESTINE CA-N FILME, publicat de Editura All. Despre provocările şi momentele memorabile ale acestei producţii ne-a vorbit Iuliana Marciuc în interviul pe care îl puteţi citi mai jos.

111

LIBRIS.RO: Intr-o lume în care mulţi vor să ajungă pe micul ecran, chiar şi atunci când nu au foarte multe de spus, există şi mulţi anonimi care au parte de destine excepţionale dar care rămân într-un con de umbră. Emisiunea dar şi cartea Destine ca-n filme caută să micşoreze acest con şi să ne faciliteze întâlnirea cu perosoane care s-au ridicat peste provocările sorţii. Cât de dificil este pentru asemenea oameni, cu destine ca-n filme, care nu sunt neapărat dornici de popularitate,  oameni care au suferit mult, să vorbească despre încercările prin care au trecut şi cât de dificil e pentru un jurnalist să atingă subiecte delicate, dureroase din viaţa lor?

IULIANA MARCIUC: Cei care accepta sa-si deschida sufletul la Destine ca-n filme sunt cei care ,ca si mine , cred ca la televizor e bine sa vedem si modele. Dincolo de senzational ,eu caut sa arat modele si le spun invitatilor mei ca nu sunt numai eroi , ca de la ei , din experienta lor de viata , avem ce invata. Sigur ca, uneori nu e usor sa-i conving dar ei au incredere in mine iar eu incerc sa nu-i dezamagesc. Am invatat sa ascult , sa empatizez cu ei si incerc  sa-i si ajut. Iar ei simt asta .

LIBRIS.RO: Întâlnirea cu atâtea destine remarcabile, cu atâtea tâlcuri şi lecţii de viaţă v-a apropiat o specie de înţelepciune pe care o atingem sau nu, doar într-o viaţă de om? Care sunt cele mai importante lecţii pe care le-aţi învăţat de la atâţia oameni care au traversat momente de cumpănă?

IULIANA MARCIUC: In primul rand am invatat ca viata se poate schimba intr-o clipa . Ca tot ceea ce ai construit se poate spulbera . Si in acel moment iti trebuie multa putere sa treci peste cumpana pe care viata ,nedrept ,ti-a dat-o. Este momentul cand realizam cat de importanta este iubirea , cat de mult conteaza sa avem prietenii si familia alaturi .Am invatat ca viata e facuta din bucurii mici pe care e bine sa le apreciem si ca fericirea e insumarea acestora. Am invatat ca atunci cand daruiesti, sigur  vei primi inzecit.

LIBRIS.RO: Ati reusit, prin nenumaratele poveşti pe care le-aţi cunoscut, să conturaţi un profil al eroului sorţii? Există câteva repere virtuoase generale pe care fie profesioniştii cunoscuţi, fie oamenii simpli le împărtăşesc?

IULIANA MARCIUC: Un erou al sortii este cel invingator, cel care care nu se lasa doborat si cauta resurse sa mearga mai departe chiar daca uneori e al naibii de greu .In lupta aceasta cu destinul, el se sprijina pe  iubirea celor din jur si pe ajutorul lui Dumnezeu .

LIBRIS.RO: E ceva obişnuit ca o carte să devină subiectul unui film sau a unei producţii de televiziune, în epoca imaginii şi a audiovizualului. Aţi ales să mizaţi pe o inversiune: o emisiune care devine subiectul unei cărţi. De ce o asemenea abordare?

IULIANA MARCIUC: Am primit semnale ca sunt foarte multi oameni care nu se mai uita la televizor , ca o revolta pentru calitatea slaba a programelor. Asa ca am vrut ca un program de  calitate sa ajunga totusi in casele acestora. Cartea  Destine ca n filme este transpunerea programului ajuns la sezonul cinci cu o audienta foarte buna pe canalul TVR2,de trei ani pe podium. Se citeste usor si fiecare poveste este o pilda .

LIBRIS.RO: E nevoie de curaj si curiozitate pentru a ajunge la campionii vietii care trăiesc sau au fost nevoiţi să se dezvolte în medii defavorizate, poate chiar la  periferia societăţii. Care au fost printre cele mai provocatoare momente pe care le-aţi trăit, încercând să documentaţi poveşti de viaţă remarcabile, în contexte şi spaţii nu întotdeauna confortabile sau primitoare?

IULIANA MARCIUC: Cea mai socanta incursiune a fost aceea in zona drogurilor. Eram in centrul Bucurestiului si nu -mi venea sa cred ca  atat da aproape de mine, pe o straduta pe  langa care trecusem de atatea ori ,sa intamplau lucruri atat de dureroase. Oameni ai strazii facandu-si unul altuia injectii cu drogul mortal. Ascultandu-i am invatat ca, inainte de a condamna,  e bine sa cautam sa si intelegem de ce au ajuns in situatia asta, si desigur sa-i ajutam .

LIBRIS.RO: Între filmări, familie şi oameni remarcabili, mai aveţi timp şi pentru lectură? Ce v-aţi propus să citiţi în următoarea perioadă şi ce recomandări aţi face cititorilor?

IULIANA MARCIUC: Am fost la seminarul pe care Robin Sharma l-a sustinut in septembrie la Bucuresti. Am primit toate cartile sale si le voi citi pe rand. Am inceput bineinteles cu „Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul”. Recomand cartile lui ca pe adevarate comori de intelepciune care pot imbogati si imbunatatii viata oricui .

Interviu realizat de Sever Gulea pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *