Am primit cu drag propunerea de colaborare din partea unei organizaţii de tineri care îşi doreste să promoveze lectura  dar şi să sporească accesibilitatea cărţilor în rândul categoriilor sociale defavorizate. Astfel că am acceptat din prima să ne raliem proiectului care aduce mai aproape de public scriitori tineri şi cunoscuţi, intitulat Piramida de Cultură, un proiect care a prilejuit vizita la Braşov a doi autori care au o experienţă consistentă în a trezi interesul pentru lectură autentic,  fără legătură cu obligaţiile impuse de programa şcolară sau cu imaginea de bonton.

JOI, 26.11.2015,  la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, în faţa unui public numeros,  am pregătit o dublă lansare de carte: mult aşteptata continuare a romanului nymphette dark99, anume VICKY, NU VICTORIA (Editura Herg Benet, 2015), semnat de Cristina Nemerovschi, respectiv romanul de debut al lui Alexandru Voicescu,  directorului Editurii Herg Benet, intitulat Malad.

afis

Am deschis evenimentul, salutând prezenţa invitaţilor, amintind că ei alcătuiesc un cuplu familiar pentru cititorii braşoveni, prin una dintre puţinele edituri tinere care au reuşit să-şi construiască o identitate distinctă, să promoveze cu succes un val de literatură tânără. I-am invitat pe cei prezenţi să lectureze romanul Cristinei Nemerovschi, o carte care are multe ingrediente bine dozate: de la comedie neagră, ironie, scene savuroase şi protagonişti remarcabili, toţi revoltaţi în felul lor. Meritul cărţilor publicate de Cristina Nemerovschi şi Alex Voicescu este acela de a detabuiza realităţi, uneori încântătoare, alteori groteşti în care sunt proiectate experienţele generaţiilor contemporane. În Vicky, nu Victoria, Cristina Nemerovschi celebrează diferenţa, autonomia gândirii şi a imaginaţiei, criticând aspru banalitatea, prostia şi mediocritatea arogantă.

Din partea Piramidei de Cultură ne-a vorbit Ioana, o elevă de liceu cu drag de lectură care ne-a împărtăşit câteva din scopurile acestei organizaţii care a avut deja o performanţă notabilă, aceea de a strânge în 4 luni in jur de 3000 de cărţi.

ALEXANDRU VOICESCU şi-a exprimat bucuria de a întâlni atâţia tineri la un eveniment dedicat cărţilor. MALAD, romanul să de debut este o poveste cu reliefuri alegorice şi profunzimi filosofice care surprinde un protagonist aflat în căutarea individualităţii. E vorba de un roman în care graniţa dintre real şi imaginar e cât se poate de subţire, o carte care pune în discuţie dificultatea de a identifica o realitate obiectivă. Despre personajul principal din noul volum semnat de Cristina Nemerovschi, Alex Voicescu a remarcat faptul că Vicky apare drept un personaj mai matur dar şi mai vulnerabil.

Alexandru Voicescu ne-a oferit si o lectura publica din romanul sau:

CRISTINA NEMEROVSCHI a vorbit despre experienţa scrisului, despre felul în care stările de spirit pe care le are când îşi alcătuieşte textele se transmit şi cititorilor ulterior. De asemenea, autoarea trilogiei Sânge Satanic a amintit că şi această continuare a romanului nymphette dark99 nu a fost premeditată, că s-a născut şi la rugăminţile cititorilor. Cu amuzament Cristina Nemerovschi şi-a amintit câteva dintre reacţiile exagerate ale celor care i-au luat mult prea în serios textele şi au derapat într-o zonă fanatică de condamnare sistematică a cărţilor ei (inclusiv prin semnarea unor petiţii online). Autoarea de la Herg Benet a deplâns reacţiile extreme ale detractorilor ca fiind expresia unui reflex românesc trist: acela de a judeca şi a desfiinţa, înainte de a cunoaşte.

Cristina Nemervoschi a apreciat de asemenea iniţiativa celor de la Piramida de Cultură, proiect prin care a avut şansa să se întâlnească şi cu elevi de liceu şi profesorii lor de la care a primit în cele din urmă un feedback pozitiv. Despre Vicky, personajul principal al romanului lansat, Cristina a sugerat că i-a aprofundat complexitatea, dezvăluindu-i şi laturile reflexive, preocupările de a-şi reanaliza viaţa. A urmat si o lectura publica extinsa, cu fragmente care au ilustrat mai multe dimensiuni ale protagonistei dar si lejeritatea cu care Cristina Nemerovschi jongleaza cu registrele stilistice:

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim lui ALEXANDRU VOICESCU şi CRISTINEI NEMEORVSCHI pentru că au ales să se întâlnească din nou cu publicul braşovean, mulţumim membrilor activi ai Piramidei de Cultură pentru iniţiativa lăudabilă, mulţumim publicului pentru participare iar fanii Cristinei Nemerovschi se pot pregăti deja: scriitoarea de la Herg Benet are în planul de publicare în anul care urmează cel puţin două romane.

Romanele VICKY, NU VICTORIA, respectiv MALAD sunt disponibile şi pe www.libris.ro

Fanii pot să se pregătească pentru că

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *