Tradiţionala călătorie în lumea cărţilor, de la finalul fiecărei luni cu plecare imaginară din Salonul Şt.O.Iosif şi destinaţie imprevizibilă, dar întotdeauna memorabilă, a fost desăvârşită şi în luna noiembrie, la ultima întâlnire din 2015 a cititorilor, la evenimentul care în câteva zile împlineşte 4 ani de la debut. Un eveniment pe care îl îndrăgim, un eveniment care aduce mai aproape cititorii şi subliniază dimensiunea publică şi dialogală a lecturii.

VINERI, 27.11.2015, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am organizat o nouă ediţie a CLUBULUI DE LECTURĂ, la care ne-am lăsat iniţiaţi şi am împărtăşit propriile noastre experienţe în privinţa… artei de a călători, schimbând impresii despre volumul omonim semnat de Alain de Botton (ARTA DE A CĂLĂTORI, Editura Vellant, 2015).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am deschis evenimentul, amintind de iniţiativa mai largă a scriitorului britanic, aceea de a promova o altă formă de autoeducare, prin proiectul School of Life care include o platformă online şi o serie de cărţi ce atacă dilemele serioase ale omului contemporan, într-o manieră care problematizează chestiuni de interes practic şi vital precum atingerea armoniei în cuplu, integrarea socială, nevoia de comunicare, revalorificând într-o manieră pragmatică o serie de contribuţii relevante ale literaturii şi ştiinţelor sociale. Volumul lui Alain de Botton m-a impresionat pentru că abordează călătoria, o practică uzuală, firească a zilelor noastre, într-o manieră interogativă. În acelaşi timp, Alain de Botton se lasă, la rândul său călăuzit de alte nume mari ale culturii, dovedind modestie în reflecţiile sale şi invitând cititorii să descopere experienţe biografice sau creatoare cu care pot relaţiona.

Livia Nilescu s-a declarat o călătoare împătimită de ani de zile şi, în ciuda faptului că a pornit cu oarecare rezerve în lecturarea cărţii lui Alain de Botton, acest volum a adus la suprafaţă o serie de întrebări şi de provocări intelectuale pe care nu le-a abordat vreodată frontal (de la motivaţia de a călători şi până la caracterul înşelător al ghidurilor turistice). Printre pasajele preferate de Livia Nilescu se numără eseul despre Provence şi tablourile lui Van Gogh.

Maria Anghelescu a apreciat că Arta de a călători ne învaţă să privim mai profund experienţa deplasărilor, să găsim mijloacele de a păstra mai multe amintiri (îndemnul la desen prin cuvinte). Când te întorci dintr-o călătorie devii mai atent la ce e în jurul tău, chiar şi acasă ai şansa să redescoperi lucruri care îţi scapă în peregrinările cotidiene.

Augusta Ciolan a fost de părere că orice călătorie e un prilej de a te întâlni cu tine însuţi şi că, aşa cum a descoperit în cartea lui Alain de Botton, e inevitabil să îţi iei cu tine şi tristeţea şi poveştile, oricât de departe ai pleca şi să găseşti momentele potrivite pentru a reflecta asupra lor.

Am mai discutat şi despre posibilele motivaţii adânci, înrădăcinate genetic (în fond, omul are, de la apariţia sa pe pământ un destin al… călătorului) în ceea ce priveşte călătoriile dar şi de contragreutatea planificărilor continue, dificultăţii de a te abandona momentelor de admiraţie extatică (tot un dat evoluţionist până la urmă). Am mai discutat şi despre handicapul călătorilor debutanţi, acea obsesie de a bifa obiective, de a te documenta intens şi de a trăi anxietatea că nu vei putea vedea tot şi că nu o să iasă totul ca… în ghidul de călătorii. De asemenea, cititorii au schimbat opinii în ceea ce priveşte modul în care o călătorie îţi poate schimba perspectiva asupra vieţii dar şi a modului în care lecturile şi experienţele culturale îţi pot schimba felul în care descoperi străinătatea. Nu în ultimul rând a fost surprinsă şi dimensiunea terapeutică a călătoriilor, potenţialul lor de a veni în întâmpinarea unor nevoi personale sau chiar a depăşirii unor vulnerabilităţi personale.

Am avut parte de multe impresii, mulţi cititori dornici să îşi împărtăşească perspectivele. În compania ceaiului şi a experienţelor frumoase, am încheiat ultima întâlnire din acest an a Clubului de Lectură. Ne revedem în 2016!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *