cinemaRedactorul de ziar Matt Drayton (Spencer Tracy) se consideră un tip fără prejudecăți cu viziuni cât se poate de liberale și moderniste…în teorie. În practică însă, lucrurile par să stea un pic altfel. Principiile liberale ale lui Matt vor fi puse la grea încercare tocmai de fiica sa care vine acasă cu noul ei logodnic John Prentice (Sidney Poitier), un medic de renume internațional de origine afro-americană. Matt nu este foarte dornic să-și dea consimțământul în privința viitoarei căsătorii între cei doi, însă este adus cu picioarele pe pământ de către realitățile contemporaneității dar și de către soția sa Christina (Kahterine Hepburn). De asemenea, Matt pare să fi uitat regula numărul unu în iubire și anume că aceasta nu ține cont de culoarea pielii atunci când sentimentele sunt sincere și adevărate.

La prima vedere, „Ghici Cine Vine la Cină” pare o comedie romantică ca oricare alta – poate un pic peste majoritatea datorită prestațiilor actoricești ale unor legende precum Spencer Tracy, Katherine Hepburn și Sidney Poitier. Adevărul este însă că acest film poate fi privit ca un puternic film politic și este adesea citat ca fiind foarte influent în lupta respectării drepturilor omului și a eliminării discriminării. La începutul anului 1967, într-un sfert din cele 50 de state ce compun Statele Unite ale Americii, căsătoria interrasială era interzisă. „Ghici Cine Vine la Cină” a apărut în luna decembrie a aceluiași an. La scurt timp după apariția filmului, căsătoria interrasială a devenit legală în toate cele 50 de state. Anul 1967 a fost un an foarte important în istoria filmului american tocmai pentru că a ajutat țara să renunțe la prejudecăți o dată pentru totdeauna. Acest lucru a fost posibil datorită a două filme îndrăznețe care, aparent, nu au nicio legătura cu politica și drepturile omului: „În Arșița Nopții” (un film cu detectivi ce se petrece în sudul țării) și „Ghici Cine Vine la Cină” (aparent o comedie naivă despre conflictele dintre socrii și ginere). Elementul comun al acestor două filme este actorul Sidney Poitier (care deține rolul principal în ambele producții), cel care indirect a devenit avocatul comunității afro-americane în lupta ei pentru egalitatea de șanse. În „În Arșița Nopții”, Poitier primește o palmă de la un bogătaș alb dar nici el nu se lasă mai prejos și îi răspunde pălmuindu-l înapoi – acest lucru nu a mai fost văzut niciodată pe marele ecran și a șocat o țara întreagă. În „Ghici Cine Vine la Cină”, Poitier interpretează rolul unui doctor strălucit militând pentru șansele afro-americanilor dotați de a ajunge să ocupe poziții respectabile în societatea americană. Din toate aceste rânduri putem demonstra – dacă mai era nevoie – rolul important pe care filmul îl are în societatea civilă și puterea acestei comedii romantice de a schimba destine.

Dincolo de mesajul social puternic pe care filmul îl transmite, „Ghici Cine Vine la Cină” este o comedie adorabilă care beneficiază de niște prestații actoricești de excepție. Din păcate, filmul lui Stanley Kramer avea să ofere ultima reprezentație a marelui Spencer Tracy, care a decedat la scurt timp după terminarea filmărilor. Tracy era grav bolnav încă de la începerea filmărilor și de aceea producătorii au ezitat să-l distribuie. La insistențele iubitei sale, Katherine Hepburn, Tracy a fost distribuit și a făcut unul din cele mai bune roluri ale sale – asta spune multe având în vedere cariera impresionantă a actorului – fiind nominalizat post-mortem la premiul Oscar. Kahterine Hepburn (iubita lui Tracy de foarte mulți ani cu care însă nu s-a căsătorit niciodată) apare și ea în film, însă nu oferă o reprezentație la capacitatea ei maximă tocmai pentru a-l lasă pe Tracy să fie vedeta. Spre finalul filmului Spencer Tracy rostește un discurs emoționant despre dragostea adevărată iar Katherine Hepburn izbucnește în plâns. Acest moment este unul 100% spontan – conform scenariului, personajul lui Hepburn nu trebuia să plângă – întrucât actrița știa că iubitul ei este pe moarte și că acest discurs este unul venit din adâncul inimii sale. Tot în acest film, îl mai avem și pe Sidney Poitier, cel care la aceea vreme era considerat o tânără speranță dar care acum este privit ca o legenda vie. Poitier face un rol îndrăzneț și elocvent demonstrând unei lumi întregi capabilitățile sale actoricești.

https://www.youtube.com/watch?v=9m4epTLwRaE

Vă așteptăm așadar pe data de 11 decembrie 2015, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru ultima proiecție a acestui an: inegalabila comedie romantică „Ghici Cine Vine la Cină”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *